Okurlar inceliyor: ZYXEL P-660HN-F1Z

CHIP Online okurlarından Cem UYGUNER tarafından gerçekleştirilen tarafsız bir okur incelemesi...

CHIP Online notu: CHIP Online tarafsız okur incelemeleri programı çerçevesinde hazırlanan bu incelemenin ilginizi çekeceğini düşünüyoruz. Sizler için, sizlerden biri tarafından hazırlanan bu inceleme merak ettiğiniz bir çok sorunun yanıtını veriyor. Sözü fazla uzatmıyor ve sizleri okurumuzun sizin için hazırladığı çalışması ile baş başa bırakıyoruz...

Paketleme ve belgeleme
Ürün, karton kutuda paketlenmiş ve kutuda koruma poşetinin içine koyulmuş olarak geliyor. Paketleme gayet yeterli düzeyde.

Kutunun üzerinde, ürünün özellikleri tik işaretleri ile sıralanmış; ürünün, alanında saygın kuruluşlar tarafından test edilip en iyi ürün seçildiğini belirten logolara ürünün resmi ile birlikte yer verilmiş.

Paketten modem, hemen altında 2 adet anteni, ethernet kablosu, splitter - adsl kablosu, yanında yine karton kutuda ve poşetin içinde korunmuş olarak güç adaptörü; en üstte ise kurulum/kullanım klavuzu - garanti belgesi ve hızlı kurulum cdsi çıkıyor.

Kutuyu daha ilk açtığım anda kaliteli ve teknolojik olarak üst seviyede bir ürünle karşılaştığımı hissettim. Ürün, önceden kullanmakta olduğum modemime göre daha büyüktü, üzerindeki WLAN butonu hemen dikkatimi çekti, ayrıca modem üzerinde ışıklar için bir yuva olmaması bana ilginç gelmişti. (ancak modemi kurduktan sonra logoların alttan ışıklandırmalı olduğu anlaşılıyordu; şık ve güzel görünüyordu.)

Belgeler ve dokümantasyon yeterli. Hızlı kurulum kılavuzunun, kurulumun tüm aşamalarındaki ekran görüntülerini renkli resimlerle adım adım göstermesi ve cdsinin Türkçe olması son kullanıcının kurulum stresini azaltmak için yapılabilecek olumlu detaylar olarak dikkat çekiyor. Ayrıca ürünün "gren product" olduğunu belirten bir kağıttan da firmanın çevreyi korumaya yönelik olarak davrandığı kullanıcıya yansıtılmak istenmiş sanırım.

Malzeme kalitesi ve tasarım
Ürün plastik malzemeden yapılmış, hafif ancak sağlam ve güvenilir gözüküyor. Zaten bu tür bir üründe önemli olan dış malzemenin çok kaliteli olması değil, teknik olarak üst özellikleri bu malzemenin altında barındırmasıdır bence.

Tasarımını beğendim, özellikle ışıklar için bir yuva olmamasını ve ışıklandırmanın içeriden yapılarak ürün üzerindeki logoların ışıklı olarak belirmesinin tasarlanmasını takdir ettim.

Antenler de benim kullanmakta olduğum modeme göre daha uzun, daha esnek ve yukarıya doğru daralır şekilde tasarlanmış; bu durum kablosuz alanın genişliğini elbette olumlu etkiliyordur.

Modemin arka tarafında, ortasına 4 port girişi yerleştirilmiş; hemen yanında adsl bağlantısının girişi ve diğer yanında da adaptör girişi ile açma-kapama butonu yer alıyor. Ürün, piyasadaki ortalama kablosuz modemlerle hemen hemen aynı boyutlarda ama biraz daha büyük denilebilir.

Paketten çıkan ethernet kablosu sarı renkteydi, beyaz olması daha uygun olabilirdi ama bence çok önemli değil. İnce ve küçük boyutta siyah bir adaptör de yeterli kalitede. Ayrıca firma splitter'ı olmayanları da düşünmüş ve kutuya 1 tane standart splitter konulmuş.

Sade ve anlaşılır anlatan kurulum klavuzunu başarılı buldum.

