PC'nizi hızlandırmanın en kolay yolları!
Zamanla kaçınılmaz olarak yavaşlayan PC'nizi eski hızlı günlerine döndürmek mümkün!
Her PC, aradan yeterince bir süre geçtikten sonra bir tür yaşlanmanın sonucunda yavaşlama belirtileri gösterir. Normalde ışık hızında açılan programlar artık daha yavaş açılmaya başlar, daha önce beş dakika süren görevleri tamamlamak artık 10 dakika sürer.
Neyse ki, böyle bir durumdaki PC'leri hızlandırmanın her zaman bir yolu var. Bu makalede özellikle donanım, yazılım ve işletim sistemi gibi başlıklar üzerinden PC'nizi yeniden o eski şaşaalı günlerine nasıl döndürebileceğinize dair bazı ipuçları veriyoruz.
1. Güç ayarlarını en üst performansa değiştirin
Bilgisayarınız olması gerekenden daha yavaş çalışıyorsa, Kontrol Paneli üzerindeki Donanım ve Ses bölümünden Güç Seçenekleri'ni değiştirin, ve 'Yüksek Performans' ayarının seçili olduğundan emin olunç
2. İşlemci öncelik düzeyini manuel olarak ayarlayın
Hiçbir şey bilgisayarınızın hızını, işlemcinizi tekeline alan bir program kadar olumsuz etkileyemez. PC'nin aslında kilitli durumda olsa bile, denediğiniz ve kullandığınız diğer yazılım son derece yavaş çalışacaktır. İşlemcinin bütün enerjisini alan bu program karşısında yapabileceğiniz iki şey var: Ya onun işini bitirene kadar bekleyeceksiniz ya da onun işleme devam etmesini engelleyeceksiniz. Windows'ta işlemci önceliğini manuel olarak düzenleyebileceğiniz bir ayar mevcut. Görev Yöneticisi'ni açtığınızda İşlemler ya da Ayrıntılar sekmesine tıklayın, ardından bilgisayarı yavaşlatan programa sağ tıklayın ve önceliğini 'Düşük' olarak ayarlayın.
3. Yavaş çalıştırıcıları belirlemek için kaynak monitörünü kullanın
Görev Yöneticisi'ni açın, 'Performans' sekmesine tıklayın. Buradaki menüde alt taraflarda göreceğiniz Kaynak Monitörü'nün tuşunu açın. Kaynak Monitörü, PC'nizi yavaşlatan programları bulmaya yarayan özel bir araç.
4. Başlangıç klasörünü temizleyin
Bir bilgisayarın bakıma ihtiyacı olduğunun en önemli göstergelerinden biri uzun süren açılma süresi. Bunun en temel nedenlerinden biri de işletim sisteminizi başlatırken çalışmaya başlayan çok fazla yazılıma sahip olmanız.
Autoruns gibi ücretsiz programlar sayesinde PC'nizle birlikte çalışmaya başlayan diğer yazılımları tespit edebilirsiniz.
5. CCleaner'la boşa giden alanları temizleyin
Gereksiz programları manuel olarak kaldırmayı deneyebilirsiniz, ama CCleaner gibi bir kaldırma uygulamasının yardımıyla bu süreç çok daha kolay bir hale dönüşebiliyor. Yüklü durumdaki uygulamalarınızın bir listesini sunan CCleaner, tek bir tıkla bunları kaldırmanıza olanak tanıyor.
6. Kötü amaçlı yazılım taraması yapın
Bilgisayarınız beklenmedik ve ani bir biçimde yavaşladıysa bunun en muhtemel nedeni bir zararlı yazılım. Siz buna yol açabilecek herhangi bir şey yüklemediğinizden emin olsanız bile periyodik olarak bir zararlı taraması yaptırmak iyi bir fikir. Bunun için de özellikle önerebileceğimiz anti-virüs programı Malwarebyte Anti-Malware.
PC'nizi hızlandırmanın en kolay yolları!
7. Windows'un her zaman güncel olduğundan emin olun
Windows'un çeşitli savunmasızlıklara ve saldırılara karşı güçlü durması için onun en güncel halinde olması şart. Otomatik güncellemeler bazen baş belası gibi dursalar da, bilgisayarınızı güvenli tutmanız uzun vadede zaman kazanmanızı sağlar. Windows'un güncelleme ayarlarını Kontrol Panel'indeki Sistem ve Güvenlik sekmesinden bulabilirsiniz.
8. Video sürücünüzü güncelleyin
Son dönemlerde sürücülerin çoğu otomatik olarak ayarlanıyor, fakat yine de video sürücünüzün güncel olup olmadığını düzenli olarak kontrol etmelisiniz, özellikle de oyun oynamak gibi bir planınız varsa.
