RAM sürücüsü, SSD'den hızlı mı?

RAM'inizin bir kısmını gerçek sürücüye dönüştürerek SSD'lerin hızını geçebilirsiniz! İşte bunun yolu

Bilgisayarınızı hızlandırmak için izleyebileceğiniz birçok yol var. Donanımlarınızı yükseltmek, bunun en kolay ve garantili yollarından bir tanesi. Ancak küçük yazılımsal ayarlamalar da bilgisayarınızın veri okuma/yazma performansını artırabilir.

Bu yazımızda RAM sürücüsü veya RAM disk olarak bilinen, yalnızca sisteminizin kaynaklarından faydalanan yöntemden bahsedeceğiz.

RAM sürücüsü nedir?

RAM sürücüsü, sisteminizdeki RAM'in bir kısmını normal bir disk sürücüsü gibi kullanmanıza izin verir. RAM, sabit diskten çok daha hızlı olduğundan belirli uygulamaları burada çalıştırarak performans artışı sağlayabilirsiniz. Ancak RAM'in depolama kapasitesi kısıtlı olduğundan her şeyi RAM üzerinde çalıştırmanız mümkün olmayacaktır.

RAM sürücüsü nasıl kurulur?

Bir RAM sürücüsü oluşturmak için SoftPerfect RAMDisk gibi bir yazılımdan faydalanmanız yeterli. RAM sürücüsü için ayırdığınız bölüm, normal RAM'den sayılmayacak, yani sisteminize kalan RAM miktarı, sürücü boyutunuz kadar azalacaktır.

Bu yüzden örneğin 8GB RAM'iniz varsa ve 4GB'lık bir RAM disk oluşturursanız, sisteminize yalnızca 4GB RAM kalacaktır. Sisteminize kalan RAM miktarının azalması ise yavaşlamalarla karşılaşmanız anlamına gelebilir. Kısacası bolca RAM'e sahip değilseniz, RAM disk boyutunu mümkün olduğunca küçük tutmanızda fayda var.

RAM sürücüsünün faydaları

Daha hızlı okuma ve yazma: RAM sürücülerinin hızı, normal sabit disklere ve SSD'lere göre birkaç kat daha hızlıdır. MacBook Air'de XBench ile yapılan bir test, RAM sürücüsünün SSD'ye göre 4,5 kat daha hızlı yazdığını; 6,3 kat daha hızlı okuduğunu gösteriyor.

Videolarla, büyük Photoshop dosyalarıyla çalışırken dosyalarınızı RAM sürücüsüne taşırsanız, performans farkını hemen hissedeceksiniz. RAM'in sabit diskler gibi kısıtlı okuma/yazma döngüsüne sahip olmaması ise bir başka avantaj olarak sayılabilir.

Daha iyi güvenlik: RAM sürücülerin içeriği, elektrik kesintisi veya sisteminizi kapatmanız halinde tamamen silinir ve bu durum, önemli bir dezavantaj oluşturabilir. Ancak uygulama önbelleklerini (örneğin tarayıcı önbelleği) ve diğer hassas verileri RAM disk üzerine kaydederseniz, sisteminiz kapandığında bu dosyaların silinmesi size ek güvenlik sağlayabilir.

Bununla birlikte uygulama önbelleğini RAM sürücüsüne taşımanın iyi bir şey olduğunu söylemiyoruz. Modern işletim sistemleri önbellek verilerini zaten RAM içerisinde tutuyorlar ve boş RAM' ihtiyaç olduğunda bu önbelleği temizleyebiliyorlar. RAM sürücüsünde ise işletim sisteminin önbelleği temizleyerek RAM'i genişletmek gibi bir şansı olmayacaktır.

Yavaş bir sabit diskiniz varsa, geçici bir çözüm olarak RAM sürücüsünden faydalanabilirsiniz. Ancak uzun vadede SSD'ye geçmeniz daha iyi bir seçenek olacaktır. En büyük faydayı büyük dosyalarla çalışıyorsanız göreceksiniz. Çok büyük bir RAM'iniz varsa, yavaş yüklenen oyunları RAM sürücüsüne yüklemeyi de deneyebilirsiniz.

İndirin: SoftPerfect RAMDisk

Sonraki Haber

Forum