Ürünü çok kolay kurdum. 3 adımda "ileri-ileri-start" butonlarına tıklayınca zaten kendi kendine ayarlarını yapmaya başlıyor. Sıra ile mevcut network kartını seçmemizi, sonra ppp vs. ayarını yapmamızı ve en sonunda da internet sağlayıcı kullanıcı adı ve şifremizi istiyor. Sonrasında birkaç saniye içinde kendimizi ZyXEL'in global web sitesinde buluyoruz.

Ben şahsen kurarken kullanım klavuzuna bakmaya gerek duymadım; cd'deki kurum programı gayet basit ve yönlendirici nitelikte. Yine de gerek duyulursa ürünün ilk bağlantı anında klavuza bakılabilir çünkü klavuzda modem üzerindeki tüm girişlerin ve butonların işlevleri resimli olarak gösteriliyor. Ayrıca kurulum anında karşılaşılan ekranların aynılarını renkli resimlerlerle adım adım anlatılıyor. En son sayfalarda da sıkça sorulan sorular başlığı altında, karşılaşılabilecek durumlara yönelik kısa yanıtlara yer veriliyor; devamında ise destek hattı telefonu ve diğer iletişim bilgileri yer alıyor. Tüm bu sayılanları sade ve anlaşılır anlatan kurulum klavuzunu başarılı buldum. Ek olarak bence port açma konularına da klavuzda ayrıca bir başlık altında yer verilebilir.

Ben daha çok kurulum sonrasında modem ayarlarına girmek için klavuzdan yararlandım. Modemin varsayılan ip'si olsun, varsayılan şifresi olsun ve kablosuz ağa şifre koyulması olsun klavuzdan yararlanılarak kolayca öğreniliyor. Bu ayarlar modemin iç menüsünde sol taraftan ilgili ana başlık seçildikten sonra kolayca yapılıyor.

Kurulum için bilgisayara yüklenmesi gereken bir yazılım yok; kurulumu yönlendiren ve ilk bağlantı ayarlarını kendisi otomatik yapan bir yazılım var, bir de tabi ki modemin ip'sinin tarayıcıya yazılması ile ulaşılabilen modem ayarlarının yapılabildiği uygulama (firmware) bulunuyor.

bence de bu ürün gerçekten üst seviyede ve yeni teknolojik özellikleri barındırıyor.

Kullanım esnasında hiçbir sorun yaşamadım. Aynı anda hem ethernet olarak masaüstü bilgisayarda, hem yan odadan laptopumla ile internete bağladım. Hiçbir kopma veya sıkıntı olmadı.

802.11 N teknolojisini kullanmak için ise NWD-271N adaptörünü önce laptop'ıma takıp sonra da masaüstüme takıp denedim.

Laptop'ım Dell inspiron 1520, yani sadece 802.11 b ve g kablosuz bağlantı modunu destekliyor. N teknolojisini kullanabilmem için NWD-271N adaptörü laptop'ıma takıp ZyXEL P-660HN ile internete bağlanmam gerekiyordu. Laptop'ın varsayılan wireless sağlayıcısı ile en fazla 4 yeşil bağlantı çubuğunu sürekli sabit görebilirken bu 2 ürün ile birlikte 5 yeşil çubuğu da sürekli yeşil görmek beni etkiledi.

Önceki modemimle ve laptopum'ın varsayılan wireless sağlayıcısı ile en yüksek 54mb/sn hız görürken, bu N teknolojisi ile 270mb/sn kablosuz bağlantı hızını gördüm. Kutunun üzerinde ürünün 300mbps kablosuz hız sağlayacağı yazıyordu ancak wireless adaptörü modemin hemen yakınında tutsam bile hız 300'e bir türlü ulaşmadı ve ben nedenini bir türlü bulamadım.

Dergiler ve web sitelerinde belirtilen incelemeler doğruyu yansıtıyor; bence de bu ürün gerçekten üst seviyede ve yeni teknolojik özellikleri barındırıyor. Tasarımı çok başarılı, kurulumu kolay ve kullanımda sorun çıkarmıyor, ayrıca ısınma sorunu da yok.

Ürünün söz verdiği özelliklerin tümüne yakınını kullandım. Tabi ki ADSL2+ özelliğini kullanamadım, destek hattına telefon açmadım.

Modemin portlarını da kullanmış olayım diye masaüstü bilgisayarımdan ethernet kablosu ile internete bağladım.

