PlayStation VR Oyunlarını İnceledik!

PlayStation VR sonunda geldi! Peki, hangi oyunlar var ve ne kadar iyiler? Hepsini bu yazımızda derledik!

Bundan aylar ve hatta yıllar önce deneyimlediğim ilk Oculus Rift prototipi beni o kadar çok etkilemişti ki o dönemden beri sanal gerçekliğin "yeni nesil eğlence" olacağını düşünüyorum. Oculus'un ardından HTC Vive sahneye çıktı ve kronolojiyi tam hatırlamasam da, bir ara Sony'den Morpheus kod adlı PSVR söylentileri gelmeye başladı.

Oculus Rift ile Dağa Tırmandık!

Oculus ve HTC'den farklı olarak Sony'nin sanal gerçeklik projesi bir kademe daha ileride heyecan vericiydi zira ulaşılabilirlik anlamında diğer tüm sanal gerçeklik cihazlarına fark atacaktı. Bir kere son model bir bilgisayara ihtiyacınız olmayacaktı. Oyunları tanıtmak için uğraşmayacaktınız. Ülkemizde bulunması bir hayli güç olan diğer sanal gerçeklik cihazlarıyla karşılaştırıldığında Sony dağıtımcılığı söz konusu olacaktı ve bu da bizi tek bir şeye yöneltti: Çıkış tarihi. PSVR çıktığı gibi onu satın alabilecek ve anında deneyimleyebilecektik –ki 24 Ocak'ta (Biz daha önce ulaştık tabii) tüm Türkiye PSVR'a ulaşabildi.

Sony PlayStation VR İncelemesi

Önceki sayıda PSVR'ı daha önce detaylı olarak incelediğimiz için teknik özellikleri atlıyoruz lakin şunu bilmelisiniz ki kaskın kafanıza oturuş şekli ve hassasiyeti son derece iyi bir seviyede. 3 saat boyunca oynadığım bir oyunda zerre rahatsızlık duymadım örneğin.

Şunu da bilmelisiniz ki cihazın çalışabilmesi için bir PS Camera'sına ihtiyacınız var. Bunu da odayı iyi görecek bir yerde konumlandırmanız gerekiyor. Ayrıca PSVR'dan tam anlamıyla keyif almak için iki adet de PS Move kontrol cihazı almanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Böylece –destekleyen- oyunları gerçek anlamda hissedebiliyorsunuz.

Şimdi gelin, elimize ulaşan PSVR oyunlarıyla birlikte bir yolculuğa çıkalım. Her oyunu buraya sığdıramadığımız için ileride bir çeşit "PSVR Bölüm 2" de hazırlayabiliriz, haberiniz olsun...

REZ INFINITE

Zamanın eskitemediği oyunlar vardır ve bunların bir kısmını ezbere sayabilirsiniz. Pek azınızın bunların arasına Rez'i dahil edeceğini düşünüyorum zira Rez, konsol piyasasının bu kadar gelişkin olmadığı bir dönemde piyasaya çıkmış bir oyundu. Hatta bir Dreamcast oyunuydu diyeyim, siz anlayın... Daha sonra PS2'ye de uyarlanan oyun, elektronik müziğin aslında tanınan ama popüler kültürde çok yer bulamamış ünlülerine ait parçalarla bezenmişti ve dönemi için harika bir oyundu.

Yapımcılar, Rez'in sanal gerçekliğe de son derece uygun olduğunu anlamış olacak ki orijinal oyunu allayıp bullayıp, yeni bir bölüm ve birkaç yeni özellikle birlikte karşımıza çıkartmış durumda ve peşinen söyleyeyim, bu oyun PSVR için yapılmış!

Rez'de olay şu arkadaşlar: Bir bilgisayar ağında ilerleyen, bir çeşit varlığı kontrol ediyoruz. Bu varlık tren rayları üzerinde ilerlercesine, otomatik olarak hareket ediyor ve bize de önümüze çıkan engellere hedef alıp ateş etmek kalıyor. Hatta 8 taneye kadar hedef seçip tek seferde, güdümlü füze atarmışçasına bir hareket uyguluyoruz. Amaç rakiplerimiz bize saldırmadan önce onları yok etmek, saldırıyı gerçekleştirdilerse bize doğru gelen mermileri vurmak. (Mermi diye basitleştirdim ama daha farklı bir şeyler geliyor üstümüze.)

