Portobello mantarından Lityum İyon Pil!
İki Türk profesör, gelecekteki telefonlara güç vermeye aday, ilginç bir pil teknolojisi geliştirdi!
Apple ve Google yeni nesil tabletleri ve son teknolojilere sahip akıllı telefonlarını duyursalar da, hiçbiri cihazlarında "portobello mantarı" ile yapılmış bir batarya yer aldığını söyleyerek övünmüş değil. Kaliforniya Üniversitesi (University of California) mühendislerinin yeni bir araştırmasına göre bu, gelecekte mümkün olabilir.
Geçtiğimiz Salı günü Nature Scientific Reports dergisinde yayınlanan bir makalede, portobello mantar derisinden, ısıl işlem görmüş nanoribbonlar kullanılarak yüksek karbonlu lityum iyon pil bileşeninin yeni bir türünün oluşturulabileceği açıklandı.
En önemli ayrıntı da portobello mantarı ile oluşturulan batarya kapasitesinin zaman içinde artabilmesi. Her şarj ve deşarj döngüsünde mantardaki yüksek potasyum tuzu nedeniyle pildeki gözeneklerin daha erişilebilir olmasının bunu sağlayabileceği belirtiliyor.
Araştırmacılar portobello mantarının çok sayıdaki sentetik grafit yerine kullanılabilecek ideal bir aday olduğunu söylüyorlar. Mantar dokusunun depolama ve enerji transferi için fazla alan sağlayacağı ifade ediliyor.
Kaliforniya Üniversitesi Bourns Mühendislik Koleji'nden profesör Cengiz Özkan ve Mihriban Özkan başkanlığındaki ekip geçen yıl da deniz kumundan elde edilen, nano silikona dayalı bir lityum-iyon pil geliştirmişti.