ZyXEL NWD-271N adaptörü kullanarak P-660HN-F1Z modemin ağına bağlanarak N teknolojisinde kablosuz ağ bağlantısını kullanmış oldum. G kablosuz bağlantı moduna göre 5 kat daha hızlı ve kapsama alanı daha geniş kablosuz ağ bağlantısını ZyXEL'in bu 2 donanımı birlikte kullanarak test ettim. Gözle görünür derece hız hissediliyordu, "ağ ve paylaşım merkezi"nde bağlantı hızının sürekli sabit kalmasından da bağlantının çok stabil kurulduğunun sonucuna vardım.

Masaüstü bilgisayarım ile ethernetten, yan odadan laptop'ım ile kablosuz olarak P-660HN-F1Z'nin ağına bağlı iken modemin üzerindeki wlan kapatma tuşunu denedim. Bu tuşa bastığımda ethernet ile internete bağlı olan masaüstü bilgisayarımda internet bağlantısı kesilmezken yan odadaki laptop'ımda internet bağlantısı kesilmişti.

Eski modemim yerine bu ürünle devam etmek isterim

Sonuç
Üründen memnun kaldım. Eski modemim yerine bu ürünle devam etmek isterim. Çünkü bu ürün N bağlantı teknolojisini barındırıyor, kapsama alanı daha geniş, 4 ethernet girişli ve wlan kapama-açma butonu gayet işlevsel bir özellik bence. İçerik filtrelemesi de kendi kullanımımda pek ihtiyacım olmayacağını düşünsem de eski modemimde olmayan bir özellikti.

Kişisel olarak üretici firmaya önerilerim:

  • Kurulum cd'sine video anlatım ekleyebilirler.
  • Port açma işlevini daha kolay hale getirmeleri bence iyi olur. Günümüzde torrent olsun, online oyunlar olsun port açılmasını gerektiriyor. Modem menüsünde bu port ayarları güvenlik duvarı altında değil de daha açık bir başlık altında ayrıca belirtilebilir; kullanım klavuzunda bir konu başlığı altında açıklanabilir.
  • Ayrıca, ürünün boyutunu biraz daha küçültebilirler.

Yorumlar
Bence bu ürün, standart bir ev kullanıcısı için çok fazla, daha çok orta çaplı bir ofis için uygun. Eminim 3 katlı bir ofisi çok büyük oranda kapsayacak ağı yaratacaktır.

Ben şahsen laptop'ımda NWD-271N takılı iken kendi apartmanımda 3 kat yukarıdaki komşumdan kendi ağıma girdim, wireless bağlantı gücü %60-65 civarlarında seyrediyordu
web sayfalarının açılma hızı gayet yeterliydi, bağlantımda kopma olmadı

İçerik filtrelemesi de bence ofis içinde kullanılınca daha çok anlam kazanacak bir özellik durumuna gelir; içerik filtrelemesi ile ofiste çalışanların bazı kelimeleri içeren sitelere girmesi ve işlerinden uzaklaşmaları engellenebilir.
Ev kullanıcısı içinse bu özellik sadece ebeveyn kontorolü görevinden öteye gitmez.

Bağlantıyı istenilen hızlarda paylaştırmak da ofis için ideal olabilir. Bu sayede çalışanların internetten gereksiz verileri indirmelerinin önüne geçilmiş olur.
İstenildiğinde wireless'ın "WLAN on-off" tuşuna basılarak kapatılmasıyla bir toplantı odasında sadece portlardan bağlantının sağlanması ile, internet tamamen oda içinde kullanılabilir.

Ben ürünün, bu gibi özelliklerinin kullanımının ofise daha yatkın olmasından dolayı ev kullanıcısı için ürünü fazla ve biraz lüks buluyorum. Ancak, ürünün ofis için birçok ihtiyaca fazlasıyla karşılık vereceğini düşünüyorum.

Çalışmakta olduğum iş sayesinde, tüketici tarafından ürün herhangi bir sorun nedeniyle iade edildiğinde, servise gönderildiğinde ZyXEL'in, tüketici memnuniyeti için hemen yenisi ile değiştirdiğini öğrendim. Donanım ürünlerindeki özelliklerin yeniliği ve başarısı bir yana, tüketici memnuniyetine bu kadar önem veren bir firmanın geleceğinin çok parlak olduğunu ve çok hızlı yükseleceğini tahmin etmek zor değil.

