Prince of Persia: The Lost Crown beklendiği kadar iyi mi? İşte Prince of Persia: The Lost Crown incelemesi

Efsane seri geri döndü! Prince of Persia dünyası sonunda aradığı taze kana kavuşuyor. İşte yılın ilk bombası Prince of Persia: The Lost Crown incelemesi ve hakkında bilmeniz gereken her şey! Metroidvania hayranları bu oyuna aşık olacak!

Prince of Persia bir zamanlar Ubisoft'un en iyi serilerinden biriydi ve PlayStation 2 dönemindeki üçlemesi de büyük beğeni kazanmıştı. 2003 yılında piyasaya çıkan Sands of Time'dan, 2010 yılında oynadığımız Forgotten Sands'e kadar neredeyse her yıl yeni bir Prince of Persia oyunu piyasaya sürüldü, ancak diğer oyunlar ilk 3 oyun kadar ilgi görmedi. Ta ki bugüne kadar diyebiliriz, zira Prince of Persia, The Lost Crown ile serinin köklerine dönüyor ve hatta bizce 1989 yılında yayınlanan ilk Prince of Persia’nın tadını modernize edilmiş şekilde vermeyi başarıyor.

Disketten PlayStation 5’e Uzanan Yolculuk

İlk Prince of Persia’yı aranızda bilen ya da oynayan var mı bilmiyoruz, fakat sıkı bir oyuncuysanız muhakkak deneyimlemenizi tavsiye ederiz. Oyunun yapımı da ilginç... Kardeşinin koşma, zıplama, eğilme ve atlama gibi hareketlerini kayda alan ve bunları oyun kodlarına aktaran genç bir geliştirici tarafından geliştirlen ilk Prince of Persia, gerçekten oyun tarihinin önemli yapımlarından biri olmakla kalmadı...

Prince of Persia vs Assassin’s Creed

...Haklarının Ubisoft tarafından alınmasıyla beraber hepimizin yakından tanıdığı Assassin’s Creed serisinin temeli olmayı da başardı. Evet, şimdi 2 yapımı yan yana getirdiğinizde aralarında büyük benzerlik olduğunu fark ettiniz, öyle değil mi? 2005 yılında piyasaya çıkan Prince of Persia: The Two Thrones’tan sonraki oyunun Prince of Persia: Assassin olması planlanıyordu, ancak bunun yerine bambaşka bir seri ortaya çıktı, o da Assassin’s Creed’den başkası değildi.

Evet, şöyle bir geçmişe kısa bir göz attıktan sonra gelelim Prince of Persia: The Lost Crown’na. Açıkçası, sonda söyleyeceğimizi baştan söylemekte yarar var: Harikulade bir yapım olmuş Prince of Persia: The Lost Crown. 2.5D Metroidvania aksiyon platform tarzı, hikaye örgüsü, mekanikleri, görsel tasarımı ve müzikleri derken gerçekten çok keyifli bir 20 saat kadar süre geçirdik başında ve biraz yayarak oynadığımızdan, önümüzde daha çok yol var gibi görünüyor. The Lost Crown, serinin tarihindeki en iyi oyunlardan biri olmayı başarıyor. Peki, hikayesi ne?

Prince of Persia: The Lost Crown Hikayesi Nedir?

Prince of Persia: The Lost Crown, oyuncuları Persia'nın Ölümsüzler olarak bilinen seçkin savaşçı topluluğunun bir üyesi olan Sargon rolüne sokuyor. Sargon ve Ölümsüz arkadaşları, Anahita tarafından Qaf Dağı'na kaçırılan Prens Ghassan'ı kurtarmak için gönderiliyor. Normal zaman ve mekan kurallarının geçerli olmadığı Qaf Dağı ise -bir Metroidvania klasiği olarak- çetrefilli yollarıyla adeta bir labirentten oluşuyor. Ancak neyse ki yapımcılar hafifletici unsurları oyuna dahil etmeyi ihmal etmemişler.

Prince of Persia: The Lost Crown Harita Sistemi Nasıl?

