Pil Sorunu Neden Çözülemiyor?
Cep telefonlarımız her geçen gün biraz daha güçlenip hızlanırken, içlerindeki piller neden hala yetersiz kalıyor?
Cep telefonlarımızda kullanılan teknolojiler, telefonların güçleri yüksek bir ivmeyle gelişiyor olsa da pilleri hala çabucak bitiyor. Cep telefonları, her geçen ay yeni ve daha hızlı işlemciler, daha yüksek çözünürlüklü ekranlar ve kameralar, daha yeni ve güçlü yazılımlar ile güncelleniyor. Telefonlarımızın NASA'nın Ay'a insan göndermekte kullanılan bilgisayarlardan bile çok daha güçlü olduğu biliniyor. Peki neden hiç bir üretici, uzun süre dayanan bir pil geliştiremiyor?
Piller neden gelişmiyor?
PandoDaily'den Farhad Manjoo, pillerdeki sorunun bilgisayar gücünün her iki senede bir ikiye katlanacağını tahmin eden Moore Kanunu'na uymaması olduğunu söylüyor. Bunun nedeni ise pillerin çok eski, ancak sürekli olarak optimize edilen bir kimyasal teknolojiye dayanması. Pil ömründeki geliştirmeler, pil teknolojisinin kendisi yenilenmediğinden, sınırlı kalıyor.
Kullanıcılar bu durumdan çok mu şikayetçi?
Kullanıcılar, kısa pil ömründen oldukça şikayetçiler. Araştırma firması J.D. Power And Associates tarafından 7.080 akıllı cep kullanıcısı arasında geçtiğimiz yıllarda yapılan bir ankette katılımcıların telefonun kendisinden memnun oldukları, ancak pil ömrünü "geçtiğimiz senelerde büyük ölçüde düşüş gösteren özelliklerden biri" olarak değerlendirdikleri ortaya çıktı.
Daha da kötüsü, yeni cihazlarda durum kötüye gidiyor olması. Zira ekranlar büyüdükçe ve çözünürlükleri arttıkça, işlemciler güçlendikçe hep daha fazla enerjiye ihtiyaç duyuyorlar ve mevcut pil teknolojisi bu ihtiyacı zar zor karşılıyor.
Peki çözüm nedir?
Bunun cevabını bilen pek kimse yok. Manjoo'ya göre pil sorununu ilk çözen, "müthiş kazançlar" sağlayacak.