Ölüme terk edilen "kahraman" Ulysses...

1990'da Uzay'a fırlatıldı; 2009'da görevi bitti ve ölüme terk edildi. Ama bugün hala gündemde o var!

Ulysses adlı uzay sondası 6 Ekim 1990 tarihinde Discovery Uzay Mekiği'yle birlikte uzaya fırlatılmıştı. Temel görevi Güneş yörüngesini mümkün olan her açıdan inceleyerek atmosferin ilk haritasını üretmek, aynı zamanda güneş sisteminde geçen toz parçacıklarını ölçebilen ekipmanları taşımaktı.

Ulysses'in misyonu 2009 yılında sona erdi, ama biz hala onun gönderdiği veriler hakkında konuşuyoruz. O yaşam süresi boyunca her birini dikkatle ölçerek uzay tozunun 900'den fazla parçacığını tespit etti.

Güneş Sistemi Araştırmaları Max Planck Enstitüsü (MPS) araştırmacıları da bu ölçümleri inceleyerek güneş sistemi etrafındaki galaktik nesnelerin daha büyük Samanyolu parçasıyla nasıl etkileşim kurduğu hakkında bazı yeni bulgular ortaya çıkardı.

MPS araştırmacılarından Peter Strub; "Güneş ve gezegenler arası manyetik alanın etkisi altında, toz parçacıkları kendi yörüngelerini değiştiriyor" diyerek sözlerini sürdürdü; "Güneş ve özellikle gezegenler arası manyetik alan yaklaşık on iki yıllık döngüye tabi olduğundan, sadece uzun vadeli ölçümler [Ulysses] bu etkiyi çözmeye yardımcı olabilir".

Ulysses'in egzotik toz verilerinin son analizi Astrophysical Journal dergisinde yayınlandı. Ulysses'in kaderine gelince, o hala dondurulmuş bir metal parçası olarak Güneş'in etrafında sonsuz bir yörüngeye kilitlenmiş durumda. Kim bilir belki önümüzdeki yıllarda Uzay'a gidip onu geri alır ve bir müzede sergileriz. Belki de sonsuza kadar uzayın derinliklerinde kalır...

Sonraki Haber

Forum