Prince of Persia: The Lost Crown, temel olarak zamanlamanın önemli olduğu sıkı dövüşlere sahne olan, platform tabanlı oyun yapısı ile göz dolduran ve bulmacalarına bol bol kafa yoracağınız bir yapım olurken, oldukça geniş harita yapısı sebebiyle de oyuncuları oldukça zorlayabiliyor. Neyse ki yapımcılar bu tarzdan nasibini almış olanlara ipuçları alabilecekleri rehberli bir oyun seçeneği de sunmuş. Böylece oyunda ilerledikçe açılan devasa haritayı ekrana getirdiğinizde gözünüz o kadar korkmuyor, gittiğiniz ya da gideceğiniz yerleri haritaya yerleştirdiğiniz sembollerle kestirebiliyorsunuz. Ya da daha iyisi, direkt olarak ekran görüntüsünü de haritaya iliştirebiliyorsunuz, ancak buna bel bağlamamanız akıllıca olacaktır, zira Memory Shards özelliği oldukça az sayıda var ve kullandığınızda geri alamıyorsunuz; o nedenle dikkatli harcamanızı öneririz.

Bir diğer güzel özellik de Fast Travel noktaları. Harita devasa olunca, Fast Travel özelliği işinizi oldukça kolaylaştırıyor. Ve tahmin edebileceğiniz gibi ne bölüm başlarında ne oyunu kapattığınızda oyun kaydedilmiyor, bunun için Wak Wak ağaçlarına uğramanız gerekiyor. Karşınıza çıkan Wak Wak ağaçlarında oyunu kaydedebiliyor ve Sargon’la ilgilenebiliyorsunuz.

Prince of Persia: The Lost Crown Yetenek, Özellik ve Silah Seçenekleri Neler?

Sargon’un bir yetenek ağacı yok, ancak Qaf Dağı'nın kıvrımlı koridorlarına gizlenen yardımcı eşyaları ve tılsımları bularak olduğu gibi, düşmanları, eşyaları ve kristal yığınlarını keserek elde edeceğiniz kristaller ile Sargon’u kuvvetlendirebiliyor, silah yükselmeleri ve ekstra tılsımlar satın alarak elinizi zenginleştirebiliyor ve Sargon’a çeşitli yetenekler kazandırabiliyorsunuz.

Sargon’un dövüşlerde kullanabildiği Qays & Layla adındaki kılıçları, ok ve yayı var. Evet, gözünüze biraz sınırlı gelebilir, fakat bu silahların kullanımını dövüş kombolarıyla birleştirdiğinizde ve Athra güçlerini de eklediğinizde, oyun boyunca girdiğiniz dövüşlerde size tekrara düşmediğinizi hissettiren bir ahenk oluşuyor ve gerçekten oyunun hızlı temposuyla da kendinizi başka bir silah ararken bulmuyorsunuz.

Tılsımları kolyesinde taşıyan Sargon, bu tılsımlarla ek yetenekler kazanabiliyor. Bu tılsımların sağlık barınızı doldurma, aldığınız hasarı azaltma ya da silahlarınıza ekstra güç getirme gibi özellikleri var, ancak elbette hepsini aynı anda boynunuza takamıyorsunuz. Her birinin kapladığı alan farklı ve boynunuzdaki alan da sınırlı. Kolyedeki yuvaları genişletebilseniz de, yine de aralarından en iyilerini seçmeniz gerekecek.

Hangi tılsım ve Athra  gücünü kullanacağınızı oyunu kaydettiğiniz Wak Wak ağaçlarında seçiyorsunuz. Silah, yetenek ve tılsım upgrade’lerinde ise Mage ve Kaheva size yardımcı oluyor. Topladığınız kristaller karşılığında yine Mage’den alışveriş yapabildiğiniz gibi, oyunun ilerleyen kısımlarında alışveriş yapabileceğiniz farklı karakterler de devreye giriyor.