Artılar

  • "802.11 N teknolojisi" ile daha hızlı ve geniş kablosuz ağ
  • "WLAN on/off butonu" ile hem güç tasarrufu sağlamak, hem de gerekmediğinde wireless'ı kapatmak.
  • "Kolay kurulum(Türkçe olması) ve 7-24 teknik destek"; tüketici memnuniyetine çok büyük özen gösterilmesi

Eksiler

  • Fiyatının yüksekliği nedeni ile ev kullanıcıları tarafından tercih edilmeyebilir.
  • Port açmak daha açık, daha basit hale getirilebilir.
  • Kurulum cd'sini masaüstü bilgisayarımdaki LG DVD ROM'um biraz zor okudu. =) (3.yü bulmak zor oldu diyebilirim.)
Adaptör, beyaz rengin etkisi de olacak ki bana ilk bakışta çok zarif, çok sade gözüktü

Paketleme ve belgeleme
Ürün karton kutu ile paketlenmiş. Kutunun üzerinde ürünün resmi bulunuyor ve ürünün 300Mbps hızında kablosuz bağlantı sağlayacağı ve Vista uyumluluğu vurgulanıyor. Kutunun içinde ise wireless adaptör, kapağı kapalı olarak ayrıca koruyucu şeffaf plastik bir kılıfa koyulmuş. Paketleme gayet yeterli, kılıfı ve kapağı ile birlikte ürünü korumaya yönelik yapılmış.

Adaptörün hemen altında USB uzatma kablosu, adaptörün üzerinde ise kurulum cd'si ile Türkçe hızlı kurulum klavuzu yer alıyor. Paketten çıkan ürünler beni tatmin etti. Adaptör, beyaz rengin etkisi de olacak ki bana ilk bakışta çok zarif, çok sade gözüktü. USB uzatma kablosunun kutuda bulunması da çok ilk anda olumlu bir izlenim bırakıyor.


Malzeme kalitesi ve tasarım
Ürün, plastik-melamin malzeme ile kaplanmış. Bana sanki kaplaması biraz ince gibi geldi, yere düşerse çatlayacak gibi bir izlenim verdi. Tasarımını beğendim; hemen üst tarafında wireless hareketin olduğunu belirten ışığı ve yanında ise wireless aktiviteyi kapama butonu yerleştirilmiş. En uçta ise parlak harflerle ZyXEL yazısı ürüne estetik katıyor.

Boyutları ortalama bir flashdisk'ten biraz daha büyük, yani USB'ye direkt takıldığı zaman alttaki USB girişine bir başka aygıtın takılmasını engelleyecek durumda. Ancak, işte bu sıkıntı USB uzatma kablosu ile çözülmüş. Paketten çıkan usb uzatma kablosunun renginin gri olması bence güzel bir tercih olmuş. Hızlı kurulum klavuzu Türkçe, ince ve içerisinde kurulum adım adım renkli resimlerle gösterilmiş. Anlatımı gayet açık, net, basit ve kesin cümleler ile yapılmış. Kurulum CD'si üzerinde ise içeriği ingilizce yazmakta, yazılımda da Türkçe dil seçeneği olmayacağı buradan anlaşılabiliyor.

Kurulum
Ürünü kolayca kurdum. Kurulum cd'sini bilgisayara takınca çıkan küçük penceredeki "setup" butonuna basıp kurulum dilini seçince yaklaşık 1 dakika içerisinde kurulumu tamamladım. Kurarken klavuzdan yardım almadım.

Kurulum için "Wireless N USB Adapter Utility" isminde bir yazılım yüklenmesi gerekiyor. Yazılım kolay kuruluyor ve kullanımı da basit, yazılımda Türkçe dil seçeneğinin olmaması benim için sorun değil. Zaten yazılım henüz 1.0.0 sürümünde ve Türkçe seçeneğinin eklenmesi beklenebilir.

