Parasını ödeseniz de oyun sizin olamıyor!
Oyun dünyasının yeni kavgası: Parasını ödeyip aldığınız oyun, gerçekten sizin oluyor mu?
Oyun yapımcıları, bugünlerde yeni bir meseleyi kafaya takmış durumdalar. Video oyunlarının çevrim dışından çevrim içi oyunlara doğru ağırlık kazanmasıyla beraber, oyun firmaları da her oyun için yüksek maliyetli sunucular devreye sokmak zorunda kalıyorlar. Özellikle de MMO türündeki oyunlar için büyük altyapı harcamaları yapılıyor. Ancak bir oyun zamanla oyuncu kaybettiğinde artık masrafları karşılayamaz hale geliyor ve bir süre sonra kapatılabiliyor. Tabula Rasa, Star Wars Galaxies gibi çok sayıda oyun bu acımasız sonla karşılaştı ve bundan sonra da daha fazlası kapanacak gibi duruyor.
Ancak oyun severler de haklı olarak şu soruyu soruyorlar: "Ben bu oyunu oynamak için para verip satın aldım ve firma şimdi oyunu kapatsa bile ben hala oyunu oynamak istiyorum!" Bu isteğe cevap vermek için de oyun toplulukları bulunuyor ve oyunlara gayrı resmi sunucular oluşturup, küçük yamalarla oyunları bu üçüncü parti sunucularda çalışacak duruma getiriyorlar.
Ancak oyun geliştiricileri, kapatılmış, yayını sona ermiş oyunların oynanmasına karşılar ve bu konuda bastırıyorlar. Oyunların her türlü hakkının kendilerine ait olduğunu, oyunu satın almak için para ödeyen oyuncuların, sadece oyunun yayında kaldığı süre boyunca ona erişme hakkını satın aldıklarını savunuyorlar. Şimdi oyun dünyasının iki ucu, yani yayıncılar ve oyuncuları temsil eden tüketici grupları, insanların hiç de ucuz sayılmayacak ücretler ödeyip satın aldıkları, hatta aylık düzenli ödemeler yaptıkları oyunlarını yıllar sonra tekrar oynamak istediklerinde karşılaştıkları bu tatsız durumu çözmek için karşı karşıya gelecek gibi görünüyor.
Oyun yapımcıları, oyunların üçüncü parti sunucularda oynanmasına izin verilmesinin oyun endüstrisini bitireceğini savunuyor. Oyuncular ise, satın aldıkları oyunları hayatlarının sonuna kadar oynama haklarının olduğunu iddia ediyorlar. Bakalım bu kavgadan kim galip çıkacak?