Fakat olay oynanıştan çok, oyunun arka planındaki müzikle yaptığımız hareketlerin uyumu ve her bölgeyi aştığımızda müziğin daha da bir coşkuyla hızlanması. Q Entertainment'tan tanıdığımız Tetsuya Mizuguchi'nin hayal gücünü konuşturduğu bir ortam söz konusu ve bu, ünlü elektronik müzik yapımcılarının eserleriyle birleşince ortaya Tron-vari görüntüler çıkıyor.

Her yok ettiğimiz düşmandan bir şey çıkmasa da bazılarından mavi, bazılarından da kırmızı güçlendiriciler düşüyor. Mavi olanlar bir sonraki seviyeye (Bunu bir çeşit sağlık puanı güçlenmesi gibi düşünebilirsiniz.) evrimleşmemizi sağlıyor, kırmızı olanlar da Overdrive gücü sağlıyor. Overdrive da ekrandaki tüm düşmanlara kısa bir süre boyunca hasar vermenizi sağlayan, önemli bir özellik.

Ken Ishii, Keichi Sugiyama, Joujouka, Oval gibi elektronik müzik sanatçılarının katkı sağladığı oyunun VR versiyonuna özel olarak AreaX adında bir bölge bulunuyor. Burada karakterimizi biraz daha özgürce kullanabiliyoruz ve Rez 2 diye bir oyun yapılsa, neye benzeyeceğini de buradan görüyoruz.

PSVR olmadan da oynanabilen Rez Infinite kesinlikle PSVR aldığınızda satın almanız gereken bir müzik şöleni. Tabii elektronik müzikten köşe bucak kaçıyorsanız Rez Infinite sizi eğlendireceğine üzebilir bile. Ama yine de denemeden geçmeyin!

UNTIL DAWN: RUSH OF BLOOD

PSVR ile birlikte gelen demo diskinde de kendine yer bulmuş olan Until Dawn, daha önce PS4'te oynadığımız korku oyunundan bir hayli farklı bir yapım. Orada bir çeşit macera yaşıyorduk, burada ise bir korku parkında, hiç de tekin olmayan bir maden vagonunda ilerliyoruz. Ortak nokta ise iki oyunda da amacımız hayatta kalmak!

Rush of Blood aslında bir PSVR oyunu olarak son derece iyi bir iş başarıyor. Hem size lunapark heyecanı yaşatıyor, hem korkutuyor, hem de atış yeteneğinizi sorgulatıyor. Her bölümde amacımız parkta, raylar üzerinde ilerlerken karşımıza çıkan engellerden kafamızı sağ sola kaçırıp sakınmak ve önümüze çıkan, korku filminden fırlamış gibi görünen düşmanları bize ulaşmadan vurmak. Bunun dışında da her bölümde, pek de kolay görünmeyen yerlere gizlenmiş oyuncak bebek benzeri cisimleri vurabiliyoruz. Böylece bölüm sonunda, "Şu kadar collectible buldunuz" diye bir uyarı geliyor.

Çok zor bir oyun olmasa da kolay bir oyun da sayılmaz Rush of Blood. PSVR sahibi olmak için yeterli içeriğe de sahip değil bana sorarsanız fakat eğer PSVR almayı kafaya koyduysanız, yanında bu oyunu da almanızı tavsiye ederim. Lakin korku oyunları size göre değilse burada da bolca korkacağınızı bildireyim.

Frère Jacques, frère Jacques, Dormez-vous? Dormez-vous? Sonnez les matines! Sonnez les matines! Ding, dang, dong. Ding, dang, dong... (Burada yerinizden fırlayacaksınız.)

PLAYSTATION VR WORLDS

Sony'nin iç üretimi olan PS VR Worlds de yine demo diskinde bulunabilecek bir oyun. Buradaki diğer oyunların aksine içeriğinde birbirinden tamamıyla farklı oyunlar barındırıyor ve bu yüzden de aslında bir çeşit, "Mutlaka alınması gereken" oyuna dönüşüyor.

PS VR Worlds'ün içindeki beş oyun sırasıyla Ocean Descent, VR Luge, Danger Ball, Scavengers Odyssey ve The London Heist.

Ocean Descent, PSVR'a giriş için son derece iyi bir tecrübe zira burada bir kafes içerisinde okyanusunun dibine doğru bir yolculuk yapıyorsunuz ve tek yapmanız gereken çevrenize bakmak, okyanusu tecrübe etmek. Bu oyunun ikinci kısmında da bir köpekbalığı durumu var ama onu da anlatmayayım, heyecanı kaçmasın.

