PC'nizi facialardan kurtarın!
Bir kurtarma diski sayesinde bilgisayarınızı faciadan kurtarabilirsiniz! İşte yapmanız gerekenler
Bilgisayarınız bir gün açılmazsa hemen ecel terleri dökmeyin! O güne ve ihtimale karşı hazırladığınız diski çıkartın ve sorunu çözün. Bu makalemizde size o güne nasıl hazırlanacağınızı ve gerektiğinde ne yapmanız gerektiğini aktaracağız.
Facia meselesine dönersek, bazı zararlı dosya türleri bilgisayarınıza bulaştıklarında casusluk yaparlar. Ancak bazı zararlıla, bilgisayarınızın açılmasını, Windows'un yüklenmesini engellerler. Master Boot Record denilen kısımda sorun olduğu zaman, Windows yüklenemez.
Böyle durumlarda sabit disk üzerinden boot edemediğiniz bilgisayarınızı, acil durum boot CD'si ile açabilirsiniz. Bu işi yapan pek çok yararlı uygulama, ücretsiz olarak sunuluyor...
Kurtarma diskleri
Bilgisayarınızın açılmadığı durumlarda kullanabileceğiniz boot edilebilen CD'ler arasında Linux Live CD'ler de yer alıyor. Bunlar grafik arayüz sunan, başarılı işletim sistemleri.
Ancak Linux ile uğraşmak zorunda değilsiniz. Daha basit, Windows'taki sorunları gidermenize yardımcı olacak uygulamalara bakalım.
Bu disk seçenekleri arasında özellikle virüs bulaşması durumlarına karşı etkili olan AVG Rescue CD tavsiyelerimiz arasında yer alıyor. İndirdikten sonra CDBurnerXP gibi bir uygulama ile boot edilebilir şekilde yazmanız gerekiyor. Veri diski değil de , disk kalıbını yazdır seçeneği ile yazdırılan diskler, başlangıçta boot edilebiliyor.
Download: AVG Rescue CD
Download: CDBurnerXP
Bellek testi
AVG Rescue Disk'i bir CD'ye yazdırdıktan sonra bilgisayarınızı açın, gerekli tuşa basarak BIOS ekranına girmelisiniz.
BIOS altından boot device priority kısmından, öncelikle CD ya da DVD sürücüden boot edilmesini ayarlamanız gerekiyor. Bunu ayarladıktan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın. Başlangıç ekranında CD'den boot etmek için herhangi bir tuşa basmanız istenecek, herhangi bir tuşa basın ve CD yüklensin.
CD'den yükleme gerçekleştiğinde basit bir karşılama ekranı ile karşılaşacaksınız. Memtest86+ ile belleklerinizin sağlamlığını kontrol edebilirsiniz. Ancak bu uygulama derinlemesine yapıldığında oldukça zaman alır.
İnternet bağlantısı
Belleklerden eminseniz ya da ne olur ne olmaz diye testi yaptıysanız devam edebiliriz.
Bu disk sabit diskleri gösterecek ve ağ bağlantısını kontrol edecektir. Eğer bir router kullanıyorsanız ya da paylaşımlı bir internet bağlantısı varsa kurtarma diski internete erişebilecektir.
Eğer internet bağlantınız varsa en son antivirüs güncellemelerini indirmeniz son derece yararlı olacaktır. Sisteminizi bu disk ile taratarak zararlı yazılım içeren dosyaları bulacaksınız. Tam zamanlı bir tarama zaman alacaktır, arada CTRL+C kombinasyonu ile dondurmanız mümkün.
Zararlı yazılımlara ne yapmalı
Zararlı yazılımlar için tararken farklı seçenekleriniz var. Report File seçeneği ile bütün enfekte olmuş dosyaların bir listesini görebilirsiniz.
Hepsini silmek bütün zararlıları kaldıracaktır. Ancak şöyle ufak bir sorun var, kritik bir sistem dosyası silinirse Windows açılmayabilir. İşte bu yüzden seçerek silmeniz daha mantıklı olacaktır. Bu da uzun zaman alan, tek tek soran bir seçenektir ki çok sıkılacağınız bir gerçek.
Daha mantıklı olan dosyaların silinmesini değil, isminin değiştirilmesi seçmek olacaktır. Bu seçeneği işaretlerseniz dosya isimlerinin sonuna :infected.arl eklenir ve ismi eski haline getirerek o dosyayı kullanılabilir hale getirebilirsiniz.
Kayıp dosyaları kurtarmak
Bu virus tarayıcıya ilaveten kurtarma diskinin içerisinde yer alan dosya yöneticisi sayesinde Windows Registry'e yani kayıt defterine erişebilirsiniz.
Dahası veri kurtarma aracı sayesinde kazayla silinen dosyalarınızı geri getirmeniz mümkündür. AVG Rescue Disk'i seçmemizdeki önemli sebeplerden birisi de hem bu esnekliği sunması, hem de kullanımının son derece kolay olmasıydı.
Veri kurtarırken genel olarak dikkat etmeniz gereken unsurlardan bir tanesi aynı sabit diske değil de, farklı bir yere kurtarma yapmanızdır. Dosyaların üzerine yazılması, bazı dosyaları kurtarırken diğerlerini kaybetmenize yol açabilir.