PC'de her zaman daha iyi olan 9 oyun...
Oyun konsolda oynanır deseniz bile, bu 9 oyunun PC'de çok daha iyi olduğunu inkar edemezsiniz!
Her konsol döngüsünde aynı şey yaşanır. Yeni konsollar sunulur ve bir süre için, ortalama PC veya Mac'ten daha güçlü gözüktükleri şanlı bir dönemleri olur. Büyük firmaların arasında gerçekleşen pazarlama çatışmaları da, bu makinelerin neredeyse ölüyü bile diriltebileceğine inanmanıza sebep olabilir.
Ancak bütün bu heyecan ve koşuşturma, aradan bir yıl geçmesi ve ortalama bir PC'nin bu konsollardan tekrar daha güçlü bir hale gelmesi ile değişiyor.
Ancak, bütün bu döngü içerisinde bazı oyunlar, konsolun veya PC'nin yeteneğine bağlı olmadan PC'lerde çok daha iyi oluyorlar. Bu oyunlar, genellikle, daha iyi kontroller, modlar, kullanıcılar tarafından geliştirilen içerikler ve benzeri özellikler sebebi ile, PC'lerde çok daha iyi bir konumda oluyorlar.
Bu yazımızda, bazen kontrolleri nedeniyle, bazen grafikleri ile, bazen de mod zenginliği açısından PC'de çok daha iyi olan 9 oyunu listeliyoruz...
Skyrim - Xbox 360, PS3
Xbox One ve PlayStation 4 için kaçınılmaz olan Skyrim HD'yi beklerken, oyunun PC sürümü, şu an için tartışmasız en iyisi. Xbox 360'ın paylaşılan 512MB belleği olduğu – ve bu belleğin var olan modern akıllı telefon belleklerinden bile daha düşük olduğu – düşünülürse, Skyrim ve Oblivion'ın Xbox 360 için çok büyük teknolojik başarı olduğu söylenebilir. Ancak bu oyunun kendisini gerçekten gösterebildiği yer kesinlikle PC oluyor. Eğer açık dünya oyunlarını seviyorsanız, PC sizin kesinlikle durmanız gereken durak.
Üstelik bu durum, Elder Scrolls oyun serisinin PC üzerinde sahip olduğu sürekli ilerleyen mod sahnesinden bahsetmeden bile geçerli. Steam sürümü mod desteğini sunmuş durumda ve bunun anlamı da oldukça gelişmiş ve işlenmiş, Valve ve diğer profesyoneller tarafından geliştirilen devasa mod veri tabanından istediğinizi tercih edebilmeniz.
Steam'in şu anda modlar üzerinde 100 MB dosya sınırı bulunmakta ancak bu sınır yakında kalkacak. Eğer Steam sınırı sizin için bir sorun olmuyorsa, Skyrim Nexus'u ziyaret ederek, Falskarr ve Nehrim gibi oyunu tamamen değiştiren devasa modlarla da karşılaşabiliyorsunuz. Ayrıca, özlenen Terry Pratchett tarafından yazılmış olan yeni bir karakter bile bulunmakta.
Counter-Strike - Xbox Arcade
Valve'nin ünlü çok oyunculu efsanesi, dünya tarihinin çeşitli dönemlerinde en fazla oynanan oyun olma şerefine erişmişti ancak bu başarı, sadece PC sürümü için geçerliydi. Yıllar içerisinde Counter-Strike'ın bazı, korkunç denilebilecek, konsol sürümleri sunuldu, ve bunların en dikkat çekicisi Xbox port'u idi, ancak o sıralarda bulunan PC sürümü Counter-Strike: Condition Zero da oldukça kötüydü. Bunlar dışında kayda değer tek sürüm ise, Namco'nun oldukça ilginç olan Japonca Counter-Stike arcade oyunu idi.
Buna rağmen, Counter-Strike hemen her zaman PC'de daha iyi olmuştu. Oyunun son standart sürümü Counter-Strike: Global Offensive ise, oldukça popüler olmasının yanı sıra, PC'de adeta uçuyor. Fare ile nişan almak (çoğu kişi için) daha kolay, daha iyi donanımda kare sayısı yüksek kalıyor ve Steam'in matchmaking motoru sayesinde oyun eşleştirmeleri çok daha kolay bir şekilde gerçekleşiyor.
Nexon Corp, geçtiğimiz yıllarda Counter-Strike Online 1&2 ve Counter-Strike Nexone: Zombies ile beraber yeni oyunlar için geliştirme görevini üstüne aldı ve bu geliştirmeler de sadece PC için geçerliydi...
Dragon Age - Xbox 360, PS3, Xbox One, PS4
Bioware'in ünlü fantezi serilerinden Dragon Age'in ilk sürümü, ünlü bilim-fantezi serisi Mass Effect'in daha kullanışlı gamepad kontrolüne göre, açık bir şekilde fare ve klavyeyi tercih etmekteydi. Bunun en büyük sebebi ise, gamepad'lerde kontrollerin daha hantal olması ve pseudo-Infinity Engine arayüzü idi. Ayrıca, bir PC'nin yüksek çözünürlüklü ekranında, bir HDTV'nin limitine göre çok daha iyi gözükmekteydi.