VR Luge biraz dandik olmuş açıkçası. Amaç üstüne uzandığımız kaykay benzeri bir aletle trafiğin ortasında ilerlemek. Çarptığımız arabalar zamanımızdan yiyor ve tüm oyunu kafamızı sağa sola çevirerek ilerletiyoruz.

Danger Ball da kafamızla oynadığımız bir oyun. Bu da Pong'un üç boyutlu hali aslına bakarsanız; top bize doğru geldiğinde kafamızla onu karşıya yolluyor ve sayı yapmaya çalışıyoruz.

Bir uzaylının kontrolünde olduğumuz ve göktaşlarının arasında koşturduğumuz Scavengers Odyssey herhalde en fazla hareket özgürlüğümüz olan PS VR Worlds oyunu ama oynanış pek çekici değil. Hatta sıkıcı bile buldum.

The London Heist ise tek başına bir oyun olsa PSVR aldırtacak kadar iyi bir oyun olmuş, resmen hayran kaldım. PSVR'ın tüm özelliklerini test etmenize de olanak tanıyan oyunda hem aksiyon, hem macera, hem PS Move kontrolleri en üst seviyede. Kısa olan hikayesi bile sürükleyici, size öyle söyleyeyim. PS VR Worlds sırf The London Heist için bile alınır...

ROBINSON: THE JOURNEY

Far Cry ve daha da iyisi, Crysis ile tanıdığımız, Yerli kardeşlerin ünlü firması Crytek'in teknolojiyle olan yakınlığını artık bilmeyen kalmadı. Haliyle VR dünyasında da boy göstermelerine şaşırmamak lazım. PSVR için geliştirdikleri Robison: The Journey de sizi bir hayli farklı bir döneme götürüyor.

Sürekli araştırma yapmamızı isteyen, yavaş ilerleyen bir oyun Robinson. İçinde bulunduğumuz bölgede bize HIGS ve Laika adındaki T-Rex yavrusu yardımcı oluyor ve amacımız da diğer HIGS robotlarını bulmak.

Bölgelere ayrılmış olan oyunun her bölgesinde farklı birer işi yerine getirmeye çalışıyoruz. Hepsini anlatmayacağım ama örneğin bir yerde, tam ilerlerken aşağıdan dinozorlar bize doğru atlıyor ve yerimizde irkiliyoruz. Biraz ilerledikten sonra da tırmanmamız gereken uzun bir yol önümüze çıkıyor. Burayı aşınca da bir bölgeyi halletmiş oluyoruz.

Sahip olduğumuz, "nesneleri uzaktan kontrol edebilme" özelliği sayesinde birçok nesneyi elimizdeki enteresan aletle kaldırıp bir yerlere koyabiliyoruz. Bu da oyunda birçok ufak bulmacayı çözmemizde faydalı oluyor.

Oyunda hareket hassasiyetine yönelik iki farklı kontrol mekanizması bulunuyor. Ya dönüşleri sıradan bir FPS oyunundaki gibi yapıyoruz, ya da dönüşleri daha yavaş ayarlayıp olası bir "motion sickness" durumundan kurtuluyoruz.

Her ne kadar kahramanımızın elindeki cihaz tam bir PS Move kontrol cihazı gibi gözükse de oyun, ilginç bir şekilde PS Move'u desteklemiyor. Neredeyse her bölümün PS Move'a son derece uygun olduğunu da düşünürsek bu durumun "planda olmayan nedenlerden" ötürü oyuna eklenemediğini düşünmekteyiz.

Yavaş oyun yapısıyla çok kişiye hitap etmesi güç olan oyunu PSVR'a adım atmak için denenebilecek bir oyun olarak düşünebilirsiniz.

RIGS: MECHANIZED COMBAT LEAGUE

Yıllar önce Japonya'daki bir Arcade salonunda, bir mecha'nın içindeymişsiniz izlenimi yaratan bir oyun denemiştim. Bu aletin içine girince sizi çevreleyen kocaman ekranlarla VR hissi yaratılıyordu ve kollar, pedallarla bir mecha savaşının içine düşüyordunuz.

