Oculus Rift, HTC Vive veya PlayStation VR

Oculus Rift, HTC Vive veya PlayStation VR... Sanal gerçeklik için hangisini tercih etmelisiniz?

Sanal gerçeklik teknolojileri nihayet gündelik hayatımızın gerçeklerinden biri olmaya başlıyor. Son kullanıcıyı hedefleyen, uygun fiyatlı ve üst düzey sanal gerçeklik (VR) başlıklarının piyasaya sürülmesine yalnızca birkaç ay var. Bu kategoriyi açıkça domine etmeye hazırlanan üç büyük oyuncu arasında bir tercih yapmak için, kullanıcıların hem kendi beklentilerini hem de bu modellerin tam olarak neler sunduklarını bilmeleri şart.

Aşağıda bu doğrultuda sizin için hazırladığımız rehbere bir göz attıktan sonra Oculus Rift, HTC Vive ve PlayStation VR arasında bir tercih yapabilmek artık göründüğü kadar zor olmayacak.

Oculus Rift

Ücret: 650 dolar

Kontrol: Xbox One kontrolörü ve Oculus Remote; her ikisi de pakete dahil. Oculus Touch kontrolörleri de daha sonra ayrıca piyasaya sürülecek.

Çıkış Tarihi: Mart sonu. Fakat ön siparişler geçtiğimiz Temmuz'dan beri devam ediyor.

Dikkat Çeken Özelliği: Dahili kulaklıklar.

Oculus Rift, 90 Hz'de 2.160 x 1.200 piksel gibi bir birleşik çözünürlük meydana getiren iki adet 1.080 x 1.200 piksel çözünürlüklü OLED ekran barındırıyor. Söz konusu çözünürlük düzeyi Full HD'nin biraz üzerinde olsa da kullanıcının her bir gözü bunu Full HD çözünürlüğün biraz altında algılayacak.

Gözbebekleri arasındaki mesafeyi ayarlamayı sağlayan mekanizması sayesinde farklı göz genişliklerine göre ayarlanabilen Rift, hipermetrop gözlük kullananlar dışında bütün göz biçimlerine uyum sağlayabiliyor. Cihaz sonsuzluk - odaklı lensleri aracılığıyla da hipermetrop olan kullanıcıların gözlükleri olmadan iyi bir görüntü elde etmelerine olanak tanıyor.

Özel bir konumsal izleme teknolojisi kullanan cihaz ön tarafta yer alan kızılötesi LED ışıkları sayesinde 3D mekanda nerede olduğunu görebiliyor.

Microsoft'la da işbirliğine giderek Windows 10 desteği alan Oculus, VR'a özgü kontrolörler yerine Xbox One kontrolörleri sunmaya karar vererek cesur bir adım attı. Oculus'un bu hamlesi geliştiricilerin zaten çoktandır aşina oldukları bir kontrolör üzerinde daha etkili işler çıkarabilmesi açısından önemli.

4.000 saatlik bir batarya ömrü sunan Oculus Remote ise cihazın menü sistemleri üzerinde rahat bir dolaşım imkanı sunuyor. Kullanıcılara çok daha gelişmiş bir kontrol olanağı sunacak olan Oculus Touch'ın ise daha sonra ayrı olarak satışa sunulması bekleniyor.

Tamamen Facebook bünyesinde olan Oculus, kurucusu Luckey Palmer'ın da belirttiği gibi sahip olduğu bu destek sayesinde "maliyeti karşılayabilecek" türden uygun bir fiyatla satışa çıkacak. 650 dolar gibi bir fiyatla piyasaya sunulması beklenen cihazın bu kategorideki en ucuz seçeneklerden biri olacağı tahmin ediliyor. Söz konusu fiyatın, ABD dışından gelen siparişlerde ekstra ücretlerle birlikte artacağı da malum.

Cihazın ayrıca sağlam bir PC'yi de gerektirdiğini ekleyelim. Konforlu bir VR deneyimi için önerilen minimum özellikler şöyle: 8 GB RAM, Core i5 CPU, GTX 970.

Oculus Rift'e özel oyunlar

Cihaz paketinden iki oyunla beraber çıkıyor: Lucky's Tale ve EVE: Valkyrie. Rift'in geliştirme kitleri zaten yıllardır piyasada mevcut olduğu için çok daha fazla sayıda geliştirici bu sistemi yakından tanıyor. Oculus bu doğrultuda kullanıcılara 2016'nın sonunda 100'ün üzerinde oyun vadediyor. Şimdiden duyurusu yapılan oyunlar arasında Rockband VR da var.

HTC Vive (Valve Steam VR)

Ücret: Henüz duyurulmadı ama 1.000 dolar civarında olması bekleniyor.

Kontrol: Özel el kontrolörleri pakete dahil.

Çıkış Tarihi: 2016'nın ilk yarısı. Ön siparişler 29 Şubat'ta başlıyor.

Dikkat Çeken Özelliği: Oda ölçekli izleme ve ön yüzde yer alan kamera.

Vive, önemli donanım üreticilerinden HTC ve ünlü oyun platformu Valve'nin yaptığı işbirliği sonucunda doğan bir sanal gerçeklik başlığı.

