NASA, Mars'ta topladığı numuneleri Dünya'ya nasıl getirecek? Açıklandı...
Perseverance'ın Mars'ta topladığı numuneler, Dünya'ya nasıl getirilecek? Planın içinde, Mars'a bir depo kurmak bile var...
NASA'nın Perseverance keşif aracının topladığı numuneler Dünya'ya nasıl gönderilecek? NASA, bu konuda merak edilenleri açıklayan bir duyuru yaptı.
Öncelikle Mars'ta bir numune deposu kurulacak ve 2030'larda bir ara örnekleri Dünya'ya geri getirmek için Kızıl Gezegen’e düzenlenecek bir göreve kadar Mars kaya ve gaz örneklerini burada saklayacak.
Antik mikrobiyal yaşamın belirtilerini aramak için Kızıl Gezegene gönderilen Perseverance, Şubat 2021'de indiğinden bu yana Jezero Krateri'nde dolaşıyor ve kuytu köşelerini keşfediyor. Tekerlekli robotik jeolog, özellikle ilginç görünen Mars yüzeyini delerek kaya örneklerini toplamak ve analiz etmek için çeşitli araçlara sahip. Toplanan bu malzemeler numune tüplerinde saklanıyor.
Perseverance, Mars'ta yaklaşık 13 kilometre yol kat ederek 14 kaya örneği ve bir atmosferik örnek topladı. Şimdi o tüplerden bazılarını Mars'ta özel ve güvenli bir noktaya bırakması gerekiyor.
Keşif aracı henüz bilim çalışmalarını tamamlamamış olsa da, NASA ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) yetkilileri, daha fazla çalışma için Mars materyalini Dünya'ya nasıl geri getireceklerini şimdiden planlıyorlar. Kraterdeki eski bir nehir deltasının tabanında yer alan Three Forks (Üç Çatal) adı verilen bölgede, iniş için uygun düz bir alan olan bir tür depo kurmayı planlıyorlar.
Perseverance, örnekleri toplarken her bir noktadan ikişer örnek aldı. Bunlardan bir numune seti depo noktasına bırakılacak ve diğer numune seti keşif aracının üzerinde kalacak. İniş aracı, Dünya’dan yola çıkıp Three Forks'a ulaştığında, keşif aracı yeni "arkadaşına" gidecek ve robotik bir kol, tüpleri Perseverance'dan alıp iniş aracına yükleyecek. Ayrıca, Dünya’dan gönderilen dronlar da havalanacak ve depodan tüpleri almaya başlayacak. Bu sayede, keşif aracının boşaltma işleminin yanlış gitmesi durumunda depo, etkin bir şekilde bir yedek numune kaynağı görevi görecek.
Her şey yolunda giderse, örnekler küçük bir roket kullanılarak Dünya'ya geri getirilecek.
ESA'nın İnsan ve Robotik Keşif direktörü David Parker, yaptığı açıklamada, "Mars'taki ilk depoyu seçmek, bu keşif kampanyasını çok gerçek ve somut hale getiriyor. Şimdi bizi orada bekleyen örneklerle tekrar ziyaret edecek bir yerimiz var" dedi ve ekledi: "Mars örneklerinin ilk deposu, Mars Örneği Geri Getirme Görevi için büyük bir risk azaltma adımı olarak kabul edilebilir."
NASA ve ESA, Mars görevinde beraber çalışarak örnekleri sağlam bir şekilde geri getirmeyi başarırsa, başka bir gezegenden Dünya’ya getirilen ve incelenen ilk bilimsel örneklere kavuşmuş olacağız.