RIGS de aynen bu alet gibi, evinizdeki koltuğun konforunda sizi bir mecha pilotuna dönüştürüyor. Üç farklı oyun modunda, tam 24 adet, RIGS adı verilmiş robotla mücadele edeceğiniz oyun, PSVR için geliştirilmiş en eğlenceli oyunlardan bir tanesi bana sorarsanız. (Ve motion sickness'a en kısa yoldan ulaşmanızı da sağlayabilir zira oyun çok hareketli.)

Oyunda üç farklı oyun modu bulunuyor. Team Takedown, Endzone ve Power Slam. Tam bir deathmatch mücadelesi olan Team Takedown'da amaç karşı tarafın robotlarını bir bir vurmak ve diğer takımdan yüksek skor yapmak. (Oyunlar 3v3 oynanıyor bu arada.) Endzone ise bir çeşit Capture the Flag modu. Oyun alanının ortasında beliren topu ele geçirip karşı takımın bölgesine götürmeye uğraşıyor ve bu arada bolca vuruluyorsunuz. Elbette pas vermek de serbest; dolayısıyla takım oyunu da işin içine giriyor. Power Slam'de ise basketboldan esinlenilen bir oynanış söz konusu. Daha güçlü bir moda geçtiğiniz Overdrive moduna geçtikten sonra oyun alanının ortasındaki halkadan kendinizi bırakmanız gerekiyor; evet, aynı basket atar gibi...

Mecha'larınıza kozmetik güncellemeler de yapabileceğiniz RIGS, çok hızlı oynanan bir oyun ve çevrenizde olan biteni de iyi gözlemlemenizi gerektiriyor. Haliyle de kafanızı sürekli çevirmeniz gerekiyor. "Benim midem almaz," diyorsanız, RIGS sizin oyununuz değil ama bu iyi bir oyun olduğu gerçeğini de değiştirmemekte.

CARNIVAL GAMES VR

İlk defa bir oyunun türünü "aile oyunu" olarak belirlememize neden olan Carnival Games VR, normalde TV ekranına bakıp da oynamayı reddedeceğiniz birçok farklı oyunu içinde barındıran, eğlenceli bir paket.

Hani lunaparklarda hediye kazanmak için çubuklara halka atarız, topla labut deviririz, kötü, plastik mermiler atan tüfeklerle hedefleri vurmaya çalışırız ya; işte Carnival Games VR tüm bu oyunları PSVR ile deneyimlemenize olanak tanıyor.

Oyuna bir amaç eklemek adına yapımcılar her bölgeyi ve her bölgedeki, her oyunu kullanıcılara açmamış ve böylece bir oyunu bolca oynayıp bilet biriktirmeniz gerekiyor. Daha sonra bu biletlerle ya yeni oyun alanlarını açıyorsunuz, ya da koleksiyon bölümüne ekleyeceğiniz farklı hediyeler satın alıyorsunuz.

Her anlamda tam bir parti oyunu olarak nitelendirilebilecek Carnival Games VR, yine PSVR'a giriş oyunlarından.

HERE THEY LIE

Outlast'çiler burada mı? Buyurun bu oyun sizin olsun, ben daha fazla oynayamayacağım... Hali hazırda zaten korku oyunlarını TV ekranında oynayamazken bir anda bir korku bataklığının ortasına düştüm Here They Lie sayesinde. Neyse ki oyunun görsel kalitesi o kadar kötü ki oyunun etkisi pek uzun sürmedi.

Yıkık bir şehrin sokaklarında yapayalnız dolaştığınız, adımlarınızı ihtiyatla atmanıza neden olan bir korku oyunu Here They Lie. Oyun boyunca sizi yerinizden hoplatacak anlar da oluyor, usul usul geren anlar da. Spoiler vermek istemediğim için tam olarak neyin peşinde olduğumuzu söylemeyeyim fakat sesini duyduğunuz anda stratejinizi belirlemenize neden olan bir yaratık söz konusu.

Fakat dediğim gibi oyunun görsel kalitesi çok düşük geldi bana. (Hem pikseller kafam kadar, hem de bulanık.) Denediğim tüm PSVR oyunları arasında en kötüsü belki de... Şunu 1080p çözünürlükte oynasak herhalde altımıza ederdik...

SUPER STARDUST ULTRA VR

Bu oyunu zaten biliyorsunuz. Hatta 30 yıl öncesinden... Konsollara Super takısıyla geldikten sonra yeniden popülarite kazanan Stardust, şimdi de sanal gerçeklik ortamına konuk oluyor ama bu oyunun ne kadar VR oyunu olduğunu da tartışmaya açmamız lazım.

