Okyanuslarda kaydedilen, bilim insanlarını bile ürküten garip seslerin gizemi
Bilim insanları, yıllar boyunca okyanusların derinliklerinde kaydedilen gizemli seslerin kaynağını aradılar. Ama bu gizemleri halen tam olarak çözebilmiş değiller...
Yıllar boyunca okyanuslarda, bilim insanlarını şaşkına çeviren pek çok tuhaf ve harika ses tespit edildi. Bu seslerden biri de, ilk kez 1997'de Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) tarafından duyulan gizemli "küt" sesiydi. Güney Pasifik Okyanusu'nu patlatan, acayip yüksek, ultra düşük frekanslı bir sesti.
Bu ses hidrofonlara (daldırılmış mikrofonlar) yakalandı ve banyoya düşen bir su damlası gibi geliyordu. Birbirinden 5.000 kilometreden (3.100 mil) uzakta bulunan bilim insanları bu ses karşısında şaşkına döndüler.
Bazı insanlar bu sesin deniz kızları ve hatta çok büyük, bilinmeyen bir deniz canavarı olabileceğini düşündü. Tabii ki bunlar batıl inançlar olmanın ötesine geçemedi.
Sonunda, bu gürültülü sesin, dev buzdağları buz depremleri üretmek için çatladığında oluşan dalga boyuyla tutarlı olduğu anlaşıldı.
Sesi aşağıdaki videodan dinleyebilirsiniz...
Bu, derinlerde duyduğumuz ilk tuhaf ses değil. 2016'da bir grup araştırmacı, alacakaranlıkta ve şafakta meydana gelen garip bir vızıltı kaydetti. Bilim insanları, gürültünün beslenmek için okyanusun derinliklerinde su yüzeyine inip çıkan derin su organizmaları için bir "yemek zili" olabileceğini düşündüler.
Ses, sınırlı gıda kaynaklarına sahip çok karanlık bir alan olan mezopelajik bölgeden yaklaşık 200 ila 1.000 metre mesafeden alındı.
Sesi buradaki NPR makalesinden dinleyebilirsiniz.
Ağustos 1991'de Pasifik'te başka bir ses daha duyuldu. Takma adı "yukarı tarama" olan ve her seferinde birkaç saniye süren bu ses, dar bantlı yukarı tarama seslerinden oluşuyordu. Garip bir şekilde ilkbahar ve sonbaharda zirveye ulaşan mevsimsel bir sesti, ancak bunun kaynak değişikliklerinden mi yoksa mevsimsellikten mi kaynaklandığı bilinmiyor.
Tahminler, volkanik aktivitenin bu sese neden olduğu yönünde. Ancak insanlar gürültünün gerçek kaynağından halen emin değiller.
Ve elbette, 1 Mart 1999'da kaydedilen bir ses olan “Julia” yı (aşağıdaki video) da kimse unutamaz. Bransfield Boğazı ile Adare Burnu arasında kaydedilen bu sesin, Antarktika'da karaya oturan büyük bir buzdağı nedeniyle olduğu sanılıyor.