Outlook.com ve Gmail karşı karşıya

Microsoft'un yeni e-posta hizmeti, basitliği ve işlevselliğiyle Gmail'i solluyor mu? İşte cevabı!

Microsoft, geçtiğimiz hafta oldukça güçlü özelliklerle gelen yeni web tabanlı e-posta hizmeti Outlook.com'u tanıttı. Peki Outlook.com, sunduğu özelliklerle Google'ın ücretsiz e-posta hizmeti olan Gmail'in karşısında neler yapabiliyor? İki hizmetin en önemli işlevlerini sizler için karşılaştırdık.

Arayüz

Outlook, Gmail'den çok farklı olmasa da biraz daha basit bir kullanıcı arayüzü sunuyor.

Outlook temiz, e-posta'lara odaklanan bir arayüze sahip: Outlook'u açtığınızda hesabınızdaki e-postalardan başka hiçbir şeyle karşılaşmıyorsunuz. Yan tarafta reklamlar gösterilse de, Gmail'e ve Hotmail'e göre çok daha temiz bir arayüz sunuluyor. Reklamların gelen kutunuzdaki kelimelere göre olmaması da bir avantaj.

Gmail'in arayüzü ise Google'a odaklanıyor: Gmail'in arayüzünü çoğumuz yakından tanıyoruz. Ana sayfada üst tarafta kişiselleştirilmiş reklamlar gösteriliyor. Mesajlarımızın içerisinde de bir çubuk yoluyla reklamlar gösteriliyor. Yan tarafta bir sohbet bölmesi, üstte ise bir Google çubuğu yer alıyor.

Depolama alanı ve ek dosyalar

Gmail'in sunduğu alan çok daha kısıtlı

Depolama alanı ve ek dosyalar

Outlook sınırsıza yakın bir depolama alanı ve ek dosyalarda 100MB'lık bir kısıtlama sunuyor: Outlook, "sınırsız" bir depolama alanı sunuyor. Bunun anlamı, spam mesajlar göndermedikçe depolama alanınızın kullanımınıza göre genişliyor olması. E-postalarınıza 100MB'a kadar dosyalar ekleyebiliyorsunuz. E-postanızı Skydrive ile bağlarsanız, 300MB'lık dosyalar göndermeniz de mümkün.

Outlook, gelen ek dosyalarında ise Hotmail stili bir görüntüleme sağlıyor. YouTube videoları e-posta içerisinde açılırken, fotoğraflar bir slayt gösterisi olarak sunuluyor. Office belgelerini ise direkt olarak tarayıcınızda açabiliyorsunuz.

Gmail, 10GB depolama alanı, 25MB ek dosya kısıtlaması sunuyor:
Gmail'in kısıtlamaları, Outlook'a kıyasla çok daha dar. Gmail kullanıcıları, 10GB'lık ücretsiz depolama alanına sahipken, sadece 25MB'lık e-posta ekleri gönderebiliyorlar.

Gmail, Outlook'da olduğu gibi YouTube videolarını direkt olarak e-posta içerisinden açabiliyor. Office belgeleri ise Outlook'a benzer biçimde Google Docs'da açılıyor. Fotoğraflar, Outlook'da olduğu gibi hoş bir slayt gösterisi şeklinde gösterilmiyor ve tipik bir liste halinde sunuluyor.

E-posta organizasyonu

E-posta organizasyonu

Outlook'un Hızlı Görünüm klasörleri ve fazlası: Outlook, Gmail'deki kadar güçlü filtreleme ve etiketleme işlevlerine sahip olmasa da işinizi görecek bazı numaralara sahip. Bunlardan bir tanesi olan Hızlı Görünüm klasörleri, belirli türdeki e-postaları otomatik olarak ayırıyor. Sweep özelliği ise Gmail'deki etiketler gibi çalışıyor ve belirli kişilerden gelen e-postalar, otomatik olarak seçtiğiniz klasöre yerleşiyor.

Gmail'deki filtreler, etiketler ve öncelikli mesajlar: Gmail'deki etiketler, hangi e-postaların önemli olduğunu bulmanız konusunda size büyük kolaylık sağlıyor. E-postalarınızı etiketlere dağıtacak otomatik filtreler oluşturmanız da oldukça kolay. Bunlarla uğraşmak size zor geliyorsa, Öncelikli e-postalar özelliği ile hangi e-postaların önemli olduğunu otomatik olarak vurgulamanız mümkün.

Arama özellikleri, POP ve IMAP desteği, sonuç

Arama özellikleri

Outlook, basit ama etkili bir arama işlevine sahip: Outlook'un arama işlevi oldukça basit: Basit bir anahtar sözcük ile arama yapabilir veya gelişmiş aramayı çağırarak aramanızı e-posta adresi, konu, klasör ve tarihlere göre kısıtlayabilirsiniz. Karmaşık özellikler sunmasa da bizce yeterince iyi.

Gmail, kapsamlı arama dizileri sunuyor: Gmail'deki arama dizileri yoluyla çok kapsamlı aramalar yapmanız mümkün. Belirli komutlar yazarak istediğiniz etiket, liste, dosya adı ve fazlasını aramanız mümkün.

POP ve IMAP desteği

Outlook IMAP ve POP'u desteklemiyor: Bu nedenle Outlook ile çeşitli üçüncü parti e-posta hizmetlerini kullanmanız mümkün değil. Outlook, bunların yerine ActiveSync'i kullanıyor. Dolayısıyla sadece ActiveSync'i destekleyen e-posta uygulamalarını kullanabilirsiniz.

Gmail IMAP ve POP'u tam olarak destekliyor: Gmail, IMAP ve POP'u tam olarak destekliyor. İkisi arasında geçiş yapmak ise küçük bir ayar yoluyla oldukça kolay. Bu sayede internete bağlı olmasanız dahi eski e-postalarınıza erişim sağlayabiliyorsunuz.

Peki hangisini kullanmalı?

Outlook.com, oldukça yeni bir hizmet ve bizce şu an Hotmail'i kullananlar için vazgeçilmeyecek bir yenilik. Basitliğiyle öne çıkan web tabanlı istemci, ondan bekleyebileceğiniz hemen hemen her şeyi size sunuyor. Ancak Google'ın gelişmiş işlevler ve kişiselleştirme seçenekleri sunan Gmail'inin, tecrübeli kullanıcıların ilgisini daha çok çekeceğini düşünüyoruz.

Sonraki Haber

Forum