Pro Evolution Soccer 2016 İNCELEME

Konami, PES 2016 ile birlikte yıllardır ilk kez geri vitesten vazgeçerek ileriye doğru gaza basıyor!

Uzun yılardır devam eden çatışma, bu yıl da tüm hızıyla devam ediyor. Bildiğiniz üzere konu futbol olduğu zaman CHIP Online ekibi olarak en az diğer oyuncular kadar heyecanlanıyoruz. Hemen hepimiz o ya da bu şekilde futbol ile alakalı ve yeni futbol oyunları üretildiği zaman anında kendimizi karşılarında buluyoruz. Anlayacağınız biz bu oyunları seviyoruz. Fakat bir yanda PES, bir yanda FIFA olunca bizlerin de aklı sürekli karışıyor ve her yıl yeniden "Acaba bu sefer hangisi daha iyi?" sorusunu sormadan edemiyoruz. Bildiğiniz üzere FIFA serisi 2003 yılında bir anda kendisini geliştirmekten resmen vazgeçti. 2010 yılına kadar bu tutumunu devam ettiren seri, FIFA 2011 ile kelimenin tam anlamıyla kendisini baştan yarattı. Benzeri tarihlerdeyse PES cephesinde tam tersi bir ilerleyiş gözlemlendi. 2000'li yıllara damgasını vuran PES, 2010'lara geldiğimizde geri viteste ilerlemeye başladı. Son dört yıla baktığımızda FIFA'nın açık ara PES'i solladığını görüyoruz. Her ne kadar PES'in büyük bir hayran kitlesi olsa da günümüzdeki satış rakamları ve oyuncu sayıları her şeyi gözler önüne sermeye yetiyor. Peki, 2016 yılı PES için ne şekilde cereyan ediyor?

PES'in geçmiş yıllarda birbirinden farklı pek çok sorunu bulunuyordu; bunların en başında lisanslar geliyor. Birçok oyuncu için lisans bir şey ifade etmiyor; bu duruma biz de katılıyoruz. Mühim olan oyunun kalitesi ve oyuncuya sunduğu üst seviye deneyim. Fakat gelinen noktada oyunun kalitesinin düşmesi, artık lisans sorununu daha da belirgin bir hale getiriyor. Aradan yıllar geçmesine rağmen PES cephesinde halen garip isimli adamları kontrol ediyor, fantastik yüz modellemeleri ile karşılaşıyoruz. Eski oyuncular belki bu konudan rahatsız olmayabilir ama yeni yeni oyunlarla tanışan ya da futbol oyunlarına yeni başlayanlar için bu durumun büyük bir sorun olduğunu da unutmamak gerekiyor.

Fizik motorunda büyük gelişmeler

Her yıl olduğu gibi yine lisans konusunda büyük ümitlerimiz vardı ama PES, 2016 yılında da karşımıza lisanssız çıkarak bizi büyük bir hayal kırıklığına uğrattı. Konuya doğrudan olumsuz noktadan başladık ama değinilmesi gereken, büyük bir eksiyi göz ardı etsek olmazdı. O zaman buyurun, biraz da olumlu gelişmeler tarafına geçelim...

PES 2016 kesinlikle eski oyunlara göre birçok açıdan kendisini geliştirmiş durumda. Evet, her türlü yeniliği net bir şekilde görmek pek mümkün değil ama Konami arka planda o kadar irili ufaklı değişiklikler yapmış ki bunları ancak oyunu defalarca oynadıktan sonra görmek mümkün. İlk olarak göze batan kısımdan başlayalım... Fizik motoru her oyunun kalbidir. Eğer düzgün bir fizik motoru yoksa, son kullanıcı kısa sürede o oyundan soğur. Hele hele iş bir de spor oyunu olduğu zaman, fizik motorunun üst seviyede çalışması beklenir. Ancak bu sayede oyunu deneyim edenler, oyundan aradığı zevki alabilir. PES 2015'de de olduğu gibi yine Fox Engine üzerinden çalışan Konami ekibi konu hakkında kendisini bir hayli geliştirmiş. Özellikle futbolcuların omuz omuza mücadeleleri büyük oranda ön plana çıkmış. Yetmezmiş gibi çarpışma anlarında yaşanan ya da yaşanabilecek potansiyel ihtimaller de büyük farklılık gösterir hale gelmiş.

