PS Vita'nın yeni ince sürümünü inceledik!
Sony'nin güçlü taşınabilir oyun konsolu PS Vita'nın yepyeni, ince modelini test ettik!
Avuç içi oyun konsollarının piyasasının git gide daraldığı bu dönemde Sony, PS Vita Slim ile karşımızda. Rakiplerinden daha pahalı olan PS Vita Slim, önceki modeli ile aynı güçte, fakat daha hafif ve daha ince.
Tabii PS Vita Slim'in başka küçük değişiklikleri de var. Cihazın hem içinde, hem de görünümünde yapılmış bu değişiklikler, genellikle iyi yönde olmuş diyebiliriz.
7 Şubat'ta İngiltere'de satışa çıkan Vita Slim, çok geçmeden dünya çapında piyasaya sunulacak.
Tasarım
PS Vita Slim'e ilk bakışta pek bir değişiklik göze çarpmıyor. Ama ilk Vita'nın yanına koyduğumuzda yapılan geliştirmeler fark ediliyor. Yaklaşık yüzde 20 daha ince olan Vita Slim (3 mm civarı), 15mm inceliğinde. 42 gram da daha hafif. Bunu cihazı elimize aldığımızda hemen fark ettik.
Bunlar pek kayda değer gelişmeler gibi görünmese de, ilk Vita'nın biraz kalın yapısını bilenler bunları önemseyecektir.
Ekran ve tasarımdaki değişiklikler
En büyük değişikliklerden bir diğeri, Slim'in ekranı. Sony aynı 5 inç'lik boyut ve 960 x 544 çözünürlüğü korumuş, fakat cihazı daha ince yapmak uğruna OLED ekranı feda edip LCD kullanmak zorunda kalmış.
Bu kulağa pek hoş gelmese de, piksel yoğunluğu halen 220ppi iken LCD ekranın yarattığı fark, o kadar da belirgin değildi. Görüntü hala keskin ve ilk defa Vita kullanacak olanları rahatsız edecek nitelikte değil. Orijinal Vita'yı bilenler ise, Slim'in renklerinin daha cansız ve görüş açısının daha düşük olduğunu fark edecektir. LCD'nin bir başka avantajı ise, daha az pil tüketmesi ve daha ucuz olması.
Diğer tasarımsal değişikliklere gelince, Vita Slim'in üst kısmında Sony, oyun yuvasını ortaya almış, ve biri güç biri Bluetooth için olmak üzere, sol üst tarafa, iki LED koymuş.
Diğer tasarım özellikleri
Alt kısmına baktığımızda ise şarj bağlantısının değiştiğini gördük. Şarj giriş portu mikro USB portu ile değiştirilmiş. Tabii ki bu iyi bir şey, eğer Android'li bir cebiniz varsa, bir Vita Slim şarj aletine de muhtemelen sahipsiniz demek oluyor. Kulaklık ve hafıza kartı yuvaları da cihazın alt kısmındalar.
Aslında Vita Slim'de tek eksik olan şey, orijinal Vita'nın üst kısmında yer alan esrarengiz aksesuar yuvası. Sony bu bölüm için henüz hiçbir şey üretmedi, sonunda işe yaramadığı için kurtulmaya karar vermiş olmalı. Her şeyi hesaba kattığımızda, Vita Slim'in daha derli toplu bir havası olduğunu görüyoruz.
Tuşlara gelince, bu konuda pek bir değişiklik yok. Analog çubuklar aynı yerde ve aynı boyuttalar, D-pad ve üst tuşlar da tamamen aynı. Yalnız Home, Star ve Select tuşları yuvarlak yapılmış ve böylece basılmaları çok daha kolay olmuş.
Arka taraftaki dokunmatik kısım da hala mevcut, yalnız birazcık daha küçük.
Her ne kadar daha ince de olsa, Vita Slim'i bir iPhone veya 3DS kadar kolay cebimize koyamıyoruz. Bu yüzden bir taşıma kılıfı almanın faydalı olacağını düşünüyoruz.
Pil ve donanım özellikleri
OLED'den LCD ekrana geçiş, daha fazla pil ömrü beklentisi doğurmuştu. Sony de tek şarjda dörtten altı saate kadar oynama süresi bekleyebileceğimizi söylemişti. Bu, orijinalinden iki saat daha fazla oyun süresi anlamına geliyordu.
Bunu kendimiz test ettiğimizde yanlış olmadığını gördük. Daha az güç gerektiren Spelunky gibi oyunlardan, Gravity Rush gibi güç düşkünü olan oyunlara kadar altı saate yakın oyun oynayabildik.
Aynı dört çekirdekli ARM Cortex A9 işlemciye ve 512MB belleğe sahip olan Vita Slim'in, pil ömründeki ufak artışı donanımdaki bir kırpmayla alakalı değil. Yani donanımı tamamiyle aynı.
Bunun yanında Vita Slim, 1GB flash bellek alanıyla geliyor. Bu orijinal modelde yoktu. Vita'nın hafıza kartlarının ne kadar pahalı olduğunu düşününce, bu ekstra alan çok işimize yarayacak gibi. Yalnız save dosyaları dışında, büyük indirmeler için yeterli olmayacaktır.
Yazılımsal olarak da, Vita Slim tamamen aynı. Aynı UI'a sahip olan Vita Slim'e eski hafıza kartınızı taktığınızda, tüm save dosyalarınızı ve verilerinizi aynen göreceksiniz.
