Oyunlar için en iyi donanımlar

Sizce oyunlarda her şey işlemci, anakart, ekran kartı ve sabit diskin etrafında mı dönüyor?

Her şey işlemci, anakart, ekran kartı ve sabit etrafında mı dönüyor? Hiç de bile: doğru giriş aygıtları olmadan oyun oynamak asla zevk vermez. Bu konuda standart maliyetlere katlananlar en önemli anlarda dezavantajlı pozisyona düşecektir. Sizlere oyucular için en iyi donanımları tanıtacağız.

Dikkatli bir şekilde sürünerek köşeden ilerliyorsunuz. Tam da o anda rakibinizd e aynı şekilde pusu kurmuş bekliyordur; doğru hedeflenmiş bir atış ile onu yere serebilirsiniz. Hiç de bile: sanki hiçbir şey olmamış gibi kendinizi yerde bulursunuz - sinirlenirsiniz. Bu tip tecrübeler oyun oynarken tüm tadınızı kaçırabilir. Çoğu zaman, nihai sonucun belli olduğu bu anlardaki şanssızlığın sebebi eksik olan deneyiminiz değildir.

Görüntü sarsılır, yeni bir ekran kartına ihtiyaç duyarsınız; eğer oyun figürünüz yavaş tepki veriyorsa, çözünürlüğü yüksek bir oyuncu-faresi alırsınız. Strateji oyunlarında ise önemli aksiyonların tek bir tuş ile rahatlıkla gerçekleştirilmesi gerekir - doğru oyuncu-klavyesi. Bizim tavsiyelerimiz ile her zaman doğru sonuca ulaşabileceksiniz.

Klavyeler: iyi oyuncunun en büyük yardımcısı

Bir oyuncu için klavye sadece giriş cihazı olmaktan daha fazlasını ifade eder. Özellikle FPS ve strateji oyunlarını rahatça oynamanın ilk şartı iyi bir klavyedir. Sizlere en çok ön plana çıkan modelleri tanıtacağız.

CHIP Online Önerisi: Logitech G15, 2. Edition
Rakipsiz bir şekilde zirvede: şu anda Logitech G15'in elin su dökebilecek başka bir oyuncu klavyesi yok. Oyuncuların bu klavyeyi sevmiş olduğu Logitech'in yeni bir sürüm çıkarmış olmasından belli oluyor. Yeni G15 daha ince ve dar masalara daha iyi uyuyor. Ayrıca LCD ekran artık üst yüzeye sağlam bir şekilde entegre edilmiş - önceki sürümde olduğu gibi katlayıp kapama şansınız yok. Buna rağmen ekran hala gelen mailler gibi enteresan bilgiler gösteriyor. Oyuncular içinse istenilen şekilde atanabilen ekstra tuşlar ilgi çekici oluyor. Böylece oyunda önemli bir an geldiğinde gerekli hareketi hemen gerçekleştirebiliyorsunuz. Logitech şimdiye kadar şu hatasını düzeltemedi: G15'in kendine has iki USB girişi var ve bunlara USB-Bellek bağlayabiliyorsunuz. Kendi içinde süper bir fikir - ama yavaş USB-1.1 modu veri taşıma işini işkence haline getiriyor.

Sonuç: Çok iyi yapılmış, sağlam ve iyi donanımlı bir oyuncu-klavyesi; bir sonraki sürüm için USB 2.0 girişleri diliyoruz.

Fiyat: 142,66 YTL

Öneriye alternatif: Ideazone Merc Stealth
ZBoard'ı tanıyanlar Ideazone'u zaten bilirler. Üreticinin oyunlar için sunduğu en son ürünün adı "Merc Stealth" ve oyuncular için yararlı birçok fonksiyonu ile ikna etmeyi başarıyor. İlk göze çarpan öğe klavyenin sol tarafında bulunan ekstra tuş bloğu: kısaca belirtmek gerekirse o bölümde W,S,A ve D (birçok FPS ve strateji oyununda karakteri hareket ettiren tuşlar) bir kez daha bulunuyor. Buna ek olarak boşluk tuşu (zıplama), R (silah doldurma) ve diğer önemli tuşlarda var. Çok rahat: ekstra tuşlar diğerlerine göre daha eğik duruyorlar ki, böylece oyunda daha doğal bir el konumuna ulaşmış oluyorsunuz. Farklı makro tuşları klavyenin geri kalan donanımı arasında. Klavyenin sürücüsü olan Z-Engine ile sol taraftaki bloğu istediğiniz oyuna göre şekillendirebilirsiniz. Bunu yaparken ön tanımlı 100 profilden birini seçebilirsiniz veya istediğinizde kendinize has bir profil oluşturabilirsiniz.

Sonuç: Oyucular için anlamlı eklentilere sahip çok fonksiyonel bir klavye. Fakat görünüm konusunda Ideazone biraz daha çabalayabilirdi.