Prince of Persia: The Lost Crown Zorluk Seviyesi ve Diğer Göze Çarpanlar

Bu arada silahlardan bahsetmişken, zorluk seviyesinin de sizin nasıl ayarladığınıza bağlı olarak değiştiğini söyleyelim. Oyunu bir roguelike’a da dönüştürebilirsiniz, boss’ları birkaç hamlede kesebileceğiniz bir çocuk oyununa da. Bu serbestliği sunmuş olmaları da ayrıca hoşumuza giden bir detay oldu. Ha, standart zorluk seviyesinde boss’ların yeteri kadar zorlayıcı olduğunu da söyleyelim. Oyun süresince size terletecek pek çok boss’la karşılaşıyor ve biraz parmak terletiyorsunuz: Dediğimiz gibi, zamanlama oldukça önemli ve evet, Parry ile Dodge sistemi de var.

Prince of Persia: The Lost Crown’da bir ana hikaye peşinde koşuyoruz ancak oyunu çeşitlendirmek için yan görevler de serpiştirilmiş -ki bunlar oyunu zenginleştirdiği gibi, harita içinde biraz daha kaybolmanıza sebep oluyor. (Bu iyi bir şey bu arada.) Öte yandan zaman zaman karşınıza çıkan dev tabletlerde de takip edebileceğiniz hikayeler de oyuna renk katıyor.

Evet, harita tasarımı gerçekten takdire şayan. Sadece bölümlerin birbiriyle ilişkilendirilme şekli değil, platformlarla ve bulmacalarla zenginleştirilen yapısı ile de içinde dolaşırken gayet keyif alıyorsunuz. Elbette Sargon’un atlama - zıplama gibi temel yeteneklerinin yanına zaman ve mekanı kıran yeteneklerin eklenmesi, platformlar arasında dolaşmanın keyfini büyük ölçüde artırmış. Kaldı ki ek yeteneklere de ihtiyacı varmış, zira odalarında kaybolacağınız haritada adım başı bir tuzak ile karşılaşıyorsunuz.

Prince of Persia: The Lost Crown Ne Zaman Çıkacak ve Hangi Platformlara Gelecek?

Biz Prince of Persia: The Lost Crown’ı PlayStation 5’te oynadık, ancak PlayStation 4’te de yer alıyor. Elbette PS4 sürümünden farklı olarak PS5 sürümünde titreşimin yanı sıra tetikleme efekti de kullanılıyor. PS5 sürümünde görsellik muazzam, ancak PC oyuncuları da gayet tatmin olacaklardır. Oyunun genel çizgisi, güzel çalışılmış ara sahnelerle pekiştirilirken, müziklerle de yaratılan dünya sizi içine çekiyor ve karşısınıza geçtiğinizde günün stresinden kurtuluyorsunuz.

Prince of Persia: The Lost Crown’ın PS5, PS4 ve PC’nin yanı sıra Nintendo Switch, Xbox One, X ve S platformlarında da 18 Ocak itibariyle olacağını da söyleyelim. Oyun, şu an ön siparişe açık; Deluxe Edition'ı satın alanlar 15 Ocak'tan itibaren oyuna daha erken erişebiliyorlar.

Prince of Persia: The Lost Crown Fiyatı Ne Kadar?

  • PS5 / PS4: 919 TL (Standard Edition) / 1069 TL (Deluxe Edition)
  • PC: 849 TL (Standard Edition) / 999 TL (Deluxe Edition)
  • Xbox X/S: 900 TL (Standard Edition) / 1000 TL (Deluxe Edition)

Sonuç

Prince of Persia: The Lost Crown, başta da söylediğimiz gibi gerçekten etkileyici bir yapım olmuş. Metroidvania türünü sevenler zaten fazlasıyla eğlenecektir, yıllardır iyi bir Prince of Persia oyunu bekleyenler de aradıkları taze kana kavuşacaklar kanaatindeyiz. Ayrıca disket yıllarına modernize bir görünümle ışınlanmak isteyenler de The Lost Crown ile çok eğlenecekler.

CHIP Notu: %95

KÜNYE

Yayıncı: Ubisoft
Geliştirici: Ubisoft Montpellier
Tür: Platform / Aksiyon
Platform: PlayStation 5, PlayStation 4, PC, Nintendo Switch, Xbox One/X/S
Web: www.ubisoft.com

Sonraki Haber

Forum