PS Store, LiveArea, oyunlar ve daha fazlası
PS Store'u kullanmak ve diğer sosyal özellikleri kullanmak için PSN hesabınızla giriş yapmanız gerekli. Bundan sonrası ise oldukça sorunsuz.
Vita'nın LiveArea'sını kullanmak ayrı bir eğlence. Tüm uygulamalar ve oyunlar ekranı dekoratif küreler şeklinde süslüyor. Yenileri için PS Store hizmetinizde, ama yüklü gelen birçok sosyal uygulama ve internet tarayıcısı da mevcut.
Yalnız Vita'nın doğasını düşününce, internet tarayıcısından fazla bir şey beklememek gerek. Yakınlarda bir akıllı cebiniz varsa pek kullanmak istemeyeceksiniz. Ama kısa süreli gezinmeler için fena değil.
Gelelim oyunlara. Orijinal Vita sahipleri piyasada olan Vita oyunlarından zaten haberdardırlar. Çok büyük bir oyun arşivi yok, ve 3DS'ye yetişmekte zorlanıyor. Yine de gerçekten çok değerli oyunlar, indirmeye hazır bekliyorlar. Tearaway gibi büyük isimlerden Hotline Miami ve Spelunky gibi indie isimlere kadar konsol, kaçırmamanız gereken çok sayıda oyuna sahip.
Sony'nin dijital pazarı büyümeye devam ederken, eski PS1 ve PSP oyunları da mağazaya eklenmeye devam ediyor. PlayStation Now hazır olduktan sonra, PS3 oyunlarını da akış yapabileceğiz.
PS4 Remote Play
PS Vita, PS4'ün hemen ardından geliyor ve Sony ikisini birden alıp Remote Play özelliğiyle eğlenmemizi istiyor. PS4 Remote Play özelliğini kullanmaya başlamak bir uygulamaya girmek kadar kolay.
Peki bu özellik tam olarak ne işe yarıyor? Başlıca özelliği, PS4 tecrübesini avucunuzun içine taşıması. Yani Wi-Fi'dan Vita'ya akış yaparak Vita'dan PS4 oyunlarını oynayabiliyorsunuz. PlayStation Eye kamerasını gerektiren oyunlar dışında tüm oyunlar bu şekilde oynanabiliyor, ayrıca Playstation 4'ün arayüzünde gezinebiliyor, PS4 mağazasını da dolaşabiliyoruz.
Gerçekten etkileyici bir özellik. Ama ev ağınız yeterince hızlı değilse gecikme seviyesi fark edilebilir bir noktaya gelebiliyor. Oyununa göre bu ufak gecikme sorun yaratabiliyor.
Remote Play'ın farklı yönleri
Vita'nın bir çift daha üst tuşa sahip olmadan, Dualshock 4'ün yerine nasıl geçeceği sorusu, basit bir yöntemle cevap bulmuş. Arka dokunmatik panel, bu eksik tuşların yerine geçiyor. FPS gibi çok isabet gerektiren oyunlarda sorun olabilse de, genellikle bu çözüm işe yaramış.
Bunların yanında Remote Play yalnızca Wi-Fi'dan değil, internetten de kullanılabiliyor. Bu ne yazık ki daha fazla gecikme eklese de, dışarıdan indirmeleri başlatıp, eve geldiğinizde hazır bulmak için çok kullanışlı. Tabii bunları yapabilmek için PS4'ünüzü evde açık bırakmalısınız.
Remote Play'in bir diğer özelliği de Vita'yı, Dualshock 4'ün pili bittiğinde onun yerine kullanmanıza izin vermesi. Tabii multiplayer için ekstra bir gamepad olarak da kullanılabiliyor. Ama Vita'nın bir gamepad olarak Dualshock 4 kadar konforlu olmadığını belirtmekte fayda var.
Remote Play adeta Wii U'nun oyunculara sunması gereken şeyi sunuyor. Sadece PS4 oyunlarını avucunuzun içinde dolaştırabilmek bile PS Vita'nın var olması için yeter sebep diye düşünüyoruz.
Sonuç
PS Vita Slim, beklentilerimizi tamamen karşılayan çok güzel bir taşınabilir oyun konsolu. Ekran konusundaki aşırı karamsar düşüncelerimizin yersiz olduğunu gördük. Görülebilir bir fark olsa da, pek kafaya takılmaması gereken bir durum olduğunu düşünüyoruz.
Sony, mobil oyun piyasasını akıllı ceplerin istila ettiği bir devirde, bir taşınabilir oyun konsolu satmaya çalışıyor ve bu iş için sunduğu cihaz, görevini yerine getirebilecek nitelikte. PS Vita Slim daha ince, daha hafif ve daha konforlu. Orijinali kadar da güçlü. 1GB dahili hafızası önemli bir artı olsa da, uzun vadede yine pahalı hafıza kartlarına ihtiyacınız olacaktır.
Tek dezavantajı olarak fiyatını söyleyebiliriz. Sadece cihazın kendi fiyatı değil, oyunlar ve hafıza kartları da cüzdanınıza epey bir dokunacaktır. Yani Vita tecrübesi maalesef ucuz bir şey değil.
Bir PS4 alıyorsanız, veya Vita ile yeni tanışacaksanız, Vita Slim gerçekten size uygun çok iyi bir taşınabilir oyun cihazı. Orijinal Vita sahipleri için ise almayı gerektirecek kadar büyük bir özellik sunmuyor.