Oyunlar için hangi Windows?
Oyun oynamak için seçebileceğiniz en iyi Wİndows işletim sistemi hangisi? İşte cevabı...
Bir bilgisayara harcayacak çok fazla paranız yoksa, performans için ince detaylarla ilgilenmeye başlarsınız.
Çeşitli ayarlar, modifikasyonlar ve hatta overclock, oyun performansı için yararlı olacaktır. Ancak hiç işletim sisteminin ne derece etkili olduğunu düşündünüz mü? Acaba hangi işletim sisteminde rahat rahat oyun oynarım, ya da birkaç FPS daha fazla alırım diyorsanız, o zaman doğru makaledesiniz demektir.
Oyunlara esas etki edenin ekran kartı, sonra işlemci ve bellek olduğunu biliyoruz. Ancak bütün bunları kullanan işletim sistemini unutmamak gerekiyor. Windows altında yer alan sürücüler, oyun performansını ve hangi oyunların oynanabileceğini belirliyor.
32 ya da 64? Ne yapmalı
Öncelikle akla gelecek sorulardan birisi 32 bit mi, yoksa 64 bit mi olmalı. Bunun ardından da Wİndows XP, Vista ve Windows 7 arasında karar verme aşamasına geliyoruz.
Şüphesiz yeni bir PC satın alanlar için en iyi yatırım en son Windows 7 64 bit işletim sistemini seçmek oluyor. Ancak hali hazırda lisans sahibi olanlar ya da sistemi düzgün çalışanlar değiştirmeli mi, değiştirmemeli mi? İşte bunu cevaplayacağız.
Bunun için ortalama bir oyun sistemi üzerinde yapılan testlere bakabiliriz: AMD Phenom II X4 965 işlemci, Radeon 5850 ekran kartı, 4GB RAM ve farklı Windows sürümlerinin temiz kurulumları...
DOS'tan bugüne DirectX
Windows'un oyun performansını etkileyen en önemli parçası DirectX oluyor.
DirectX bir programlama arayüzü olarak işletim sistemiyle donanım arasında gereken işlemleri yapıyor. DX, Windows oyunlarının bu kadar başarılı ve popüler olmasının temel sebebi; aynı zamanda Linux ve Mac OS X gibi sistemlerde olmaması, bu platformların oyunlardaki zayıflığının temel sebebi.
Günümüzde pek çok alt sürücünün işlemi Windows sayesinde kolaylıkla hallediliyor. DOS günlerinde sürücülerle uğraşmak oldukça zahmetliydi. DirectX'e geçiş de pek kolay olmadı. 1995'te tamamlanan DirectX 1 ve ardından gelen 2. sürüm başarılı değildi...
Neden DirectX 9'dan öteye sıçramadık?
DirectX'in başarılı olması DirectX 3 sürümüyle birlikte gerçekleşti.
DirectX 9 ile üst noktaya oturan ve modern oyunlar için gereken özelliklere kavuşan, hatta bunların gerçekleşmesini sağlayan sürücü, şu an 11. sürümüne ulaşmış durumda.
Ancak DirectX 9'dan sonra 10 ve 11. sürümler ile gelen yenilikler, oyunculara tam anlamıyla ulaşmış sayılmaz. Bunun da oldukça basit bir sebebi var: Konsollar hala DirectX 9 standartlarına sahip.
DX 10 ve 11 ile uğraşmak, PC üzerinde pek çok avantaj sağlasa da ekonomik olarak en önemlisi konsollar. Konsol ve PC'lerde en yaygın ortak sürüm olan DX 9 gücünü halen koruyor.
İşte DirectX 11 oyunları
Büyük oyunlar, büyük bütçeler gerektiriyor. DirectX 10 ve 11 yeni efektler sunsa da, ekonomik sebepler yüzünden hala DX9 güçlü. Harcanan ek zaman ve haliyle para, DX 10 ve 11 efektlerini hala karlı hale getirmiş değil.
