Pil devrimine hazırlanın!
2 yıl kullandıktan sonra adeta "çöp" olan cep telefonu pilleri, bu yeni buluşla tarih olabilir!
Elektrikli otomobillerin en büyük handikabı, tam dolu şarjla bile şehirler arası yolculukların riskli olması zira şarjın yol ortasında bitme ihtimali çok yüksek. Üstelik mobil cihazlar gibi elektrikli otomobillerin pilleri de kullanım nedeniyle zamanla eskiyor ve giderek daha sık şarj istemeye başlıyor.
Bu sorunun temelinde, pillerde kullanılan materyalin kullanıldıkça kırılıp çatlaması ve etkin şekilde şarj olma yeteneğini kaybetmesi yatıyor.
Şimdi bilim insanları, pillerin daha uzun süre çatlayıp kırılmadan dayanması için bir çeşit "yapıştırıcı" üzerinde çalışıyorlar. Bu sıvı materyal, pilin içindeki çatlaklara dolarak, pillerin uzun ömürlü olmasını ve yüksek kapasiteli kalmasını sağlıyor. Böylece kendini iyileştiren piller üretmek mümkün olacak ve elektrikli otomobiller gibi, mobil cihazların pilleri de uzun yıllar boyunca sağlam kalacak.
Kendini iyileştiren elektrod adı verilen bu yeni materyal lityum ile test edildiğinde son derece başarılı sonuçlar elde edildi. Lityum ise mobil cihazların pillerinde kullanılan ana madde. Ancak kullanım süresi uzadıkça materyalde meydana gelen mikro kırıklar ve bozulmalar elektrik depolama kapasitesini son derece düşürüyor. Bu da mobil cihazlarımızın daha sık şarj istemeye başlamasına neden oluyor. Kısacası "telefonun pilini değiştirme zamanı gelmiş" diyoruz.
Kendini iyileştiren elektrod kendi başına, normal pillerden 8 kat daha fazla enerji depolayabiliyor. Konvansiyonel pillerle birleştirildiğinde ise pilin %40 daha fazla enerji depolamasını sağlıyor. Daha yüksek kapasiteli, kaliteli pillerle karıştırıldığında ise enerji depolama kapasitesini üç kata kadar arttırıyor.
Devamı, haberimizin ikinci sayfasında...
Hem daha dayanıklı, hem daha uzun giden piller!
Silikon bazlı yüksek kapasiteli pillerin şu anda, kırılmalar başlamadan önce toplam 10 kez şarj ömrü bulunuyor. Kendini iyileştiren elektrod ile birleştirilen silikon pillerin şarj ömrü ise 100'e kadar çıkıyor. Ancak bilim insanları bunu da yeterli bulmuyor. "Mobil cihazların pillerinin, yıpranmaya başlamadan önce en az 500 kez şarj olabilmesi gerekiyor. Otomobil pillerinin ise birkaç bin kez şarj ömrüne ulaşması gerekiyor" diyorlar.
Elbette bu yeni pillerin, bugün alıştığımız lityum-ion pillerden farklı olarak, tek seferlik şarjla mobil cihazları on günlerce çalıştırabileceğini de hatırlatmak lazım. Eğer bilim insanları hedeflerinde başarılı olursa, yeni telefon pillerinin beş yıldan uzun süre dayanması bekleniyor. Şu anda ortalama bir telefon pili iki sene içinde değiştirilmeyi gerektirecek kadar yıpranıyor. Ayrıca elektrikli otomobillerin en büyük sorunu olan "pil" probleminin de yeni teknoloji sayesinde aşılabileceği düşünülüyor. Böylece yüzlerce kilometre boyunca şarj gerektirmeden çalışabilecek elektrikli otomobiller üretilebilecek.