PC tarihine yön veren önemli buluş 50 yaşında

Bugün kullandığımız bilgisayar ve elektronik cihazların temeli işte bu buluşla 50 yıl önce atılmıştı

Bilgisayar Tarihi Müzesi entegre devrelerin 50. yıldönümünü kutladı. "Silicon Engine" isimli bir sergi ile entegre devrelerin neden insanlığın en önemli buluşlarından biri olduğu anlatıldı.

Entegre devreleri ilk kez geliştirenlerin anlattıklarından derlenen, tarihi bir belgesel de hazırlandı. Bütün yıl boyunca devam edecek sergide, ilk transistörlerden, vakum tüplerine her şey var. Özellikle de işin arkasındaki isimlerin hikayeleri aktarılıyor.

"The Traitorous Eight" olarak adlandırılan sekiz kişilik ekip, başlarındaki William Shockley'in yerine farklı bir idareci istedikleri için böyle anılıyorlar. Daha sonra pek çoğu kendi şirketini kurup teknolojiye büyük yararlar sağlayan ekipten, Berkeley ve Stanford gibi prestijli üniversitelerde Profesörlük yapanlar da oldu. Tarihi öneme sahip bu kişilerin isimleri: Julius Blank, Victor Grinich, Jean Hoerni, Eugene Kleiner, Jay Last, Gordon Moore, Robert Noyce ve Sheldon Roberts.

Shockley'den Fairchild'a uzanan tarih...

Müthiş buluşlara imza atan sekiz adam

Shockley Yarıiletken Labaratuarı'ndan ayrılan grup 1957'de Fairchild Yarıiletken'i kurarak büyük başarılara imza atmıştı. Jean Hoerni entegre devre üretiminde düz baskı tekniğini bulmuştu. Oksit bir tabaka ile silikon bir devre üzerinde yarıiletkenleri koruyan teknik, düz bir tabaka oluşturudupu için "Planar" olarak adlandırılıyordu. Bu metod, elektrik açısından daha verimliydi, fakat en önemli artısı silikon bir çip üzerinde bütün bir devrenin oluşturulmasına imkan tanımasıydı. Yine de olgunluğa ulaşması için iki sene daha geçmesi gerekecekti.

1959 yılında ise diotlar, transistorler, dirençler ve kapasitörler de bu bütün devrenin parçaları haline geldiler. Aynı anda Texas Instruments'tan Jack Kilby'nin de tabaka baskı tekniğiyle germanyum çip üzerinde çalıştığını belirtelim. Elbette başarılı olan silikon çip oldı. Sonuçta ortaya çıkan "Monolithic İntegratic Chip" bildiğimiz mikroçip teknolojisinin temeli oldu. Bugün kullandığımız her türlü elektronik cihaz ve teknolojinin temelinde yer alıyor. Radyo, televizyon, bilgisayar, müzik seti ve hatta arabada mikroçipler kullanılıyor.

Sonraki Haber

Forum