DirectX 11 destekli, bu sürümün gücünü kullanan oyun sayısı da halen oldukça az: DiRT 2, Alien vs. Predator, BattleForge, Metro 2033, STALKER: Call of Pripyat, Battlefield: Bad Company 2, Civilisation V, Lord of the Rings Online, Battlefield 1943, Crysis 2, F1 2010 vb yer alıyor.
Bu liste büyümesine karşın hala yeterince ağırlığa sahip değil. Gelecekte standart DX 11 olacak ama günümüzde çoğu oyunun DirectX 9 modu son derece başarılı sonuçlar ortaya koyuyor.
Windows XP nerede iyi?
Poligon tessellation, Screen Space Ambient Occlusion, volumetrik bulutlar gibi efektler DirectX 11 ile geliyor. İlerisi için DX 11 ve üstü kaçınılmaz; bugün için ise şart değil.
İşte bu yüzden eski dostumuz Windows XP'nin oyun performansı halen çok iyi. DirectX 9'dan ötesini desteklemeyen işletim sistemi, daha yeni işletim sistemlerine göre bu alanda birkaç FPS daha fazla sunabiliyor. Yani çok eskimeye yüz tutmuş bir bilgisayara Windows 7 kurmak onu yavaşlatmıyor ama oyun performansı açısından şart değil.
Öte yandan yepyeni bir bilgisayara Windows XP kurmak da kesinlikle yersiz. Ancak bazı oyunlarda birkaç FPS alabilmek uğruna Windows 7'nin sunduğu yeniliklerden vazgeçmek oldukça zararlı bir alışveriş olur.
32 bit'in ve XP'nin zayıf yanları
Windows XP'nin temel sıkıntısı yeni kurulumun uzun, güncellemenin ise işkence gibi geçmesi.
XP kurmak ve o PC'yi düzgün çalışır hale getirmek için, işletim sisteminin kendisinden daha çok yer tutan yama indirmek pek akıl karı değil. Üstelik ne yeni teknolojileri destekliyor, ne de sonuna kadar yamalı hali bile o kadar da güvenli değil.
32 bit sürümler; ki bu sadece XP için değil, Windows 7 ve Vista için de geçerli, 64 bit'e göre oldukça zayıf bir oyun performansına sahip. Bunun temel sebeplerinden bir tanesi 32 bit'in 4 GB belleği ve üstünü sadece 3.25 civarında algılayabilmesi oluyor.
DirectX 9 performansında...
Windows Vista ilk çıktığı günlerdeki kadar çileli bir işletim sistemi değil. Yeni bilgisayarlar pek zorlanmadan kaldırıyor. Sürücü desteği sorunları giderilmiş durumda ve oldukça iyi.
Ancak oyun performansı açısından Vista kesinlikle tercih edilmemeli. Yeni DirectX'leri desteklese de DX9 oyun performansında XP, yeni oyunlarda da Windows 7 bariz bir şekilde avantajlı.
Üstelik Vista yamalar açısından da oldukça şişkin durumda. 107 önemli güncelleme ve sayısız önemli güncelleme ile Vista kurulumu da vakit alıyor.
En iyisi hangisi?
Windows 7'ye bakacak olursak, kolay kurulum, az sayıda güncelleme, genel ergonomi ve sürücü desteği açısından inanılmaz başarılı olduğunu görüyoruz.
Windows'un en iyi sürümü olan Windows 7 altında işlemler hızla yürüyor. Dahası oyun performansı son derece iyi. DirectX 11 oyunlarda canavar gibi çalışan Windows 7 sistem, DirectX 9 oyun performansı olarka Windows XP'nin gerisinde.
Ancak aradaki fark dikkate alınmayacak kadar küçük. Sadece bazı eski oyunlarda sürücü farkları yüzünden ciddi performans avantajları ya da dezavantajları yaşanabiliyor. Yani Windows 7 altında sadece bir oyunun XP'ye göre yavaş çalıştığını görürseniz, bu sisteme karşı önyargılı yaklaşmayın. Zira Windows 7 genel ortalamada ve değerlendirmede oyunlar açısından başarılı ve geleceğe dönük bir sistem olarak ilk tercihimiz.