Pili kolayca değiştirilebilen cep telefonları geri mi dönüyor?
Akıllı telefon üreticileri, servis dışında telefon pillerinin değiştirilmesine izin vermediği politikalarını yeni modellerde değiştirmek zorunda kalacak gibi görünüyor.
Akıllı telefon üreticileri, kullanıcılarının pil değiştirmesine izin vermeyen tasarımları nedeniyle pek çok kez eleştirildi. Ancak bu tasarımından vazgeçmediler. Şirketler bu sayede, pilinin ömrü biten her telefonu kendi teknik servislerine para ödemeye mecbur bıraktığı için tepki topluyor.
Ancak Avrupa Birliği'nin yeni regülasyonları telefon üreticilerinin insanları buna zorlamasını yasaklıyor. Dolayısıyla, bir zamanlar Android telefonlarda sık gördüğümüz, kullanıcı tarafından kolayca değiştirilebilecek pil tasarımlarına geçiş yapmak zorunda kalabilir.
Geçtiğimiz yıl Avrupa Parlamentosu, AB içinde satılan ve dağıtılan akıllı telefon bataryalarının belirli tasarım ve geri dönüşüm kurallarına uyması gerektiğine dair bir yasayı kabul etti. Yasadaki en önemli vurgu, bataryayı yeni bir ünite ile kolayca değiştirebilmeniz. Aslında bu sadece telefonlar için çıkarılmış bir yasa değil. Yasa, elektrikli scooter'lar ve hatta otomobiller de dahil olmak üzere farklı ürün kategorilerindeki bataryaları da kapsıyor. Diğer bir deyişle, Avrupa yeni elektrikli dünyaya hazırlık yapıyor ve pillerin kolayca değişebilmesini istiyor.
Apple'ın, Samsung'un ve diğer tüm telefon üreticilerinin Avrupa'da ve muhtemelen yakında çıkacak yeni yasalarla dünyanın geri kalanında kolayca telefon satmaya devam edebilmesi için, değiştirilebilir pil tasarımına geçmesi gerekiyor.
Pil değiştirmek için teknik servis mecburi
Üreticilerin şu andaki tasarımında piller, kolayca açılmayan kapak tasarımının içine saklanmakla kalmıyor, kasa içinde de özel yapışkanlı bantlarla sabitlenmiş durumda. Bu bantları açmak için ısı üfleyen cihazlarla bandı "eritmek" ve pili değiştirdikten sonra da yine özel tasarımlı bantlarla sabitlemek gerekiyor. Bu yüzden pil değiştirmek isteyen insanlar teknik servislere para ödemeye mecbur ediliyor. Elbette büyük oranda da üreticinin ürettiği pilleri satın almak zorunda kalıyorlar. Bu aynı zamanda rekabet yasalarına da karşı bir zorlama.
Bakalım, yeni yasalarla beraber, telefon üreticilerinin bu "yasa dışı" zorlamaları artık tarihe karışacak mı?