İkinci oyun ise, ilk oyundan daha çok, Mass Effect'in aksiyon odaklı bir devam oyunu gibi his uyandırmaktaydı. Serinin yakın zamanda çıkan üçüncü oyunu ise, Kingdoms of Amalur gibi, tek oyunculu MMO olmak çabasındaydı ve kafa karıştırıcı olan taktiksel planlayıcısı, ancak bir fare ile anlaşılır ve kolay kullanılır bir hale gelmekteydi.
Bu iki sürüm de, PC'lerin gelişmiş grafiklerinden ve daha üstün olan kontrol şemalarından faydalanmakta. Oyunların popülerliğini etkileyecek tek sorun ise, bu oyunların Steam'de bulunmamaları.
Battlefield serisi- Xbox 360, PS3, Xbox One, PS4
Şu anda hatırlaması ve inanması güç olabilir ancak, Halo ortaya çıkana kadar, FPS oyunlarının geleneksel evi PC'lerdi ve bir konsolda FPS üretilemeyeceği iddia edilmekteydi. Bu yüzden de, Battlefield 2'nin Xbox 360'ta sunulmasından önce, ilk olarak 2002 yılında doğan Battlefield, Battlefield 1942, Vietnam, Road to Rome ve Secret Weapons of WWII ile PC'ler için sunulmuştu. Ancak, bir kez daha, konsol sistemlerinin zayıflığı sebebi ile Battlefield 2, PC'ler için büyük bir sorun yaratmadı.
Oyunun tankları, helikopterleri ve uçakları içermesinden dolayı da kontrol sistemi eşit derecede önemliydi. Ancak bir kez daha, PC kullanıcılarının daha rahat bir şekilde tüm kontrol yöntemlerine erişimleri olmasından kaynaklı, oyunun PC tarafına doğru yöneldiği söylenebilir. Ayrıca, Battlefield 4'ün PC sunucularında çok daha fazla oyuncu bulunmakta.
Team Fortress - Xbox 360, PS3
Orange Box, ilk olarak satışa sunulduğu sırada üç mükemmel oyunu, Portal, Half-Life 2 ve Team Fortress 2'yi sadece 45 dolar civarında bir fiyata sunmasından kaynaklı oldukça avantajlı bir konumdaydı. Team Fortress'in PC tarihinin ise oldukça uzun olduğu söylenebilir. Oyun, karşımıza ilk defa Quake'in 1996'da çıkan bir bedava modu olarak çıkmıştı. Oyun, özelleşmiş sınıflara sahip iki takımın birbirlerini öldürmeye ve/veya belirli hedefleri ele geçirmeye çalışmaları üzerine yoğunlaşmaktaydı.
Team Fortress 2, 1999'un Half-Life modu Team Fortress Classic'in yenilenmiş bir sürümü olarak karşımıza çıkarken, çizgi film benzeri grafikleri, eğlenceli "başarıları" (achievements), tamamen yeni oyun modlarını sunmaktaydı.
Temel olarak bakıldığında, sonradan açılabilen pek çok silah, kostüm ve şapka (hatta üst üste geçmiş şapka yığınları) bulunmakta ve bu durum, oyunu daha da eğlenceli bir hale getirmenin yanı sıra, oyunu oynamaya devam etmek için fazladan bir sebep daha sunmaktaydı. Rastgele düşen bu eşyalar da, ne yazık ki, konsol sürümünde bulunmamaktaydı.
Oyun, PC'de bedava hale gelirken, konsol için durum farklıydı. Oyunun bedava olmasıyla beraber de, neredeyse her PC oyuncusu bu oyunu oynadı ve yakın zamanda karşımıza çıkan DLC çılgınlığının doğmasının arkasındaki itici güçlerden biri oldu. Genel olarak tüm platformlardaki FPS oyun marketi de oyunun bu kararı ile güçlendi ve TF, günümüzde halen oynanmaya devam eden bir oyun olarak karşımızda durmakta.
Portal - Xbox 360, PS3
Hayatta kalan bir diğer Orange Box ismi olan Portal, bu paketin merkezinde bulunmaktaydı ancak Valve'nin bu oyunun nasıl karşılanacağından emin olmaması sebebiyle kısa tutuldu ve oyun, daha önceden de var olan iki oyun ile beraber sunuldu. Bu durum da, herkesin - ve her firmanın - kendi başarılarını fark edemeyebileceği düşüncesini desteklemekte.
Portal 2 ise, özellikle Steam Workshop aracılığı ile, topluluk tarafından geliştirilmiş olan devasa bir içerik kütüphanesine sahip durumda. Bütün bu içerikler, topluluk tarafından değerlendirilmekte ve işlenmekte. Buradaki içerik miktarı o kadar büyük ki, eğer hepsini oynamaya kalkarsanız, başka bir oyun oynamaya vaktiniz ve ihtiyacınız kalmayabilir...