Fiyat: yaklaşık 105 $ (yurtdışı fiyatı)

Uygun fiyat: Genius LuxeMate 525 Star Cruiser
Genius, en yeni oyuncu klavyesinin ismini "Yıldız Savaş Gemisi" koydu. Fakat ilk bakışta klavye bir araba hurdasına benziyor. İsmine nazaran klavye ucuz materyalden yapılmış ve hafif bir basınçta hemen pes ediyor. Birde buna tüm klavyeyi kaplayan ve gülünç derecede şeffaf kasa, zehir yeşili rengindeki makro tuşlar ekleniyor - yuh! Gülünç bir optiğe rağmen Genius klavye, bir oyuncunun ihtiyacı duyduğu tüm şeyleri en ucuz fiyata sunuyor. Merc Stealth'de olduğu gibi Star Cruiser'da da sol tarafta istediğiniz fonksiyonları atayabileceğiniz ekstra bir tuşa takımı bulunuyor. Üst taraftaki tuşlar Media Player gibi Windows programlarını veya ses düzeyini kontrol edebiliyor.

Sonuç: Dış görünüşe önem vermeyenler ve klavyesini titizce kullananlar Genius klavyeye saldırabilir. Fakat oyun sırasında işi çok ciddiye alanlar kısa bir süre sonra ellerinde bir klavye cesedi bulabilir.

Fiyat: yaklaşık 50 $ (yurtdışı fiyatı)

Fareler: Kemirgen-Desteği

Her oyunun ufak bir kemirgene ihtiyacı var: fare, PC'lerde 1. sıradaki giriş aygıtıdır. Özellikle hızlı 3D-FPS oyunlarında çeviklik konusu ön plana çıkıyor ve bu da farenin hassasiyetini tanımlayan DPI değerini önemli kılıyor. Sizin için en iyi oyuncu-farelerini test ettik

CHIP Online Önerisi: Razer Lachesis
Razer, geleneğe sadık kalıyor ve farelerini yılan dünyasından terimlerle isimlendiriyor. Bushmaster yılanı olarak bilinen Lachesis muta, ölümle sonuçlanan felçlere sebep olan bir zehre sahip. Aynı isme sahip fareden tamamen farklı: Razer, şimdiye kadar son derece tozlanmış bir optik sensor ile çalışırken, oyun uzmanları artık lazere geçiş yaptılar: 4000 dpi çözünürlüğe sahip olan Razer Lachesis şimdiye kadar çıkmış olan en hızlı kemirgen. Bu işin hakkını veriyor ve oyunlarda yıldırım hızıyla ve nokta atışı doğruluğuyla tepki veriyor. Ayrıca, komutların veya makroların atanabildiği dokuz adet programlanabilir tuşa sahip. Makro, arka arkaya yürütülecek birkaç komutun tek bir klik ile gerçekleştirilmesidir. Selefi DeathAdder'dan farklı olarak Lachesis hem sağ hem de sol ele uygun olacak şekilde dizayn edildi.

Sonuç: Razer Lachesis ile aşık atmak için rakibin çok dişli olması gerekiyor. Çözünürlüğü yarıya düşürülse bile "yılan" diğer farelere göre daha keskin vuruşlar gerçekleştiriyor.

Fiyat: yaklaşık 105 $ (yurtdışı fiyatı)

Öneriye alternatif: Logitech G9
Verilere göre Logitech, tasarım sürecine birçok oyuncuyu dâhil etti. Çıktı olarak ise diğer tüm Logitech farelerinden farklı dizayna sahip bir fare çıktı. Özellikle göze çarpan kısa yapısı - ilk tutuşta alışılmadık ve acayip bir etki bırakıyor. Kısa bir alışma süresinden sonra fare elde daha iyi duruyor ama biz yine aynı şeyi savunuyoruz: birkaç santimetre daha uzun olsa çok daha iyi olurdu. Üretici G9'u birçok tuş ile donattı: sol ve sağ fare tuşunun dışında fare tekerleğine farklı bir fonksiyon atanabiliyor. Farenin başparmağı kısmında iki farklı tuş daha var, tekerleğin solunda ise artı ve eksi tuşları ile çözünürlük ayarlanıyor. 200 ila 3200 dpi arasında fare lazerinin hassasiyetini ayarlayabilirsiniz. İsterseniz cihazı yavaş fare imleci gerektiren Office ve diğer uygulamalar için rahatlıkla kullanabilirsiniz. Sıra dışı bir özellik: G9'un üst yüzeyini değiştirebiliyorsunuz. Bu çok mantıklı: bazı oyuncular yumuşak-kavrama hissi veren yüzeyleri tercih eder, bazıları ise sert, parlak yüzeyde daha rahat çalışırlar.

Sonuç: Keskinliği ve anlamlı ekstra özellikleriyle parlayan, mükemmel bir oyuncu-faresi. Yine de yapı biçimine alışılması gerekiyor.

