Philips 42PFL6008'i A'dan Z'ye inceledik!

Ultra HD gibi "lükslerin" peşinden koşmuyorsanız, Philips 42PFL6008 size beklediğinizi verebilir mi?

Ünlü firmalar, en iyi TV'lerinden sıkça bahsetseler de çoğumuz, 1.000-2.000 TL aralığındaki televizyonlarla ilgileniyoruz. Sesli kontrol, ultra HD gibi şimdilik lüks olan özellikler ise çoğumuzu ilgilendirmiyor. Bu yazımızda incelediğimiz LED arka aydınlatmalı 42 inç'lik Philips 42PFL6008, size küçük bir ek masraf karşılığında, yaklaşık 2.500 TL'ye eşsiz bir TV sahibi olma ayrıcalığı tanıyor.

TV'nin en çok dikkat çeken özelliklerinden bir tanesi Ambilight. Philips'in uzun zamandır TV'lerine eklediği bu teknoloji, ekranın kenarlarından renkli ışıklar yaymasını sağlıyor. Ekrana uygun olarak yayılan bu renkler, TV'nizin arkasındaki duvara yansıyarak rahatlatıcı ve dinamik bir ışık gösterisi sunuyor.

Philips 42PFL6008'in yapı kalitesi ise gerçekten çok iyi. Philips, TV'de gerçek bir metal tasarımı kullanmış. TV'nin ön yüzünü tek parçalık bir cam kaplarken, alt tarafta 18mm genişliğinde fırçalı metalden oluşan bir panel bulunuyor. Kenardaki siyah "ekranın" uzunluğu ise sadece 11mm.

TV'nin derinliği ise 32.5mm ile oldukça ince. Ancak Philips 42PFL6008'in tasarımındaki en etkileyici şey, bizce bizce TV ayakta tutan ve kendini hiç belli etmeyen stand.

Philips'in üst seviye TV'lerini tanıtırken sıkça bahsettiği yüksek kalitedeki çok sağlam yapı, bu TV'de de mevcut. Ekranın orta kısmının altında bulunan Philips logosunu çevreleyen panel ise bizce ışığı gereğinden biraz fazla yansıtıyor.

Bir bakışta özellikleri ve diğer Philips rakipleri

Full HD ekran çözünürlüğüne sahip televizyon, kutusunda pasif 3D gözlüklerle çıkıyor. TV'nin "akıllı" işlevleri bulunsa da bunlar kısıtlı. Geçen seneden bu yana değişmeyen YouTube, BBC iPlayer ve Blinkbox uygulamaları varlığını sürdürüyor.

Ancak Philips 42PFL6008 ile beraber gelen çift taraflı uzaktan kumandayı web tarayıcısına metin girmek için kullanabilirsiniz. Philips TV'lerde bir süredir web tarayıcıları bulunsa da, bu web tarayıcıları o kadar kullanışlı değiller.

Ses için aksini söylememiz mümkün, Philips düz ekranlı TV'lere başarılı hoparlörler ekleyen ilk markalardan bir tanesi. Bu trend, arka tarafında sesi güçlendiren bir woofer bulunan Philips 42PFL6008 için de geçerli. Daha ucuz PC'lerde böyle bir özelliğe rastlamanız oldukça zor.

47-inç'lik Philips 47PFL6008, 55-inç'lik Philips 55PFL6008 ve 60-inch'lik Philips 60PFL6008'in yanında 6000 Serisinin dördüncü TV'si de olsa Philips 42PFL6008'in gelişmiş bir TV olduğunu söylemek mümkün.

Bir sonraki 7000 Serisi ise 42-inç'lik Philips 42PFL7008, 47-inç'lik Philips 47PFL7008 ve 55-inç'lik Philips 55PFL7008'den oluşuyor. Bununla birlikte beyaz sürümdeki retro çizgi, PFL7108 model numaralı ürünlerde de mevcut. 7000 serilerindeyse üç taraflı Ambilight, Micro Dimming Plus, Perfect Pixel HD özellikleri ve 100Hz'lik bir panel bulunuyor.

Öncü Philips 8000 Serisinde ise 40-inç'lik Philips 40PFL8008, 46-inç'lik Philips 46PFL8008 ve 55-inç'lik Philips 55PFL8008. Bu TV'lerin her birinde üç taraflı Ambilight, Perfect Pixel HD ve Micro Dimming Plus, ayrıca 3D Max (aktif shutter 3D) ve 200Hz'lik bir panel bulunuyor.

