Patentli anahtarlanmış bellek teknolojisi
Güvenilirlik, enerji verimi ve performansı artırmak için her yönüyle düşünülerek tasarlanmış
Solid State Sürücüler (SSDler) laptoplar ve kişisel bilgisayarlar için ikincil depolama opsiyonu olarak gün geçtikçe daha fazla kullanılmaya başlandı. Günümüzde, büyük ölçekli bilgi işlem merkezlerinde koşturulan, yüksek performanslı uygulamalar için oldukça yüksek IOPS, güvenilirlik ve güç verimi sağlayan depolama birimleri olarak karşımıza çıkıyorlar. SSDler yüksek performans, güvenilirlik ve güç verimi açısından ele alındığında ise bir Amerikan şirketi olan Violin Memory Inc'nin ürettiği Violin1010 eşsiz özellikleri sayesinde kurumsal-sınıf SSDler arasında ön plana çıkıyor.
Violin Memory Inc, endüstrinin ilk anahtarlanmış bellek mimarisini geliştiren firma olarak öne çıkıyor. Patenti Violin'e ait olan bu mimari, Violin Anahtarlanmış Bellek (Violin Switched Memory, VXM) olarak biliniyor. Anahtarlanmış Bellek Mimarisi sayesinde her modül, farklı bellek teknolojisinin kullanılmasına olanak tanıyan, çok farklı topolojileri ve arıza toleransını destekleyen anahtarlanmış bir dizinin parçası olarak çalışıyor. Diğer bellek bağlantılarının aksine, VXM enerji verimi sağlamak ve performansı artırmak için her yönüyle düşünülerek tasarlanmış.
VXM topolojisi benzersiz olup, Violin Akıllı Bellek Modüllerinin (Violin Intelligent Memory module, VIMM) her birine 3 portun anahtarlanmış olmasına dayalı. Her bir VIMM, 3 portlu anahtarlama ve ayrıca hücre yıpranma dengelemesi, modüllerin bağlı olduğu diğer modüllerin adresleri, veri trafiği, RAID grubunu oluşturan modüllerin adresleri, arıza durumunda otomatik olarak canlı modüllere veri aktarma ve RAID grubunun yeniden yapılandırılması gibi yerel bellek kontrol fonksiyonları sağlayan bir Violin Buffer (VB) birimine sahip. Merkezi Violin Bellek Kontrolörü, belirli fiziksel VIMMlere ve bellek cihazlarına mantıksal adres alanlarının haritalanması gibi daha üst seviye fonksiyonları üstleniyor.
A D V E R T O R I A L
Topoloji hakkında bilgi
Yukarıda gösterilen topoloji, büyük bir ağ içinde (84 modül) yer alan herhangi iki modülün diğer modüller arasındaki bağlantılar kesilmeden arızalanabilmesine olanak sağlıyor. Bu özellik, RAID algoritmasının 5 modülden oluşan bir grup üzerinde çalışabilmesini de sağlıyor. 16KB'lik veri önce 4K'lık bloklar halinde strip edilmekte ve strip edilen her bir 4K'lık veri farklı RAID grupları üzerindeki farklı modüllere 1K olarak yazılmakta, pariteleri ise RAID grubunu oluşturan eden beşinci modül üzerine yazılıyor. Bu mimari ve RAID algoritması verinin en üst seviyede korunmasını sağlıyor. Violin 1010 cihazı içindeki 84 modülden herhangi ikisi arızalandığında bile, önce şasi içinde yer alan dört adet canlı yedek modüllerden biri otomatik olarak arızalanan modülün yerini alıyor ve RAID algoritması ile korunan veri, önce canlı yedek modüllerden herhangi biri üzerine aktarılıyor ve RAID grubu birkaç dakika içinde (HDDlerden çok daha hızlı olarak) bu yedek evrensel modül de dahil edilerek otomatik olarak yeniden yapılanıyor. Bu yapılandırılmadan sonra, arızalı modüller sistem ve programlar çalışırken çıkartılarak yeni modüller ile kolaylıkla değiştirilebiliyor (hot swapping): Arızalı modülün değiştirilmesi üzerine yedek modül tekrar eski canlı yedek işlevine geri dönüyor.
Ölçeklenme
Daha önceki bellek çözümleri, klasik lineer veri yolu topolojilerine dayalı olduğu için ölçeklenmemişlerdir. Veri Yolu hızı, tek bir kanalda desteklenebilen registered DIMM sayısını sekiz adet veya daha az olacak şekilde sınırlamakta ve hız artarken bu sayı bir veya ikiye düşmektedir. Tam tamponlu DIMM (FB-DIMM) tekrarlı veri yolu teknolojisi, her kanal için 8 modülü destekleyebilmekte olup, ihtiyaç duyulan pimsayısını azaltmak için dizisel bir teknoloji kullanılmaktadır. Ancak, FB-DIMM ölçeklenebilirlikte sadece çok az bir iyileşme sağlayabildiği için, Gelişmiş Bellek Tamponu (Advanced Memory Buffer, AMB) yongası için önemli bir ilave enerji gerektirmektedir.
Kurumsal-sınıf uygulamalar için tasarlanan bellek mimarileri ve ağ endüstrisi, performans, ölçeklenebilirlik, yönetilebilirlik ve hata toleransı gereksinimlerini karşılamada bellek veri yollarından Anahtarlanmış Bellek mimarisine değişimden oldukça büyük yarar sağlayabilirler.
Violin'in Anahtarlanmış Bellek (VXM) teknolojisi, büyük veritabanları, görüntü, video, bilimsel veri ve web içerikleri de dahil olmak üzere, endüstrinin büyük veri setlerine sahip uygulamalar için özel olarak geliştirilen ilk bellek çözümüdür. VXM sayesinde büyük veri setine sahip bu uygulamaların yararlanacağı teknolojik avantajlar şöyle sıralanabilir: Benzersiz Ölçeklenebilirlik, En Yüksek Performanslı I/O, Bellek Hata Toleransı Ultra-Yeşil enerji tasarrufu, Flash ve DRAM Esnekliği, Faz Değişken Bellek veya Memristor gibi yeni bellek teknolojilerine açık olması.
Daha detaylı bilgi için:
www.violin-memory.com
veya
www.gtiglobal.com.tr
GTI Global Teknolojik Endüstri
Uphill Towers Dereboyu Cad. Fesleğen Sok. A Blok, Kat 2, No:11-12
Ataşehir- İstanbul
Tel: 0 216 688 5339 / 0 216 688 5340 (Pbx)
Fax: 0 216 688 5344