Kullanılan yeni fizik motoru sayesinde her oyuncunun kendisine ait bir denge merkezi bulunuyor. Bu yapı sayesinde omuz omuza mücadele ve çarpışma anları çok farklı şekillerde sonuçlanabiliyor. Konuyu daha da iddialı hale getiren, denge merkezinin şutlara olan etkisi... Oyuncular baskı altındayken ve denge kurmaya çalışıyorken, normalde olduğundan çok daha kötü vuruşlar sergiliyor. Örneğin topu alıp aniden vuruş yapmanın sonucu, genelde hüsran oluyor. Bu da en iyi şut çekme kapasitesine sahip oyuncunun bile bir noktada zorlanması anlamına geliyor.

Şut çekme dinamiği üzerindeki bu yapı sayesinde oyuncu olarak daha stratejik davranmak, rastgele oyun oynamaktan vazgeçmek zorunda kalıyoruz. İrili ufaklı diye tanımladığımız yeniliklerden bir diğeri de kendisini çalımlarda gösteriyor. Özellikle PES 2015'de yaşanan kombo çalımlar artık pek gözlemlenmiyor. Geçen yılın belki de en büyük sorunlarından birisi olan durdurulamaz çalımlar, bu yıl çok daha mantıklı bir şekle bürünmüş. Artık çalım attıktan sonra topa olan kontrolü sağlamak gerekiyor. Hatta çalımı takip eden yön değiştirme bile kontrolü kaybetmeyi sağlayabiliyor.

Zamanlama her şeydir!

Zamanlamanın önemiyse daha önce olmadığı kadar oyunda kendisine yer bulmuş. Fakat topla olan tam kontrollerde yine eskiye benzer çalımlar gözlemlemek mümkün. En zor ve kritik çalımı bile eğer her şey doğru ayarlanmışsa, rahatça yapmak dengeleri bir hayli bozabiliyor. Yine de yeni çarpışma mantığının oyuna zarardan çok yararı olduğunu da es geçmemek gerekiyor.

Bir diğer önemli gelişme de paslarda... Verilen paslar eskiye oranla çok daha net ve keskin. Bu noktada top üzerindeki yenilikler de dikkat çekiyor. Daha keskin paslar verebiliyor olmaksa şüphesiz oyun deneyimini bir adım yukarıya taşımayı başarmış. Ayrıca birçok oyucunun küfrü kendilerinden esirgemediği kaleciler hakkında da yenilikler yapılmış. CHIP Online ailesi olarak en çok da kalecilerin gerçekten topu kurtarmakla görevli bireyler haline gelmelerinden dolayı mutluluk duyuyoruz. İlla ki arada saçmalıyorlar ama ortalamaya baktığımızda bugüne kadar üretilmiş en "dengeli" kaleciler ile karşılaştığımıza eminiz.

Oyunu oyun yapan kamera açıları konusunda da büyük farklılıklar var. Genel geçer kamera açısı harika şekilde konumlandırılmış ve saha üzerindeki kontrolü rahatça sağlamamıza yardımcı olmuş. Farklı kamera açılarıysa oyuna yine bambaşka bir tat kazandırmayı başarmış. Açıkçası PES 2016'nın genel yapısı sadece değişen kamera açısı ile bile büyük bir yeniliğe merhaba demeyi başarmış.

Grafik teknolojisine baktığımızda ne yazık ki büyük gelişmeler göremiyoruz. Evet, çözünürlük ve genel geçer görünüşte bir pürüzsüzlük var ama özellikle yakın çekimlere baktığımız zaman Konami ekibinin bu konuda çok da fazla emek harcamadığı aşikar. Özellikle oyuncular gülmeye çalıştığı zaman çok komik yüz ifadeleri takındıklarına şahit olduk.

Haricinde, hava olayları ve ışıklandırma konusunda büyük gelişmeler yaşandığını belirtmek isteriz. Dinamik hava koşulları, maç içerisinde hava durumunun değişebilmesi anlamına geliyor. Güneşli bir havada başlayan maç, yağmurlu bir havada bitebiliyor örneğin.

Kamerayı biraz daha geri alıp, menü kısmında baktığımız zaman da PES adına iyi işler yapıldığı görüyoruz. Menüler fazlasıyla kullanıcı dostu. İçine kaybolmak yerine, neyin nerede olduğunu rahatlıkla görebiliyoruz. Become A Legend, Master League ve MyClub gibi farklı modlar sayesinde, PES deneyimimiz yine en üst seviyede seyretmeye devam ediyor.

PES 2016 genel olarak iyi bir yapım olmuş. Bu konuda hepimiz aynı fikirdeyiz. Rakibi FIFA serisi, uzun zamandır ilk kez karşısında ciddi bir rakip buluyor. Peki hangisini alalım? Bu yıl karar tamamen size kalıyor. Çünkü ikisi arasında ilk kez bu kadar az bir kalite farkı var...

Sonraki Haber

Forum