Fiyat: 165,26 YTL

Uygun fiyat: Microsoft Sidewinder
"Sidewinder" terimi aslında tanıdık bir terim: bu isim ile yaklaşık 10 sene önce çok iyi joystick ve gamepad'ler üretildi. Fakat yeni Sidewinder, oyunculara özel geliştirilmiş bir fare. Özellikle de FPS fanları bu fareyle ilgileneceklerdir çünkü yeni fonksiyonlar Ego perspektifine göre düşünülmüş. Hızlıca 180 derece dönmek veya tersini yapmak için bir tık yeterli - düşmanın arkadan gelip gelmediğini kontrol etmek için birebir. Farenin kendisi 2000 dpi ile çalışıyor ve isteğe göre düzenlenebilir tuşlara sahip. Sürtünmeyi optimize etmek ve cihazı kendi gereksinimlerinize göre uyarlamak için fareye ağırlıklar entegre edilmiş. Fiyat olarak kemirgenimiz kabul edilebilir seviyede kalıyor: 70 Dolara fareye sahip olabilirsiniz.

Sonuç: Efsane geri döndü. Sidewinder hızı ve göze hitap eden dizaynı ile ikna ediyor.

Fiyat: yaklaşık 70 $ (yurtdışı fiyatı)

Ekran kartları: Üst-seviyede fiyat düşüşü

Klavye aşağı, fare yukarı: eğer ekran kartınız oyun sırasında görüntüleri akıcı bir şekilde monitöre iletemiyorsa, giriş cihazlarının çok iyi oluşu pek de işinize yaramaz. İyi ki, üst-seviye ekran kartları bugünde pek de pahalı değiller.

CHIP Online Önerisi: Nvidia Geforce 8800 GT (512 MB)
Özellikler listesi son derece uzun: DirectX 10, 112 stream işlemci ve 512 MB GDDR3 grafik belleği. Tüm bunların hepsi 350 Dolara. İlk bakışta çok iyi bir fırsatmış gibi gözüküyor - aslında öyle de. Performans açısından Geforce 8800 GT, GTX ve GTS sürümlerinin arasında kalıyor. 8800 GT, G92 mimarisini kullanıyor. Frekanslar ise tatmin edici: GPU 600 MHz hızında ve bellek 1600 MHz ile çalışıyor. Elbette kart başka bir Geforce 8800 GT ile SLI üzerinden bağlanabiliyor. Sonuç: uygun bir anakart isteniyor, fakat 8800 Ultra'dan daha az bir fiyata başarılı 3D performansı elde ediyorsunuz. Dolar başına daha fazla performansı başka hiçbir yerde bulamazsınız.

Sonuç: Açıkça tam bir oyuncu-ekran-kartı. Ne yazık ki bu kartta kıtlık problemleri ile karşılaşılıyor zira karta olan talep haç safhada. Eğer PC'nizi yükseltmek istiyorsanız kartı temin edilebilir olduğu anda alın.

Alternatif ve uygun fiyatlı: ATI Radeon HD 3870 (512 MB)
Birkaç günden beri Radeon HD 3870 satın alınabiliyor. AMD bu kart ile üst-seviye segmentine hâkim olmak istiyor ve uygun fiyata yüksek kare oranlarına ulaşmayı hedefliyor. Şu an için kartın DirectX 10.1 desteği bu kartın en sıra dışı özelliği. Fakat uygulamada pek bir anlam ifade etmiyor. Gerçi DirectX'in bu yayımlanmamış sürümünü temel olan oyunlar duyuruldu ama görünürlerde pek bir şey yok. Kartın GPU (RV670) frekansı 775 MHz, GDDR4 hafıza ise 1550 MHz ile çalışıyor. Ayrıca kart elektrikten de tasarruf yapabiliyor çünkü 55 nm sürecine göre üretilmiş. Yine de performans olarak AMD'nin amiral gemisi rakibini geçemiyor. Geforce 8800 GT bariz bir şekilde daha hızlı ve fiyat farkı çok az.

Sonuç: Hızlı ve enerjiden tasarruflu: Nvidia'nın performans seviyesine ulaşamıyor ama oyunlarda iyi hizmet edebilir. Geleceğe yönelik olarak DirectX 10.1 desteği de mevcut.

Komple sistemler: Hemen başlatın

PC'nizi kendiniz toplamak istemiyor musunuz? O zaman hemen iyi donanmış bir komple-sisteme yönelin. Dikkat: kuralda bu sistemlere bir miktar daha fazla para ödersiniz. Ama bunun yerine parçaları takma derdinden kurtulmuş olursunuz.

Türkiye'de hem yerli hem de yabancı bir çok bilgisayar üreticisinin ürünlerini bilgisayar süpermarketlerinde inceleme ve kullanma imkanınız bulunuyor artık. Buna ek olarak, beğendiğiniz bir sistem gördüğünüzde, eğer bilindik bir firmanın modeli ise Internet'ten sipariş vermek ve maliyeti biraz düşürmek de mümkün!

Sonraki Haber

Forum