Yazılım görev çubuğuna "Z" simgesi ile yerleşiyor; bu simgenin üzerinde mouse imleci ile durunca kablosuz sinyal gücü yüzdesel olarak görülüyor. Sinyal gücünü hemen gösterebilmek için iyi düşünülmüş. Wireless ağ kurulu iken simgenin yeşile, wireless ağ bağlantısı yokken veya kesilince simgenin kırmızıya dönmesi de beğendiğim küçük detaylar diyebilirim.
Ürün usbye takıldığında yazılım kendiliğinden açılıyor veya "Z" simgesine çift tıklanarak yazılıma ulaşılabiliyor. Yazılım üst taraftan 4 sekme ile bölümlere ayrılmış. Açıldığı anda karşımıza çıkan sekmede kurulan kablosuz ağın hızını, bağlantı modunu, güvenliğini, alınan ve gönderilen veri miktarlarını görmek mümkün. 2. sekmeden çevrede bulunabilen ve bağlanılabilecek kablosuz ağlar listeleniyor. 3. sekmede profil oluşturuluyor; yani sıklıkla bağlanacağımız ağı belirleyip şifresini yazıp kaydedebiliyoruz; böylece sürekli çevredeki ağları sıralama ve şifreyi sürekli yazma aşaması atlanmış oluyor. Son sekme ile ise kablosuz ağa bir şifre koyulması, ağın ve adaptörün güvenliğinin sağlanması düşünülmüş. Kısacası 3-5 tıklama ile tüm ayarları yapmak mümkün. 2. sekme bence XP'de daha işlevsel olabilir, çünkü Vista'da kablosuz ağlara saatin yanındaki ağ simgesi ile zaten kolayca ulaşılabiliyor.

Daha önce benzer bir ürün kullanmamıştım; ilk kez bir wireless adaptör kurulumu yaptım. Kurulumundan ve yazılımın işlerliğinden memnun kaldım.

Ürün, önceki g modundaki bağlantıma göre daha stabil kablosuz ağ bağlantı hızı sağlamış oldu.

Ürünü kullanımda çok memnun kaldım. Ürünü hem Vista (Dell inspiron1520 laptop) hem de xp üzerinde (masaüstü bilgisayarımda ve Hp compaq nx9005 şirket laptap'ında) kullandım. Kurulumda bir sorun yaşamadan 2 işletim sisteminde de aynı işlemi yaparak aynı sürede kurdum.

Ürünü özellikle kablosuz ağ çekim gücü konusunda başarılı buldum. Yaptığım 2 basit gözlem ile ürünün wireless çekim gücünün çok yüksek olduğu gözlemledim:

Dell inspiron 1520 laptop'ımdaki dahili wireless kart ile eski modemimin wireless ağına bağlandığımda "ağ ve paylaşım merkezinde" 4 yeşil bağlantı çubuğunu sürekli beraber görebilirken mevcut wireless taramasını kapatıp NWD-271N ile aynı ağa bağlandığımda 5 yeşil bağlantı çubuğunun sürekli birlikte yandığını gözlemledim.

Wireless bağlantı hızı olarak NWD-271N ile eski modemime bağlanınca 54Mbps hızı sürekli sabit olarak gözledim. Önceden NWD-271N ile değil de laptoptaki mevcut wireless kart ile bağlandığımda 54Mbps hız sürekli sabit olmuyordu; 36Mbps'ye ara sıra düşüyordu.

Eski modemim ile bu ürünü kullandığımda tabi ki N kablosuz bağlantı modunda iletişim sağlanmıyordu. Çünkü eski modemim en yüksek olarak g kablosuz bağlantı moduna destek vermekteydi. Bu durum ile de NWD-271N'in geriye dönük olarak da destek verdiğini yani, b ve g bağlantı modlarında da çalışabildiğini test etmiş oldum.


Ayrıca ürün, önceki g modundaki bağlantıma göre daha stabil kablosuz ağ bağlantı hızı sağlamış oldu. (g modunda 54Mbps)

ZyXEL P-660HN-F1Z modem ile birlikte NWD-271N'i kullanarak N modunda kablosuz bağlantıyı keşfetmiş oldum. Bu 2'li ile kablosuz ağ hızında 270Mbps'e ulaştım. Bir türlü ürünün söz verdiği en yüksek hızı olan 300Mbps'i görmedim. Ancak, yine de g bağlantı moduna göre 5-6 kat daha hızlı wireless ağ bağlantısını, internet kullanımımda ve wireless ağda gözle görünür bir şekilde hissettim.