9. Ürün anahtarlarınızı yeniden talep edin
İşletim sisteminizi yeniden yüklediğinizde, bir CD anahtarını unuttuğunuzu ve önemli bir yazılımı yükleyemediğinizi fark etmek hayal kırıklığına neden olabilir. Enchanted Key Finder gibi programlar sayesinde sisteminizde aktif olan CD anaharlarının çoğunu ya da hepsini otomatik olarak bulabilirsiniz.
10. Bir kurtarma diski oluşturun
Yeni ve temiz PC'niz için bir kurtarma diski oluşturarak daha sonraki yeniden yükleme işlemlerinizi çok daha kolay bir sürece dönüştürebilirsiniz. Windows 8 kullanıyorsanız Başlat ekranında, "kurtarma" ("recovery") yazıp "Bir kurtarma sürücüsü oluşturun" seçeneği üzerinden söz konusu araca erişebilirsiniz.
11. Dosyalarınızı yedekleyin
Bütün önemli dosyalarınızın harici bir disk ya da bulut üzerinde yedeklendiğinden emin olun. Dosyalarınız Windows'un yüklendiği yerden ayrı bir yerde olsa bile, herhangi bir risk almamak en doğru tavır.
12. Internet Explorer
Web tarayıcı alanında, bir bilgisayar kullanıcısına verilebilecek en iyi tavsiyelerden biri, olabildiğince çabuk bir biçimde Internet Explorer kullanmayı bırakmaları. En temel tarayıcı işlevleri açısından IE'den Chrome'a ya da Firefox'a geçiş yaptığınızda birçok şeyin daha hızlı olduğunu göreceksiniz.
13. Microsoft Word
Microsoft Word, bir metin düzenleyici olarak artık bir standart haline gelmiş olsa da, bu programın sunduğu geniş özellikler sistem kaynaklarına belirgin bir biçimde ağır yükler veriyor. Word'un sunduğu bütün bu özelliklerin hepsine ihtiyacınız yoksa, örneğin ücretsiz bir yazılım olan LibreOffice'in Writer programından yararlanabilirsiniz.
PC'nizi hızlandırmanın en kolay yolları!
14. Photoshop
Adobe'un Photoshop programı sistem kaynaklarını oldukça geniş bir biçimde kullanan uygulamalardan biri. Photoshop CC'yi çalıştırması mümkün olmayan eski bir sistem kullanıyorsanız GIMP'e bir göz atmanızı öneririz.
15. Adobe Reader
Bir diğer Adobe yazılımı olan temel PDF okuyucularından Adobe Reader, bilgisayarınızdaki en yavaş yazılımlardan birisi. Bu hızı geri kazanmak için oldukça başarılı ve ücretsiz bir alternatif olan Foxit okuyucudan yararlanabilirsiniz.
16. Windows Media Player yerine VLC
Windows Media Player yerine başka bir alternatifi kullanmanızın en önemli nedenlerinden birisi de bu programın yeterince hızlı olmaması. Medya dosyalarını oynatmaya başlama açısından oldukça hızlı bir program olan VLC aynı zamanda son derece esnek bir uygulama.
17. Oyunlardaki grafik ayarlarını manuel olarak ayarlayın
Oyunlarda bazı yavaşlıklar yaşıyorsanız, tercihler menüsünde sunulan özelleştirme seçeneklerinin avantajlarından yararlandığınızdan emin olun. Çözünürlüğü düşürmek daha iyi bir performans almanın en etkili yollarından. Bununla birlikte anti-aliasing ya da gölge kalitesini düşürmek de oldukça işe yarıyor.
18. Grafik ayarlarınızı otomatik olarak özelleştirin
NVIDIA GPU'lar için GeForce Experience'ı ya da AMD Gaming Evolved'u denemenizi öneririz. Her ikisi de oyun ayarlarında önemli düzenlemeleri otomatik olarak yapıyor. Donanımınızı inceleyen bu araçlar buna en uygun ayarları otomatik olarak gerçekleştiriyor.
19. Boş disk alanı açın
Disk alanınızda boş yer açmak aslında her zaman bilgisayarınızı daha hızlı yapmaya yetmeyebilir, ama özellikle sunucularınız tam kapasiteyle çalışıyorsa böyle bir hamle önemli bir fark yaratabilir. Neleri sileceğinizden emin olamıyorsanız, WinDirStat gibi ücretsiz bir programdan yararlanabilirsiniz.
20. Gereksiz tarayıcı eklentilerini temizleyin
Günümüzde tarayıcıların sunduğu gelişmiş özellikler elbette çoğu defa oldukça işlevsel. Fakat çok fazla uzantı ya da eklenti kullanmak bilgisayarınızı yavaşlatabilir. Kullanmadığınız eklentileri kaldırmak için tarayıcınızın ayarlarına giderek onlardan rahatlıkla kurtulabilirsiniz. Eğer bunları nasıl kaldıracağınızı bulamadığınız karmaşık bir araç çubuğunuz varsa CCleaner gibi programları da deneyebilirsiniz.