Facebook'un yaptığı satın almadan önce Oculus'un geliştirilmeye başlandığı sürecin de bir parçası olan Valve, biraz da bunun sonucunda Oculus Rift'le eşdeğer ekran özelliklerine sahip: 90 Hz eşliğinde 2.160 x 1.200. Cihaz görüş alanı açısından da Rift'le oldukça benzeşiyor. Fakat şimdiye kadar yapılan testlerde birçok kişi Rift'teki lenslerin daha iyi olduğunu belirtti.

Vive'ın konumsal izleme teknolojisi, oyun alanınızın köşelerinde konumlanan iki lazer emisyonu baz istasyonunun yardımını alıyor. Bu da başlığa ve kontrolörlere konum bilgisi ve kullanıcılara da oda ölçekli bir VR deneyimi sağlıyor.

Bu baz istasyonlarının arasındaki mesafenin bir köşeden diğerine en fazla 16 feet (yaklaşık 5 metre) gibi bir mesafe olması gerekiyor. Diğer yandan oyun alanının tam bir kare biçiminde olması gibi bir zorunluluk yok. Baz istasyonları da duvara, tavana, bir tripoda ya da basitçe bir rafa yerleştirilebiliyor.

HTC, CES 2016'da Vive'a dair beklentileri biraz daha yükselten bir duyuru yaptı. Ön yüzde bir kameraya sahip olacağı söylenen cihaz bu sayede arttırılmış gerçeklik açısından çok daha geniş bir uygulama potansiyeline sahip olabilir.

HTC Vive'a özel oyunlar

İçeriksel açıdan baktığımızda, Steam VR'da sunulan her şeyin Oculus Rift'le de uyumlu olacağını söyleyebiliriz. Zaten Valve'nin her şeyden önce bir oyun platofrmu olduğunu da dşünürsek Vive üzerinden olabildiğince çok oyun satılmasının hedeflendiğini söylemek mümkün.

Job Simulator, The Gallery: Call of the Starseed, Hover Junkers bu platformda olacağı duyurulan ve en çok heyecan uyandıran oyunlardan bazıları.

Playstation VR (Morpheus)

Ücret: Henüz duyurulmadı ama 400 ve 500 dolar arasında değişeceği söyleniyor.

Kontrol: Standart Dualshock kontrolörü ve/ya da PSMove.

Çıkış Tarihi: 2016.

Dikkat Çeken Özelliği: Uygun fiyat, TV ekranına çift çıkışlı bağlantı üzerinden olası çoklu oyuncu seçenekleri.

Yukarıda bahsi geçen fiyat "söylentisi" aslında doğrudan; PSVR'ın "yeni bir konsol" civarında bir ücrete sahip olacağını söyleyen Sony'nin yorumlarına dayanıyor. Uygun fiyatı nedeniyle PSVR'ın şimdiden sanal gerçeklik pazarında çok büyük yankı uyandıran önemli bir ürün olacağını söylemek mümkün.

PSVR, 100 derecelik bir görüş alanı sunan 1.920 x 1.080 çözünürlüklü bir ekranla gelecek. Bu değer hem Rift hem de Vive'ın sunduğunun biraz altında. Fakat kullanıcı deneyimi esnasında bunun önemli bir fark yaratmayacağı da açık. Ekran ayrıca 120 Hz'e kadar çalışma kapasitesine sahip.

Wii'den biraz daha küçük boyutlarda harici bir işlemci ünitesine de ihtiyaç duyan PSVR, bir TV'ye ve birden fazla kontrolöre bağlanabiliyor.

PSVR'a özel oyunlar

Son derece heyecan verici bir VR oyun deneyimi sunacağı anlaşılan PSVR'da olacağı kesinleşen resmi oyunlar arasında Rigs, Summer Lesson ve Rez gibi büyük bir heyecanla beklenen yapımlar yer alıyor.

Sizin tercihiniz hangi VR başlığından yana?

Bu noktada verebileceğimiz ilk önemli tavsiye, dahili özelliklere fazla takılmamanız yönünde olacak. VR başlığını kafanıza yerleştirdiğinizde gittiğiniz o uzak diyarlarda bu ufak farklılıkların bir önemi kalmayacak. VR başlıklarının bu ilk nesil modellerinde kazananı belirleyecek olan unsur bizzat oyunların kendisi olacak. Her üç modelde de sunulan geniş oyun seçenekleri arasında sizin için vazgeçilmez olanı bulmak tercihinizi büyük oranda belirleyecektir.

Sony şimdiden geniş yükleme tabanıyla en avantajlı firma gibi görünse de, konsol oyuncularının VR'ın gelip geçici bir heves olduğunu düşünmeleri de muhtemel. En iyi Windows desteği için Microsoft'un desteğini alan Oculus, Minecraft VR ile sağlam bir çıkış yapabilir. HTC Vive ise Holodeck benzeri etkili bir VR deneyimi sunarak öne çıkabilir; fakat bunun ayrı bir ücrete tabi olacağını da söyleyebiliriz.

Kesin olan bir şey var ki; o da 2016'nın sanal gerçeklik teknolojileriyle tanışmak ve kaynaşmak isteyenler için pahalı bir yıl olacağı.

Cenk ATLI

Sonraki Haber

Forum