PCIe vs. SATA SSD: Hangisi Size Göre?

Yeni bir SSD alırken PCIe mimarisini mi, yoksa SATA'yı mı tercih etmelisiniz?

Yeni bir SSD satın almak istediğinizde, birbirinden çok farklı fiyatlarla karşılaşabilir ve bu farkın nedenini ilk bakışta anlamayabilirsiniz. Bu yazımızda SATA ve PCIe SSD'ler arasındaki farklara bakacak ve SSD alırken bilmeniz gerekenleri ele alacağız.

SATA SSD Nedir?

SATA (Serial ATA), SSD'lerin sisteminizle veri iletişimini sağlayan bağlantı ara yüzüdür. SATA SSD'lerin geriye yönelik uyumluluğu daha iyidir, bu yüzden bir SATA SSD aldığınızda, on senelik bile olsa masaüstü PC'niz veya laptop'unuzla çalışacağından hemen hemen emin olabilirsiniz.

Bununla birlikte şu anki en hızlı SATA olan SATA 3.0, teorik olarak 6Gb/sn (750MB/sn) hıza ulaşabiliyor. Ancak overhead denen ek bilgiler, veri aktarımının hızını gerçekte 4,8Gb/sn (600MB) civarında indiriyor. Bu hız çok yüksek olsa da, PCIe SSD'lerin çok gerisinde. Yine de SATA SSD'lerin hızının çoğu ev kullanıcısı için fazlasıyla yeterli olduğunu söylemeliyiz.

SATA SSD'lerin muhtemelen en önemli yönü, genellikle daha ucuz olmaları.

PCIe SSD Nedir?

PCIe (Peripheral Component Interconnect Express) bağlantısını anakartla daha dolaysız yoldan bir bağlantı olarak düşünebilirsiniz. Grafik kartı gibi çok yüksek hızda veri bağlantısına ihtiyaç duyan bileşenlerin kullandığı PCIe, veri depolamada da faydalı olabiliyor. PCIe, her şerit başına 985MB/sn hızına ulaşabiliyor. PCIe cihazları 1x, 4x, 8x veya 16x şeritlerini desteklediğinden potansiyel olarak 15,76GB/sn hıza ulaşabiliyorsunuz. Bu, elbette SATA SSD'nin çok ötesinde bir hız.

Buna rağmen PCIe ve SATA arasındaki farkı çok büyük boyuttaki dosyaları aktarırken göreceksiniz. Örneğin bir oyun oynarken daha hızlı yüklenmesini istiyorsanız, PCIe SSD'ler de, SATA SSD'ler de çok hızlı olacaktır.

Buna karşın PCIe'in pil tüketiminin veri transferi esnasında daha yüksek olduğunu belirtelim. Son olarak AHCI ve NVMe arasında seçim yapmak zorunda kalırsanız, ikincisini seçin. NVMe özellikle PCIe üzerinden kullanım için geliştirildiğinden, daha iyi çalışıyor.

M.2 ve U.2 Nedir?

Bu standartlar, fiziksel bir cihazın şeklini ve ölçülerini belirliyor. Her ikisi de SATA ve PCIe sürücüleriyle kullanılıyor.

M.2 çok daha yaygın olduğundan, ikisi arasında tercih yapmanız gerekirse daha güvenilir bir seçenek. U.2, en çok Intel 750 serisi SSD'lerde kullanılıyor ve diğerlerinde pek kullanılmıyor.

M.2'yi SATA SSD ile kullandığınızda performans, SATA form faktörüyle aynıdır. M.2'yi PCIe SSD ile kullandığınızda, 4x şeritleriyle kısıtlı kalırsınız - bu, sıradan bir ev kullanıcısı için fazlasıyla yeterlidir. 4x SSD'ler 2x'ten daha yaygın olduğundan ve fiyat farkı çok olmadığından, 4x'i tercih edebilirsiniz.

Sonraki Haber

Forum