Nokia'nın yeni cebi E7 testte!

Nokia'nın Kasım ayında piyasada olması beklenen yeni nesil akıllı cebi, CHIP Online'ın merceğinde...

Nokia hayranları bu cep telefonu için üç yıldır bekliyordu. Sonunda Nokia World 2010 etkinliğinde ortaya çıktı.

Nokia Communicator, E7 modelini CHIP Online ilk kez sizler için test ediyor. 4 inç ekrana sahip bu büyük cep telefonu, geniş bir kullanım alanı sunuyor. Nokia'nın akıllı telefonlar eski bölüm başkanı Anssi Vanjoki de Londra'da bu telefon için özetle "Büyük!" demişti. Gerçekten de bugüne kadar Nokia için sunulan en büyük ekran bu oluyor.

N90 modelinin yerini alacak olan E7 yüksek görüntü kalitesi için AMOLED ekran kullanıyor. Çözünürlük 360x 640 piksel, parlaklık ve kontrast ise son derece yüksek. Özellikle HD videolar çok iyi bir izlenim bırakıyor diyebiliriz.

İnceliği ve görünümü

Çok ince

Vanjoki ekranın büyüklüğünü vurgularken bu telefonun inceliğinden pek bahsetmedi.

Nokia E7, kayarak açılan bir klavyeye sahip olduğu halde ve böylece Communicator sınıfına girdiği halde çok ince. 14 milimetre kalınlık ile türündeki en ince cep telefonu!

Kayarak açılan mekanizmaya alışmak biraz zaman alabiliyor. Zira Nokia burada incelik için farklı bir mekanizma kullanmış ve biraz güç kullanmak gerekiyor. Ancak eliniz bir süre sonra buna alışıyor. Klavye açıldığı zaman cep telefonu ekranına 35 derecelik açı yapacak şekilde duruyor.

QWERTY klavyesi son derece başarılı. Özellikle Nokia N8 gibi güçlü modellerin yanında bu cep telefonunun satması için iyi bir sebep. 4 sıralı klavyede tuşlar arası boşluklar oldukça ideal. Basınç noktaları son derece iyi ayarlanmış. Kullanımı rahat klavyeyi açmadan, dokunmatik ekrandan da yazabilirsiniz. Elbette mekanik klavye daha başarılı; ancak dokunmatikte de tuşlara dokununca titreşim olarak geri tepki alıyorsunuz.

Office kullananlar için

Geniş ekran ve klavye ile ofis uygulamalarını kullanmak rahat

Nokia sadece kasada ve ekranda değil, işletim sisteminde de değişiklikler yapmış.

Symbian 3'ün revize bir sürümünü kullanan E7, kişiselleştirmeye ve iş kullanımına daha yakın bir cep telefonu olmuş. Geliştirilen ek güvenlik özellikleri de özellikle yöneticilerin içini rahatlatacak cinsten.

E7'de 3 adet anasayfa yer alıyor. Bu sayı zaman içerisinde biriken uygulama sayısı düşünüldüğünde pek de yeterli değil. Her ekrana 24 adet uygulama kısayolu koymak mümkün oluyor.

Şirket hesaplarınıza Microsoft Exchande ile erişebilirsiniz. Üstüne üstlük PowerPoint de destekleyen bi Microsoft Office paketi barındırıyor. Bu sayede cep telefonunuzdan sunumlar hazırlayabilir, hazır sunumlar üzerinde son dakika değişiklikleri yapabilir ve de en önemlisi geniş 4 inçlik ekranı üzerinde gösterebilirsiniz. Testte bu özelliğin kullanımının son derece rahat olduğunu gördük.

Portlar, bağlantılar ve internet

HDMI portuna sahip

Bütün bunlara ilaveten uygulama mağazasına erişerek ihtiyacınız olan ücretli ve ücretsiz uygulamaları edinebiliyorsunuz.

Şirket içerisinde ya da kablosuz ağ bulunan alanlarda WLAN'a bağlanabiliyorsunuz. b/g/n standartları destekleniyor. HSPA ile 3G bağlantısı, Bluetooth 3.0 ile en son ve hızlı kablosuz veri aktarımı standarlarından birisi de hizmetinize giriyor.

Yüksek çözünürlüklü medyaları HDMI portu üzerinden hızla aktarmak mümkün. HDMI portunu Nokia'nın yeni nesil akıllı cep telefonlarında gittikçe daha yaygın bir şekilde görüyoruz. Bütün bunlara ilaveten elbette USB bağlantısı var.

En büyük eksikliği ise sadece 16 GB dahili bellekle kısıtlı olması; zira SD kart ile hafızayı arttırma seçeneğiniz yok.

Mutlitasking yetenekleri!

8 megapiksellik kamerası oldukça güçlü

İş multimedyaya geldiğinde bir iş telefonundan fazlası olduğunu gösteriyor. 8 megapiksel kamerası ve çift LED flash sayesinde her koşulda çekim yapmak mümkün oluyor.

Bununla birlikte otomatik odaklama imkanı yok. Çekilen bazı fotoğraflardaki odaklama problemi açıkça görülüyor. Ancak farklı fotoğraf düzenleme seçenekleri mevcut. İş video çekimine gelince son derece başarılı ortaya koyan E7, berrak görüntü sunuyor.

Dolby Digital ses, 3.5 mm kulaklık girişi, ücretsiz GPS navigasyon haritaları ve aynı anda 25 açık uygulamaya kadar destekleyen bir multitasking yeteneğine sahip.

Sonuç ve teknik özellikler

Son derece güçlü

Son derece iyi donanmış olan bu cep telefonu sayesindeNokia, akıllı cep telefonu piyasasında tekrar dikkatleri üzerine çekebilir.

En son dokunmatik ekran teknolojisi, geniş ve kaliteli bir AMOLED ekran, klavye ve pek çok iş odaklı özellik içeriyor. Üstüne üstlük zengin multimedya özellikleri sunuyor. Bununla birlikte sert açılan kayan klavyesi ve hafıza kartı ile genişletme imkanının olmaması zayıflıklar olarak göze çarpıyor. Yurtdışı fiyatı 650 Euro civarında olacak ve bu yılın son çeyreğinde piyasada olacak.

Nokia E7: Üretici teknik detayları:
Boyutlar: Yaklaşık 124 x 62 x 14 mm
Ağırlık: 176 gram
Tasarım: Kayan klavye
Ağ desteği: HSDPA (10.2 Mbit /s'e kadar), HSUPA (2.0 Mbps'e kadar), EDGE, GPRS, GSM Quadband
Ekran: AMOLED, kapasitif, 4 inç (Diyagonal olarak 10.16 cm), 360 x 640 piksel
QWERTY klavye: Sanal ve donanımsal
İşletim sistemi: Symbian 3
İşlemci hızı: Açıklanmadı
Interfaces: WLAN b g / / n, HDMI, Bluetooth 3.0, USB 2.0, 3.5 mm kulaklık çıkışı
Kamera: 8 megapiksel, çift LED flaş, 720p video kayıt, görüntülü görüşme için ön kamera
Medya oynatıcı: 720p HD video oynatma destekli
Radyo: Var
GPS: Var, A-GPS ve Nokia'dan ücretsiz Ovi Maps
Hafıza: 16 GB dahili
Pil: 1200 mAh
Pil ömrü (GSM): 9 saate kadar konuşma, 18 güne kadar bekleme
Pil ömrü (UMTS / HSDPA): 5 saate kadar konuşma 20 gün bekleme

Sonraki Haber

Forum