Ürünü ayrıca wireless özelliği olmayan 6 yıllık şirket laptop'ımda XP işletim sistemi üzerinde ofiste kullandım. Ofiste wireless modemin bulunduğu kattan 2 kat yukarıda NWD-271N sinyal gücünü %70-75 civarlarında gördü. İnternette sayfa açılma hızlarına baktım, her şey gayet akıcıydı; bağlantıda hiçbir kopma olmadı.

Ürün hakkında yapılan incelemeler ve ürünün söz verdiği özellikler doğruyu yansıtıyor. Ürün basit kurulumu ile usb üzerinden bilgisayara wireless özellik kazandırıyor; güçlü wireless bağlantı sağlıyor.

Kullandığım süre boyunca internet bağlantısında kopma yaşamadım.

Sonuç
Üründen genel olarak çok memnun kaldım. Önceden bu ürün benzeri bir ürün kullanmamıştım. Bu ürünü, özellikle wireless özelliği bulunmayan şirket laptop'ımda kullanmaya devam edeceğim.

Kişisel olarak üretici firmaya önerim;

    • Wireless ışığının yanıp sönme sıklığı azaltılabilir veya bu ışık adaptörün alt ucuna koyulabilir. Çünkü sürekli yanıp sönen bu ışığın, hem ürünün fazladan ısınmasına neden olduğunu hem de göz aldığından dolayı rahatsız edici olduğunu düşünüyorum. Çok fazla aydınlık olan ortamda bile bu ışığın sıklığının fark edilebilir olduğunu gözlemledim.
    • Yazılıma türkçe dil desteği eklenebilir.

Yorumlar
Özellikle kurulum ve kullanım alt başlıklarında yorumlarımı da ekleyerek gözlemlerimi yazmıştım.

Ürünün kurulumu gayet basit, yazılımı yeterli düzeyde; kolay kuruluyor. Yazılım gereksiz buton veya işlev barındırmıyor.

Ürün, çok güçlü wireless bağlantı sağlıyor. Kullandığım süre boyunca internet bağlantısında kopma yaşamadım. Ofiste modemin bulunduğu kattan 2 kat yukarıda bile iyi sinyal gücü aldım.

Geriye dönük olarak b ve g bağlantı modlarını desteklemesi ve bu modların izin verdiği en yüksek hızda stabil bağlantı kurabilmesi çok başarılı.

Kutu içeriğinden usb uzatma kablosunun çıkması bence olmazsa olmazlardan çünkü ürün usb'ye doğrudan takıldığında boyutlarından dolayı hemen üstündeki veya altındaki usb yuvalarını da kaplıyor. Hatta şirket laptop'ımda 2 adet usb yuvası da ekranın arkasında tam güç girişinin yanında yer alıyorlar. Eğer usb uzatma kablosu olmasaydı bu ürünü bu laptop'ta kullanamayacaktım, çünkü güç kablosunun bulunduğu yer yüzünden ve ürünün genişliğinden dolayı usb yuvasına girmesi mümkün değildi.

Üründe bilgisayara takıldığı andan itibaren sürekli olarak sıklıkla yanıp sönen wireless ışığı dışında hoşnut olmadığım hiçbir yön yoktu.

Artılar ve eksiler

  • Çok yüksek wireless çekim gücü.
  • 802.11 N kablosuz ağ standardı desteği ile 300Mbps bağlantı hızı, stabil bağlantı hızı
  • Wireless güvenlik butonu

Eksiler

  • Wireless ışığının sürekli, çok sık aralıkta yanıp sönmesi bence gereksiz. Sıklığı azaltılabilir.
  • Biraz ısınması. Gerçi 60 dereceye kadar sorun olmayacağı kutunun yanında belirtilmiş.
  • Yazılıma Türkçe dil seçeneği eklenebilir.

Cem UYGUNER
CHIP Online Forum Kullanıcısı

Not: Bu yazı bir tarafsız okur incelemesidir. Bu yazıdaki tüm bilgiler kullanıcının kendi fikirleri ve görüşleridir. CHIP Online bu yazının içeriği hakkında hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

"Ürün incelemelerde ben de varım" mı diyorsunuz? CHIP Online tarafsız okur incelemeleri programı hakkında ayrıntılı bilgiyi bu sayfadan alabilirsiniz.

Sonraki Haber

Forum