Oyun dünyasını sallayan satın almada yeni gelişme: AB’den onay geldi

Microsoft'un Activision Blizzard'ı satın almak istemesine AB komisyonundan onay geldi. Böylece Microsoft’un önündeki en önemli engellerden biri de kalkmış oldu.

Avrupa Birliği, Microsoft'un Activision Blizzard'ı 68,7 milyar dolara satın almasına onay verdi. AB Komisyonu, Microsoft'un oyun konsolu Xbox ile Activision'ın oyunları arasında "çok az yatay örtüşme" olduğunu ve işlemin "tüketicilerin seçeneklerini çok fazla azaltmayacağını" belirtti.

Yine de Avrupa Birliği, Microsoft'un Activision Blizzard'ı satın almasının bulut oyun hizmetleri ve PC işletim sistemleri gibi alanlarda rekabeti azaltabileceğini ve bu nedenle Microsoft’un bazı garantiler vermesini istiyordu. Örneğin Microsoft'un rakip bulut oyun servislerine Activision Blizzard'ın oyunlarını lisanslaması gibi bazı şartlardan bahsedebiliriz. Bu şartlar, Avrupa'daki oyuncuların istedikleri cihazda ve bulut oyun hizmetinde Activision Blizzard'ın oyunlarını oynamalarına olanak tanıyacak. Microsoft ise, Activision'ın oyunlarını diğer platformlarda da sunmaya devam edeceğinin garantisini zaten veriyordu.

Tabii ki bu onay, Microsoft'un önündeki engellerin bittiği anlamına gelmiyor. İngiltere Rekabet ve Piyasa İdaresi (CMA), anlaşmayı geçtiğimiz haftalarda veto etmişti. Ayrıca ABD Federal Ticaret Komisyonu da anlaşmayı incelemeye devam ediyor.

Microsoft'un Activision Blizzard'ı satın alması, oyun sektöründe büyük bir değişime yol açabilir. Activision Blizzard, Call of Duty, World of Warcraft, Overwatch gibi popüler oyunların sahibi. Microsoft ise Xbox ve Game Pass gibi oyun platformlarının yanı sıra Halo, Minecraft, Forza gibi oyunların da üreticisi. Anlaşma ile en sonunda gerçekleşirse Microsoft, oyun pazarındaki en büyük üçüncü güç haline gelecek.

Sonraki Haber

Forum