Minecraft - Xbox 360,PS3, Xbox One, PS4
Neredeyse bütün iyi indie çabaları gibi Notch'un hayatta kalma, üretme ve keşfetme oyununun hikayesi de PC platformunda başladı; PC sürümü oyunun en tamamlanmış sürümü oldu. Tabii ki konsol port'larının daha "süslü", kolay çalışır ve aynı ekranda co-op oyun gibi özelliklere sahip olduğu doğru.
Ancak sayısız "skin" ve mod sadece PC'de sunulmakta ve Minecraft'ın en gelişmiş özelliklerine de sadece PC aracılığı ile erişilebilmekte. Gerçek boyutlu USS Enterprise? PC üzerinde. Başka bir bilgisayarı taklit eden "redstone"dan üretilmiş çalışır bir bilgisayar? O da PC platformunda.
Kısacası, Game of Thrones'un dünyası olan Westeros'un tamamının detaylı sürümü ve benzeri pek çok şey PC üzerinde üretilmiş durumda ve açıkçası, sadece PC oyuncularının bu kadar detaylı şeyler ile uğraşacaklarını da söyleyebiliriz...
Grand Theft Auto - Xbox 360, PS3, Xbox One, PS4
GTA serisi, DMA Design zamanında PC ortamında başlamıştı ancak Rockstar'ın kontrolü ele alması ile beraber GTA III PlayStation 2 için de sunuldu. PC sürümü ise yarım yıl kadar daha sonra sunulmuştu.
Temel olarak bakıldığında, PC sürümünün daha iyi olmasının en büyük sebepleri, tüm eklentiler ile beraber sunulması, bug'ların çözülmüş olması ve en son donanımlardan faydalanıldığından emin olan dikkatli mod üreticisi toplumunun (oldukça kötü olduğu söylenebilecek Dark Souls PC port'unun ilk günden onararak kabul edilebilir bir çözünürlükte çalışmasını sağlayanlar gibi) bulunmasından kaynaklanmakta.
GTA V yakın bir zaman içerisinde, konsol sürümlerinden "sadece" iki yıl sonra PC için sunulacak. Rockstar'ın, normalde her oyunu "dönüştürmek" için - her oyun ilk olarak Windows'ta üretilmiş olsa da - oldukça uzun bir süre ayırdığını söyleyebiliriz. Ancak geçen bu sürenin arkasındaki gerçek sebebin, konsol satışlarını en üste çıkartmak ve kaçınılmaz olan PC korsanlığını en aza indirgemek olduğu yönünde de söylentiler bulunmakta.
PC sürümünün çok daha güzel gözükecek olmasından daha önemli olan bir durum ise, var olan sorunların (bug'ların) çözülecek olması. GTA IV için bu durum geçerli değildi ve GTA IV, PC dünyasının yardımsever, yetenekli ve görünene göre sayısız mod-mühendisleri duruma el atmadan önce, oldukça kötü gözükmekteydi.
Hearthstone - iPad, iPhone, Android tablet
Blizzard'ın kart toplama oyunu (CCG) özellikle Twitch.tv'deki canlı yayınlar sayesinde büyük bir ilgiyi üstüne çekmeyi başardı.
Bu başarıya Blizzard'ın karşılığı ise oyunu dengede tutmak için durmadan çalışması ve kartlara gerekli değişiklikleri yapması oldu. Bu denge değişimlerinin yanı sıra, pek çok yeni içerik de sunulmaya devam ediliyor. Naxxramas Adventure ek paketi, oyuna sunulan ücretli ilk ek paket idi ve bu Adventure paketini Goblins vs Gnomes (GvG) booster seti takip etti. Tabii ki bu iki ek paket de gerçek para ile alınabildiği gibi, oyun içerisinde özellikle görevleri tamamlayarak toplanan paralar ile de alınabilmekteydi. Oyunun son ek paketi olan Blackrock Mountain Adventure paketi ise 3 Nisan tarihinde yayımlandı (ve 5 hafta boyunca "wing"leri sıra ile yayımlanmaya devam edecek) ve daha önceki paketler gibi, gerçek yada oyun içi para ile satın alınabilmekte.
Ancak pek çok oyuncunun söylediğine göre, özellikle eski iPad'lerde internet bağlantısı sorunları yaşanabilmekte. Bu bağlantı sorunlarından kaynaklı olarak bazı oyunları kazanmanız mümkün olsa da, aynı şekilde oyun da kaybedebiliyorsunuz. Ayrıca pek güvenilir olmayan lag durumundan kaynaklı olarak istemediğiniz kartları oynamanız ve bu yüzden de oyun kaybetmeniz mümkün olabiliyor.
Retina ekran ile beraber bile, PC sürümü kare sayısı ve chat kolaylığı gibi avantajları ile bu karşılaşmadan da önde ayrılıyor...