Orion uzay aracı başarıyla Dünya’ya döndü, Artemis 1 görevi tamamlandı

İnsanları Ay’a taşıyacak Artemis görevlerinin ilki olan Artemis 1, Orion uzay aracının başarılı bir şekilde dünyaya dönmesi ile birlikte tamamlandı.

NASA'nın Orion uzay aracı Dünya'ya döndü. Mürettebatsız kapsül, Meksika'nın Baja California açıklarında, Pasifik Okyanusu'na güvenli bir şekilde indi ve bir dönüm noktası olarak değerlendirilen Artemis I görevinin başarıyla sona ermesini sağladı.

Kapsül, Dünya'ya döndüğünde saatte yaklaşık 40.000 kilometre hıza ulaşırken, ısı kalkanı yaklaşık 2.760 derecelik kavurucu bir sıcaklığa dayandı. Orion, 25,5 gün boyunca uzayda toplam 2.25 milyon kilometreden fazla yol kat etti.

Yerden yaklaşık 7,32 kilometre yüksekliğe ulaştığında, kapsül Pasifik Okyanusu'na alçalırken yavaşlamasına yardımcı olmak için paraşütlerini açmaya başladı.

Sırada ne var?

Artık Orion yere geri döndüğüne göre NASA, insanları içeren gelecekteki görevlere hazırlanabilmek için araçtaki sensör donanımlı mankenlerden veri toplamaya başlayacak. NASA'nın 2024 için planlanan ikinci Artemis görevi, Ay'ın çevresine bir grup astronot gönderecek. Ajans, sonunda Artemis III ile insanları ay yüzeyine geri getirmeyi planlıyor, ancak bu en erken 2026'da olabilir.

NASA Yöneticisi Bill Nelson yaptığı açıklamada, "Dünyanın en güçlü roketinin fırlatılmasından Ay'ın etrafında olağanüstü bir yolculuğa ve Dünya'ya dönüşe kadar, bu uçuş testi Artemis Ay keşiflerinde ileriye doğru atılmış büyük bir adımdır" dedi ve ekledi: "Bugün NASA, Amerika Birleşik Devletleri, uluslararası ortaklarımız ve tüm insanlık için büyük bir zafer."

Sonraki Haber

Forum