Plastiği çevremiz için sorun olmaktan çıkartacak buluş
Araştırmacılar ucuz, esneyebilen ve geri dönüştürülebilen bir plastik türünü 3D olarak basmanın kolay bir yolunu buldu. Bu buluş, plastiğin çevreye verdiği zararı da ortada kaldırabilir.
Araştırmacılar ucuz ve esnek olduğunu söyledikleri, özel bir 3D baskılı plastik geliştirdiler. Bu yeni 3D baskılı plastik, termoplastik elastomer adı verilen bir maddeden oluşuyor. Elastomer, birkaç farklı polimer molekülünün bir araya gelmesiyle ortaya çıkıyor ve esnek, kolayca geri dönüştürülebilir bir plastik oluşturulmasını sağlıyor.
Araştırmacılar, yeni plastiğin ısıtılarak sıvıya dönüştürülebileceğini ve daha sonra katıya dönüşmesi sırasında tamamen şekillendirilebileceğini belirtiyor. Katı olduğunda, polimerler ayrılıyor ve düzgün ve silindirik, yaklaşık beş nanometre kalınlığında nanoyapılar oluşturuyor.
Advanced Functional Materials dergisinde yayımlanan makalede, 3D yazdırılmış plastiğin belirli özelliklere sahip olacak şekilde uyarlanmış malzemeler oluşturmak için ideal olabileceği belirtiliyor. Daha önce ekip, polimerlerin sıvı haldeyken sahip oldukları tam akışkan formdan yararlanan yeni 3D yazdırılmış teknikler oluşturmak için bu malzemeleri araştırmıştı.
Bu, plastiğin doğru nanoyapılara dönüşmesini sağlayarak esnek ancak güçlü bir malzeme sağlıyor. Plastiğin kolayca eritilebilmesi ve daha sonra katıya dönüştürülebilmesi, kolaylıkla tekrar kullanılabilmesine yardımcı oluyor. Şu anda kullandığımız plastiğin geri dönüştürülmesinin çok kolay olmadığı düşünülürse, bu yeni malzeme pek çok endüstride plastik kullanımını önemli bir şekilde değiştirirken çevreye de yardımcı olacaktır.