PC'nizi ücretsiz araçlarla koruyun!
Hacker'lara ve zararlı yazılımlara karşı PC'nizi bu ücretsiz uygulamalar ile koruyun!
Ev sunucunuz ya da dosya indirmekte kullandığınız bilgisayar oldukça önemsiz olabilir. Ama bu saldırıya uğramayacağı anlamına gelmiyor.
Hackerlar her zaman yüksek profile sahip önemli bilgisayarları hacklemiyor. Sizin bilgisayarınız da daha önemli bir saldırıda paravan olarak kullanılmak üzere hacklenebilir.
Sistem kaynaklarınız sömürülerek, sisteminiz üzerinden botnet saldırıları düzenlenebilir. Hatta bir gün kapınıza bilişim polisi dayanıp, size bu aktivitelerin sebebini sorabilir, ve siz de bu duruma hayret edebilirsiniz.
İşte bu tür bir durumla karşı karşıya kalmamanız için, ücretsiz bazı güvenlik yazılımlarını ve kullanımlarını derledik...
Yüzlerce gizli Explorer
Kendi halinde çalışmaya bıraktığınız ve pek ilgilenmediğiniz bir PC'nin günden güne yavaşladığını düşünüyorsanız, bir kontrol edin. Arkaplanda sayısız Explorer farkettirmeden çalışıyor olabilir.
Bir kez bu ağın parçası haline gelen bir bilgisayar için en iyi çözüm tam format ve temizlik olsa da, iş işten geçmeden önlem almakta fayda var.
Process Explorer isimli kullanışlı ve ücretsiz bir uygulamayı kurarak, normal Görev Yöneticisinin göstermediklerini görebilirsiniz.
Download: Process Explorer
Neler çalışıyor, hangi uygulama nedir
İndirdikten sonra uygun bir yere açın ve çalıştırın. Eğer ayarlardan Replace Task Manager derseniz, Ctrl+Alt+Delete ile de açabilirsiniz.
İşlemci gücünüzü o an hangi uygulama, ne kadar kullanıyor görebilirsiniz. Alt uygulamaları da detaylı bir şekilde inceleyerek tehlikelere karşı uyanabilirsiniz.
Çift tıkladığınız uygulamalarda verify seçeneği ile o uygulamanın özel imzasını internet sitesi üzerinden araştırabilirsiniz. Bir uygulamanın gerçekten ne olduğunu anlamak için çok yararlı bir özellik.
Kablosuz ağ güvenliğine dikkat!
Kablosuz ağ bağlantınızı bir başkasının kullanmaması da çok önemlidir.
Hızlı bir bağlantınız olsa bile ağ üzerindeki trafik sizi yavaşlatacak, tepki süresini uzatacaktır. Üstelik sizin ağınız üzerinden, sizin kimliğiniz ile kayıtlı intenret servis sağlayıcısı kayıtlarından nelerin çıkacağını da bilemezsiniz.
Yasadışı işlerin ağınızdan yürümemesi için router ayarlarınıza girerek şifrelemenin WPA olduğundan emin olun. Eğer router'ınız destekliyorsa WPA yerine mutlaka WPA2 kullanın.
Yine router'ınızın log alma ayarını açın ve kayıtlardan girin IP adreslerine bakarak yabancıların erişip erişmediğini kontrol edin.
Keylogger'lar nasıl tespit edilir?
Bilgisayarınıza fiziksel olarak erişebilen birisi, keylogger uygulamları kurabilir.
Keyloggerlar, klavyede yazdıklarınızı kaydedip uzaktaki kullanıcıya bildirecekleri için, kredi kartı bilgilerinizin çalınmasına sebep olabilir. Kullanıcı hesaplarınız, e-posta ve sosyal ağ bilgileriniz de cabası.
Özellikle yurtta kalan öğrencilerin dikkat etmesi gereken bir tehlike. Çözümü ise Tall Emu'nun geliştirdiği Online Armor. Bu ücretsiz uygulama, keyloggerları tespit edebiliyor.
Ücretsiz sürümünü kurmak ve kullanmak çok basit. Güncellemeleri ihmal etmediğiniz sürece sisteminizi başarıyla koruyacaktır.
Download: Online Armor
Uygulamaların hangisi, ne işe yarıyor?
Online Armor'un geniş bir veritabanı vardır. Ancak bu veritabanında kayıtlı olmayan uygulamakar şüpheli olarak işaretlenir.
Tanımadığınız uygulamaları engelleyebilir ve daha sonra kaldırabilirsiniz. Autorun'ları da gösteren bu uygulama, keyloggerlara karşı korumasının yanında sisteminizdeki gereksiz uygulamaları keşfetmek için de oldukça yararlıdır.
Yine de emin olamadığınız uygulamaların ne yaptığını keşfetmek içim Online Armor'un "Search Online" seçeneğini kullanabilirsiniz. Bu da işinizi görmezse daha derin bir kaynak olan Process Library'den yararlanmanızı tavsiye ediyoruz.
Bağlantı: Process Library