Philips'in ürettiği iki özel DesignLine TV'si 46 inç'lik Philips 46DL8908 ve 55 inç'lik Philips 55DL8908 var. Bu TV'lerin her ikisi de 8000 Serilerini temel alıyor ve öndeki isli cam, TV ekranının çok daha altına uzanıyor.

Philips 42PFL6008'in özellikleri

Özellikleri

Philips 42PFL6008'in bağlantı özellikleri oldukça etkileyici. TV'nin arka kısmının alt tarafında aşağı bakan toplam 3 HDMI portu var. Hemen yanında ise optik ses çıkışı, bir Scart adaptörü, dijital TV ve kablolu yayın bağlantılarını buluyorsunuz. Cihazda Freeview HD tuner bulunsa da bu işlev uydu portunda desteklenmiyor, yani Freesat HD desteği sunulmuyor. Yine de TV'nizi bir uyduya bağladığınızda, rastgele birkaç kanalı seyretme olasılığınız var.

HDMI girişlerinin hemen üstünde bir ethernet portu bulunuyor ancak Philips 42PFL6008'de dahili bir Wi-Fi bileşeni de var. Ethernet'in yakınında her nedense dışarıya doğru dönük birkaç giriş daha bulunuyor. Bunlar arasında kulaklık için 3.5 inç'lik giriş, component ve composite video girişleri var.

En çok ihtiyaç duyacağınız portlar ise yan panelde bulunuyor. Bu panel üzerinde dördüncü bir HDMI çıkışı, üç USB slotu, bir kulaklık jakı ve üyelikli TV kanalları için bir CI slotu var. Bir tane sabit disk bağlayacağınızdan üç USB portunun bulunması çok iyi, ancak portların üçü de biraz yüksekte. Bu, TV'lerde sıkça şikayet edilen noktalardan biri olsa da, USB portlarının en azından birinin aşağıda olmasını (ve hatta aşağıya bakmasını) umuyorduk.

Smart TV uygulamalarında ise LED Talks ve Tesco Blinkbox dışında bulacağınız çok özel bir farklılık yok. BBC iPlayer, YouTube ve Acetrax Movies gibi çekirdek uygulamalar, TV'de mevcut. National Rail, Picasa, iConcerts, Facebook, CNBC Real-Time, Absolute Radio ve Aupeo gibi uygulamalar ise Smart TV'nizin uygulama koleksiyonunu tamamlıyor. TV'de bir yetişkin kilidi ile korunan 18+ uygulamaları da bulunuyor.

Resim kalitesi

Resim kalitesi

Daha önce Philips TV'lerle tanıştıysanız, onların kendine has bir "görüntüsü" olduğunu bilirsiniz. Bu görüntü, şimdiye kadar çok işlenmiş ve herkese göre olmayan bir görüntü gibi olsa da Philips 42PFL6008, oldukça doğal bir resim kalitesine sahip.

Test diskimiz Hugo'yu 2D modda oynattığımızda Papa George'un dükkanının dışındaki toz zerrelerini rahatlıkla görebiliyorduk. Tren istasyonunun etrafındaki ışıklandırmalar ise son derece etkileyici görünüyordu.

Gustav'ın gülümsemesine ve çiçeğin düşüşüne yakından baktığımızda renk paletinin fazlasıyla tatmin edici, detayların ise müthiş olduğunu gördük. Birçok LCD TV'de gördüğümüz gözünüzü alan parlaklık ve aşırıya kaçan renkler, Philips 42PFL6008'de yok ve bu tabi iki iyi bir şey.

TV, beyazları iyi bir biçimde yönetirken büyük siyah boşluklarda bir miktar bulutlanma yaşayabiliyorsunuz. Siyahlar yeterince siyah, ancak en karanlık alanlarda detaylar çok fazla görünmüyor.

Philips 42PFL6008, NASA'nın Greatest Missions Blu-ray'inde de iyi bir çıkarıyor. Perfect Natural Motion (PNM), Philips TV'lerde yeni olmasa da 100Hz ekranla 500Hz'lik ekran sanal olarak oluşturuluyor. Philips 42PFL6008, PNM alt seviyelerdeyken hareketli sahnelerde oldukça başarılı. Ancak PNM ayarını sonuna kadar açtığınızda hareket eden her nesne, görüntü hataları oluşturuyor.

3D görüntülerdeki derinlik ise sizi kendisine hayran bırakacak kadar iyi. Aynı şekilde görüntüler de oldukça akıcı. Ancak pasif 3D, TV'nin uzmanlaştığı alan olan 2D'de gördüğünüz bazı detayları ortadan kaldırıyor.

