Bilim insanları, programlanabilen yarı robot hücreler üretmeyi başardı
Bilim insanları, yarı yarıya canlı olan ancak programlanabilen, yarı robot hücreler geliştirmeyi başardı. Peki bu yeni buluş, insanlık için ne anlama geliyor?
Bilim insanları gerçekten çığır açan bir başarıya daha imza attı. Advanced Science dergisinde yayınlanan yeni bir makaleye göre, araştırmacılar tıpta ve çevre temizleme çalışmalarında devrim yaratabilecek programlanabilir yarı robot hücreler geliştirdi.
Kaliforniya Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından yürütülen yeni araştırma, canlı hücrelerin yeteneklerini koruyan ancak bölünemeyen ve büyüyemeyen yarı canlı yarı robot hücreler geliştirmenin mümkün olduğunu gösteriyor. Bu programlanabilir yarı robot hücreleri böylesine önemli bir buluş haline getiren de işte bu çoğalamama özelliği.
Yapay hücrelerin gerçekten faydalı olabilmesi için kontrollü eylemler gerçekleştirebilmeleri gerekli. Hücreler çoğalabildiğinde bu kolay olmuyor, çünkü hızla kontrolden çıkabiliyorlar. Ancak araştırmacılar, bölünemeyen ve büyüyemeyen programlanabilir yarı robot hücreler geliştirerek, tamamen kontrol edilebilen yeni bir yapay hücre türü keşfettiler.
Çok iyi kontrol edilebildiği için, bu yeni hücreler kirliliğin temizlenmesinde ve hatta kanser gibi hastalıklar için hedefe yönelik bir tedavi olarak son derece yararlı olabilir. Çoğu standarda göre, hücre mühendisliği iki yönteme dayanır: Mevcut hücreleri yeniden şekillendirmek veya sınırlı yeteneklere sahip yapay hücreler yaratmak. Ancak bu yeni programlanabilir yarı robot hücreler üçüncü bir yöntem sunuyor.
Şimdi, araştırmacılar bakteri hücrelerini temel olarak kullanarak programlanabilen yapay hücreler oluşturabileceğimizi gösterdi. Buradan hücreleri alıp yapay polimerden elementler eklediler ve daha sonra morötesi ışığa maruz bırakarak bir hidrojel matris haline getirdiler. Bu sayede programlanabilir yarı robot hücreler normal hücrelerden daha yüksek strese dayanabiliyor.