PC'nizi izlemek için en iyi Windows araçları!

Boyutları küçük ama görevleri çok büyük! İşte Windows 7'nin en iyi "minik masaüstü araçları!"

Windows 7 yayınladığından beri yaklaşık iki sene oldu, ancak işletim sisteminin tam olarak yararlanmadığımız bazı özellikleri hala mevcut. Örneğin Windows'u ilk kurduğumuzda hava durumu, haber başlıkları gibi bilgileri bizlere sunan bir takım masaüstü araçlarıyla geliyor. Ancak Windows Live Gallery'de farklı amaçlar için geliştirilmiş 5.000'in üzerinde araç bulmak mümkün. Bu yazımızda PC'nizdeki ağ, sistem kaynakları, pil seviyesi gibi anahtar işlemlerde size fayda sağlayacak Windows 7 masaüstü araçlarını bir araya getirdik.

Sistem bilgisi

Sysinfo: Sysinfo, başlangıçta herhangi bir veri göstermiyor. Ancak simgesine tıkladığınızda farklı kategorilerden oluşan dev bir bölme ekrana geliyor. Burada işlemci kullanımı, disklerdeki boş alan, ağ bağlantıları ve pil ömrü gibi işletim sistemi detaylarını görebilirsiniz. Uptime bilgisi ise Windows'un ne kadar süredir açık olduğunu ekrana yansıtıyor.

Sysinfo, detaylarda çok derinlere gitmese de size eşsiz bir genel özet sunuyor.

System Control A1 aracı, sıcaklık ölçme

System Control A1: System Control A1, temel işletim sistemi bilgilerine ağırılık veriyor. Şu anki saati gösteren bir dijital saatin altında, bellek durumunu gösteren büyük bir çubuk yer alıyor. Aynı zamanda işlemci çekirdeklerinin kullanım oranı da bu çubuğun yanında tek tek gösteriliyor.

Aracın bir dezavantajı, özelleştirilebilme imkanı tanımaması. Dolayısıyla araç, ekranınıza büyük bir yer kaplıyor. Araç, SysInfo aracıyla birbirini iyi bir şekilde tamamlıyor. Bu araçlardan birini veya ikisini masaüstünüzde kullanmanızı öneriyoruz.

Sıcaklık ölçme

Core Temp Gadget: Core Temp Gadget ile PC'nizin aşırı ısınmasının ve kendine zarar vermesinin önüne geçebilirsiniz. Aracın çalışması için Core Temp uygulamasını da yüklemeniz gerekiyor, ancak tüm işlem birkaç dakikanızdan fazlasını almayacaktır.

Core Temp Gadget'in ikinci sürümü, saat hızı, bellek kullanımı, destekleniyorsa çip voltajı gibi bilgileri de görüntülüyor. Çekirdeklerin sıcaklığı ayrıntılı bir şekilde ayrı ayrı görüntülenebiliyor, grafik üzerinde ekrana yansıtılıyor.

Sisteminiz belirli bir sıcaklığın üzerine çıktığında Core Temp tarafından uyarı almanız mümkün.

İşlemleri izleme, bağlantı bilgisi

İşlemleri izleme

Top Process Monitor: Top Process Monitor ile sistem kaynaklarını cömertçe kullanan programları izleyebilirsiniz. Araç, en çok kaynak kullanan programları CPU kullanımına, bellek kullanımına, sanal bellek kullanımına, giriş ve çıkış işlemlerine göre ve sürücü okuma yazmaya göre sıralayabiliyor.

Herhangi bir işlemin ayrıntılı bilgilerini görmeniz veya aracın işlemler arasında geçiş yapması mümkün.

Bağlantı bilgisi

Network meter: Network meter, kablolu ve kablosuz bağlantılar hakkında zengin bilgiler sunuyor. Bunlar arasında aktarılan toplam veri, bağlantı hızı, harici ve dahili IP adresi gibi oldukça faydalı bilgiler bulunuyor. Aracın boyutu ve renkleri ayarlanabiliyor.

DC Wireless Network Monitor: Bu araç ise sadece temel Wi-Fi bilgilerini ekrana getiriyor. Araç, Wi-Fi sinyal gücü, bağlantı kimliği, IP numarası, şifreleme durumu bilgilerini masaüstünüze taşıyor.

Disk bilgileri ve grafik kartını izleme

Boş disk alanı ve disk kullanımı

O&O DiskStat: Araç, sabit diskinizde kalan boş alanı göstermenin yanısıra, diskinizin sıcaklığı ve sağlık durumu gibi bilgileri de size sunuyor. Bu tür bilgileri görüntüleyebilmek için BIOS ayarlarınızda S.M.A.R.T.'ın etkineştirilmiş olması gerekebilir.

Drive Meter: Birden fazla sabit diskiniz veya disk bölümünüz varsa, Drive Meter'ı da kullanabilirsiniz. Araç, her sürücüye giren ve çıkan verilerin hızını KB olarak hem de yüzde olarak gösteriyor.

Grafik kartını izleme

GPU Monitor: GPU Monitor, grafik işleme biriminizi izliyor ve ne kadar iyi çalıştığını size bildiriyor. Araç, ne kadar video belleğinin kullanıldığını, grafik işlemcisinin kullanım yüzdesini, grafik çipinin ve kartının sıcaklığını masaüstünüze getiriyor.

Kalan pil göstergesi

Kalan pil

9-skin Battery Meter: Şebeke elektriğinden uzak olduğunuzda ne kadar pilinizin kaldığını bilmek isteyeceksinizdir. Windows 7'nin bir pil göstergesi bulunuyor, ancak çoğunlukla gizli durumda olduğundan öncelikle ona tıklamanız gerekiyor.

9-skin Battery Meter ise pilinizin şu anki durumunu hoş bir tarzda masaüstünüze taşıyor. Araç, aralarından seçim yapabileceğiniz 9 farklı tasarımla geliyor. Bu tasarımlar arasında, AA pillere benzeyen bir tasarımdan yuvarlak bir göstergeye kadar farklı stillerde arayüzler bulunuyor.

Sonraki Haber

Forum