Ambilight özelliği ise TV'nizi eşsiz kılıyor. Philips 42PFL6008'in resim kalitesinin mükemmele yakın olduğunu söyleyebiliriz.

Kullanım ve ses; Akıllı TV özellikleri

Kullanım ve ses

Philips 42PFL6008'deki Smart TV arayüzünde büyük bir değişiklik bulunmuyor. Yine de sunulan uygulamalardan memnun kaldık. Ancak arayüzdeki grafiklerin bu boyuttaki bir TV için yetersiz olduğunu da söylemeliyiz. En önemli sorun ise işlem gücünün düşük olması.

Philips 42PFL6008, tek kelimeyle harika bir uzaktan kumandaya sahip. 160 gramla biraz ağır olan kumanda, oldukça kaliteli. Pause/rewind/play düğmelerinin telefonun alt yerine üst tarafında yer alması bir avantaj. Ancak ses düğmeleri belki biraz daha belirgin olabilirdi.

Kumandanın arkasında ikiye bölünmüş bir tam QWERTY klavye bulunuyor. Fonksiyon düğmesi, her tuşa ikinci bir görev ekliyor. Bu sayede www, com ibarelerini ve birçok noktalama işaretini kolayca yazabiliyorsunuz.

Akıllı TV özellikleri

Çift uzaktan kumanda teoride iyi olsalar da web tarayıcısının kullanımı hiç de kolay değil. Oldukça yavaş çalışan tarayıcı, bazı yazı tiplerini tam doğru olarak görüntüleyemiyor.

Wi-Fi Smart Screen, bir TV kanalındaki yayını telefondan göstermeye yarıyor ancak bu işlevi denerken sorunlar yaşadık. Yüklenmesi 1 dakikayı geçen uygulama en az 10 saniye geriden geliyordu, üstelik takılıyordu.

Dosya desteği ve ses

Dosya desteği

Philips 42PFL6008 testimizde bir USB flaş sürücüsünden AVC HD, MPEG-2, MPEG-4, AVI, MOV, WMV ve WMV HD videolarını oynatabildi. Ne yazık ki TV'nin MKV dosyalarını oynatamadığını gördük. Cihazın oynatabildiği müzik dosyaları ise MP3, M4A, WAV, WMA ve JPEG.

Bununla birlikte dijital içerik oynatmaya yönelik kullanıcı arayüzü, iyi değil. Aradığınız dosyayı bulmanın zorluğu bir yana, sinir bozucu gecikmeler ve takılmalar da yaşadık.

Ses

Philips 42PFL6008, bu denli ince bir TV'den duyamayacağınız kadar güçlü bir ses sunuyor. TV'nin arkasındaki küçük woofer'ın bunda katkısı büyük. Bununla birlikte sanal surround modlarında hayal kırıklığına uğradık.

Sonuç, CHIP Online yorumu

Sonuç

Gerçekçi renk paleti, HD görüntülerde inanılmaz bir keskinlik, çok iyi upscaling kalitesi, Philips 42PFL6008'in artıları arasında. Pasif 3D doğası gereğiyle biraz yumuşak görünse de, hiç Philips 42PFL6008'deki kadar harika görünmemişti. Bunun yanında harika ses ve muhteşem tasarım, TV'nin atlanmaması gereken avantajları arasında.

Cihazın eksileri olarak karanlık alanlardaki detayların yetersizliğini, smart özelliklerini, Wi-Fi Smart Screen'deki sorunları sayabiliriz. Smart TV uygulamalarının ana TV menüsüyle olan kopukluğu da hissedeceğiniz eksilerden.

CHIP Online yorumu

Tüm kaynakları birden ekrana yüksek netlikte yansıtabilen TV'lere rastlamanız oldukça zor. Ancak Philips 42PFL6008 tam olarak böyle bir TV. Yavaş çalışan Smart TV ile ilgilenmiyorsanız, oturma odanızın en sevilen eşyası olmaya aday. Karanlık bölgelerdeki detaylar kafanızda soru işareti bırakmış olabilir, ancak bunun dışında videolarda hiçbir sorun yaşamadık. Philips 42PFL6008, HD görüntülerde, SD görüntülerde ve 3D'de de oldukça iyi.

Güçlü diyebileceğimiz hoparlörler, fena sayılmayacak bas, cihaza değer katıyor. Philips 42PFL6008'in en öne çıkan özelliği ise tasarımı ve dışında kullanılan malzemenin kalitesi.

Sonraki Haber

Forum