Super Stardust Ultra VR'da, daha önceki Stardust oyunlarında ne yapıyorsak aynısını bir kez daha yapıyoruz. Tek bir farkla: Invasion Zone adlı VR kısmında her şey bu defa gözümüzün önünde, kokpit görüntüsünde oluyor. Evet, aynı bir FPS gibi gezegene saldıran uzaylıları yerdeki aracınızla vurmaya çalışıyorsunuz. Bu da bir yere kadar eğlenceli oluyor ve yeniden, standart Stardust mücadelesine geri dönüyorsunuz. Bu da demek oluyor ki daha önce Super Stardust'ı başka platformlarda oynadıysanız burada sizi bekleyen pek bir yenilik yok.

Tabii bu, oyunun eğlenceli olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Göktaşlarını ve peşinden gelen uzaylıları vurmak, farklı güçlendirmelerle ilerlemek ve git gide zorlaşan oyunda skor mücadelesine girmek yine zevkli.

Açıkçası Super Stardust Ultra VR, PSVR oyunu olarak düşünüldüğünde alınması gereken bir oyun değil ama daha önce bu oyuna hiç bulaşmadıysanız tercih edebilirsiniz.

GUNJACK

Basitleştirilmiş bir EVE mücadelesi isteyen? Bu oyunu anlatmak için çok fazla yer harcamaya niyetim yok zira olan biten bir hayli basit.

Şöyle ki biz kocaman bir geminin makineli tüfeğinden sorumlu bir arkadaşız ve önümüze çıkan düşmanları vurup bölümleri bir bir geçmeye çalışıyoruz. Sadece hedef alıp ateş ediyoruz, olay bu. Bun eğlenceli kılmak için bir skor mücadelesi oyuna eklenmiş ve çeşitli güçlendiricilerle silahlarımızı güçlendiriyor veya enerjimizi tazeliyoruz. PSVR'ı ilk defa deneyen birisi için muhteşem bir eğlence belki Gunjack ama 15 tane oyun oynadıktan sonra bunu denerseniz her şeyin biraz fazla basit kaldığını göreceksiniz.

LETHAL VR

PS3'de The Shoot diye bir oyun vardı ve bu oyun, PS Move'u içine yerleştirebileceğiniz plastik bir tabanca aparatıyla geliyordu. İşte şans eseri bu alete sahipseniz, gerçekten silah kullanıyormuş hissiyatını en iyi Letal VR ile yaşayacaksınız.

Bir çeşit hedef antrenmanı olarak nitelendirilebilecek olan Lethal VR, karşınıza art arda mücadeleler çıkartıyor. Tabanca, tüfek, bıçak gibi silahlarla farklı yerlerden, farklı şekillerde gelen hedefleri vurmaya çalışıp başarılı olmaya çalışıyorsunuz. Tüm bu işi PSVR ile yapmak da gerçekten çok büyük bir keyif veriyor. Fiyatı da uygun olan Lethal VR'ı mutlaka denemelisiniz. (PS Move'unuz yoksa es geçin.)

KEEP TALKING AND NOBODY EXPLODES

PC'lerde de 3 yıl öncesine kadar boy göstermiş olan bir oyun Keep Talking and Nobody Explodes ve iki kişinin oynayabileceği en eğlenceli oyunlardan bir tanesi.

Olay çok basit; bir kişi PSVR'ı kafasına takıyor ve önüne, farklı bölümleri bulunan bir bomba konuluyor. Amaç bu bombayı zaman bitmeden etkisiz hale getirmek. Diğer oyuncu ise ya ekrandan, ya da bilgisayardan ulaşılabilecek websitesinden o bombayı çözmeye yönelik bilgiler bulmaya çalışıyor. Kısa örnek: Kablolar bulunan kısımda sadece tek bir kablo kesilmeli ve hangisinin olacağı kablo sayısı ve bombanın seri numarasına göre farklılık gösteriyor. Ekrandan bunun bilgisini bulan oyuncu da bombayla cebelleşene bilgiler aktarıyor.

İyi bir İngilizce gerektiren oyun çok eğlenceli ama bomba bilgilerini toplayan kişinin kolayına sıkılmayan birisi olması da önemli... (Rehber biraz karışık ve uzun.)

LEVEL (ŞUBAT 2017) - TUNA ŞENTUNA
www.level.com.tr

Sonraki Haber

Forum