Online alışverişe tartışılacak vergi indirimi

Online alışverişin önünü açmak için fiyatlardan KDV kaldırılıyor. Ama her şey toz pembe değil!

Maliye Bakanlığı, sanal ortamda yapılan satışlara yönelik özel bir katma değer vergisi düzenlemesine gidiyor. Gelir İdaresi Başkanlığı ile Gelir Politikaları Genel Müdürlüğünün üzerinde çalıştığı model ile "hemalhemsat.com" ve "gittigidiyor.com" gibi sanal ortamda alışveriş yapılan sitelerin önü açılıyor. Ancak bu durum büyük ihtimalle ikinci el satışı yapan ya da satışları açık artırma yoluyla gerçekleştiren sitelere yarayacak.

Yıl sonuna yetişecek
İnternet ortamındaki elektronik ticareti yeni esaslara bağlayacak düzenlemeyle satılan eşyayla ilgili "ticari olan" ve "ticari olmayan" şeklinde ikili bir tanımlamaya gidilecek. Avrupa Birliği’ne (AB) uyum çalışmaları da dikkate alınarak gerçekleştirilecek düzenlemede ticari olmayan eşyalar KDV kapsamından çıkarılacak. Bu durumda eşya yerine sadece sitenin elde ettiği komisyona KDV uygulanacak. Yeni sistemde satılan eşyaya "eski-yeni" ayrımı da gelecek. Vergilemede satışı yapan kişinin ticari şirket veya şahıs olması da belirleyici olacak. Maliye yetkilisi, getirilecek yeni düzenlemeye ilişkin çalışmanın yıl sonuna kadar tamamlanacağını da belirtti.

E-ticarete destek
Bu arada konuyla ilgili bilgi veren bir Maliye yetkilisi, İngiltere’de sanal ortamdaki satışlar konusunda son derece iyi işleyen bir sistem kurulduğunu, bu ülkede ticari şirketlere KDV uygulandığını, şahısların ise KDV kapsamı dışında bırakıldığına dikkat çekerek, "Bizim KDV kanunumuzda müzayede mahalinde yapılan satışların tümü KDV’ye tabi. Burada ne satıldığı önemli değil" dedi.

Eşyasını satan KDV ödemeyecek

Türkiye’de internet ortamında iki türlü satış yapıldığına dikkat çeken Maliye yetkilisi, şu bilgileri verdi: "Birinde şirketler kendi ürünlerini elektronik ortamda pazarlıyor. Diğerinde ise ’gittigidiyor.com, ’hepsiburada.com’ gibi sanal siteler satış yapıyor. Mevcut sistemde internet ortamındaki bütün satışlar KDV’ye tabi. Arabasını satan kişiye KDV yok ama eşyasını satana KDV var. Yeni sistemde buna bir ayrım getireceğiz. Sanal ortamda satılan ve ticari olmayan eşyaları KDV kapsamından çıkaracağız. Burada sadece sitenin komisyonu KDV’ye tabi olacak. Böylece ticarete engel olmama, tam tersine ticareti geliştirme amacı güdüyoruz."

E-alışveriş hacmi 400 milyona çıkacak
Türkiyr’de her yıl yüzde 80 büyüyen elektronik ticaret sektörünün, bu yıl sonunda 400 milyon dolarlık büyüklüğe ulaşması bekleniyor. Türkiye’de internet üzerinden satışların yüzde 90’ında taksit yapılıyor. e-Ticaret satışları hala elektronik ağırlıklı ama spor malzemeleri ve kozmetikte de ciddi cirolar yapılıyor.

İkinci el ve açık artırma sitelerini kapsıyor
Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Kaan Dönmez, çıkarılması düşünülen bu yasanın ikinci el ürün satan ve açık artırma siteleri için geçerli olduğunu belirterek, şu görüşleri dile getirdi: "Sitelerde bir kere için eşyasını satanlara KDV uygulanmıyor zaten. Birden fazla ürün satan kişilerin ise siteler tarafından Maliye’ye bildirilmesi gerekiyor. Ama bunların ne kadara sattığıyla ilgili doğru ya da yanlışı bulan bir kontrol mekanizması yok. Bu yasa sıfır ürün satanlarda bir şeyi değiştirmeyecek. Tam içeriğini tebliği görünce yorumlayabiliriz."

Kitaptan filme her şey satılıyor

Türkiye’de açık artırma ve ikinci el ürün sitelerine olan ilgi her geçen gün artıyor. Müzayede sitelerinde kitaptan filme, sanat eserlerinden bilgisayar parçalarına kadar binlerce ürün, internet kullanıcılarının beğenisine sunuluyor.

Türkiye’de faaliyet gösteren bazı müzayede siteleri ise şöyle: "Hemalhemsat.com, muzayede.com, sahibinden.com, acikalan.com, antikalar.com, gittigidiyor.com, superalsat.com, nevaria.com."

Dünyada açık artırmada en çok bilinen şirketler ise şunlar: "eBay, Onsale, Auciton Universe, Deal Deal, First Auciton, Yahoo Auction."

Hürriyet

Sonraki Haber

Forum