PayU, Türkiye'de yatırımlarını büyütüyor
PayU, Türkiye'de e-ticaret yatırımlarını büyütüyor.
Sunduğu birçok hizmetle e-ticaret sektörünün dünya çapındaki liderleri arasında yer alan PayU, gelişmekte olan ülkelerin e-ticaret ve fintech potansiyelini ortaya koyduğu bir çalışma yayınladı. Dünyanın en büyük fintech etkinliği olan Money20/20 Europe'ta yayınlanan çalışmada; Türkiye'nin de içerisinde yer aldığı Orta/Doğu Avrupa, Latin Amerika, Hindistan ve Afrika'daki e-ticaret pazarları analiz edilerek buradaki yatırım ve gelişme fırsatları ortaya konuldu. Çalışma sonuçlarına göre Afrika, yüksek e-ticaret büyümesi ile dikkat çekiyor. Güney Afrika'da yetişkin nüfusun neredeyse yarısının akıllı cihazı olması ise dijital işlemler için bu bölgede büyük fırsatlar sunuyor.
Dünyanın en büyük 3. internet kullanıcı tabanına sahip Hindistan'da internet kullanıcılarının %50'den fazlası mobil internet kullanıyor. Kredi kartı penetrasyonu ve bankacılık hizmetlerine erişim düşük olduğu için alternatif ödeme araçlarının kilit rol oynadığı Latin Amerika'da nakit alışverişlerin %50'den fazlası ise PayU üzerinden yapılırken Polonya'da online alışverişlerin %80'inden fazlası para transferi ile gerçekleştiriliyor.
Türkiye'nin online ödeme tercihi: Taksit
Araştırmada Türkiye'nin de içerisinde yer aldığı Orta ve Doğu Avrupa'daki durumda mercek altına alındı. Batı Avrupa gibi doyuma ulaşmış pazarlara göre daha fazla getiri sağlayan bu bölgedeki pazarlara dönük hamleler yapan PayU, 2020 yılında Euro Bölgesi'nin %1,6 oranında büyümesini beklerken Orta ve Doğu Avrupa'nın %2,6 oranında bir büyüme sergileyeceğini belirtiyor. Bu bölgede 2015 yılında %44 olan akıllı telefon penetrasyonunun bu yılsonu itibari ile %52'ye, 2018'de ise %62'ye çıkacağı öngörüsünün yapıldığı analizde, Türkiye'deki tüm online alışverişlerin %55'inin taksitle gerçekleştiği kaydedildi.
"Tüketicilere sunduğumuz finansal servisleri geliştireceğiz"
Konuyla ilgili açıklama yapan PayU Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (EMEA) Müdürü Mario Shiliashki, PayU'nun yerel çözümler üreterek her bir pazara uygun ödeme çözümleri sunduğunu belirterek, "PayU olarak her zaman beklentilerin ötesine geçmeyi hedefliyor ve insanların online alışveriş yöntemlerini yeniden şekillendiriyoruz. Hızla büyüyen pazarlarda 2,2 milyar potansiyel tüketiciye karşın bu kitlenin %60'nın bankacılık ürünlerine erişimi bulunmuyor. Biz de buradaki tüketicilere en modern çözümleri sunarak taleplerini karşılamaya çalışıyoruz. PayU'nun 2016 yılı stratejisi; Hindistan, Latin Amerika ve Doğu Avrupa bölgesi gibi finansman ihtiyacı bulunan bölgelerdeki tüketicilere ve KOBİ'lere hizmet sunarak global ve yerel varlığımız güçlendirmek." dedi. Türkiye'ye ilişkin görüşlerini de paylaşan Mario Shiliashki Türkiye'nin son yıllarda e-ticaret alanında bölgedeki varlığını güçlendirdiğini belirterek "Lisans sürecinin başında yaptığımız yatırımlarla tüm sunucularını Türkiye'ye taşıyan ilk ödeme kuruluşu olduk. Türkiye, dinamik ve yenilikleri yakından takip ederek uygulayan bir ülke. . Buradaki ekibimizi bu yıl itibariyle 40 kişiye çıkardık. Bu, Türkiye ekonomisinin sunmuş olduğu potansiyele olan inancımızın bir yansıması olup şu ana kadar yaptığımız yatırımların artarak devam edeceğinin de göstergesidir." dedi.
PayU Türkiye Ülke Direktörü Emre Güzer ise açıklamasında, PayU'nun büyümekte olan ülkelere yaptığı yatırımların Türkiye'deki işyerlerini de olumlu etkilediğini belirtti. Naspers'ın geçtiğimiz dönemde BRIC ülkeleri arasına Nijerya ve Türkiye'yi eklemesinin ülkede farklı sektörlerde yapılacak yatırımların önünü açtığının altını çizen Emre Güzer, birincil önceliklerinin tüketici ihtiyaçlarını iş ortaklarının desteğini alarak teknoloji ile yeniden şekillendirip, işyerlerine ve müşterilerine yeni servisler sunmak ve ekosistemi kalkındırmak olduğunu belirtti.
Güzer sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Basit bir Sanal POS altyapısından ziyade, işletmelerin tüm ödeme ihtiyaçlarını eksiksiz karşılamaya yönelik birçok ödeme aracını senkronize bir şekilde ekosisteme kazandırmaya devam ediyoruz. Geçtiğimiz dönemde sunduğumuz gerçek zamanlı havale çözümünü ve mPOS uygulamasının yanı sıra finansal servislere erişim imkanı olmayan müşterilerin online ödeme yapabilmesini sağlayacak bir ödeme servisi de sunacağız. Yakın zamanda kapıda ödemelerde yaşanan aksaklıkları da gidereceğiz. Amacımız şu an sayıları 4 milyona yaklaşan ve internetten sıkça alışveriş yapan kişi adedini 10 milyona taşıyacak projeler geliştirmek. Türkiye'de e-ticaret sektörünün kalkınmasına yönelik çok çeşitli adımlar atıyoruz. Farklı ödeme araçları sunmanın yanı sıra Türkiye'deki PayU üye işyerlerinin, farklı global ödeme kuruluşlarıyla işbirliği sağlayarak onlarca farklı ülkeye satış yapabilmesinin önünü açtık. Böylece Türkiye ekonomisine de itici güç sağlamayı umuyoruz."