Online insan avı tehlikeli boyutlara ulaşıyor
Web üzerinde başlayan online insan avı gerçek hayata da sıçramaya başladı, tartışmalar alevlendi...
Aslında herşey 2001 yılında çok masum bir şekilde başlamıştı. Çin'in popüler internet sitelerinden biri, içeriğini insanların oluşturduğu bir arama motorunu hizmete sunarak kullanıcılarının filmler, şarkılar ve benzeri konularda ilginç bilgiler ve dedikodular girebilecekleri bir sistem kurdu. Kullanıcılar eğer iddiaları doğruysa karşılığında site üzerinden harcayabilecekleri sanal bir para ödülü de kazanabiliyorlardı. Fakat zaman içinde işler değişmeye başladı.
Çin'de 2007 yılında intihar eden bir kadının, binanın 24. katından kendisini atmadan önce internet günlüğüne ölümünden kocasını sorumlu tuttuğuna dair yazdığı bir yazı ilgi çekti ve internet kullanıcıları kocasının gerçekten suçlu olup olmadığını araştırmaya başladılar. Bir kaç gün içinde binlerce gönüllü insan avcısı türedi ve ölen kadının kocasının yaşamı tüm detayları ile internete düştü. Daha sonraki aylarda adam ve tüm ailesi ölüm tehtidlerine varan bir kabusla karşı karşıya kaldılar.
O günden sonra Çin'de internet üzerinden gönüllü insan avı hızla popüler oldu. Bugün kedi yavruları öldüren bir kadın veya evlilik dışı bir ilişki sürdüren bir erkek kolaylıkla online avcıların hedefi olabiliyor. Son derece ısrarcı olan bu gönüllü avcılar eğer bir kez kafayı birine takarlarsa, peşini kolay kolay bırakmıyorlar. İnternet üzerindeki en ufak ipuçlarını bile bir dedektif gibi inceleyerek, suçlu olduğunu düşündükleri kişinin izini sürüyorlar.
Kısa zamanda kontrolden çıktı
Örneğin bahsi geçen kedilere eziyet eden kadın Çinli insan avcıları tarafından aylarca takip edildikten sonra, eBay sitesinden bir hançer satın alırken kimliği teşhis edildi. Kısa süre içerisinde işini kaybeden kadın, bu kez de internet dışına çıkarak gerçek hayatta peşine düşen nefret dolu insan avcıları ile karşılaştı. Telefon, faks ve e-posta yoluyla taciz edilen kadına sayısız ölüm tehtidi de yağmaya başladı. Evinin duvarları nefret mesajları ile doldu.
Bu avdan mağdur olan pek çok kişi özel hayatlarına müdahale edenleri mahkemeye vererek kendilerini korumaya çalıştı. Üstelik bu gönüllü dedektifler için doğruyu yanlıştan ayırmak da her zaman mümkün olmuyor. Örneğin Paris'te olimpiyat ateşini çalmaya çalışan kişi olarak peşine düşülen ABD'de yaşayan Tibetli bir kişi, suçsuz olmasına rağmen ölüm tehtidleri ve çeşitli fiziksel olmayan saldırılarla uğraşmak zorunda kaldı. Şu anda o da hakkını mahkemede arıyor.
Bir eğlence olarak başlayan, seks skandalları ile popüler hale gelen ve artık kontrolden çıkmaya başlayan bu online insan avı, Çin mahkemelerinin gündelik konularından biri haline gelmiş durumda.