Nokia'ların güçlü/zayıf yanları ve alternatif

Nokia ne kadar iyi cep telefonları üretse de, uygun rakip-alternatifleri yok değil...

Nokia, en iyi telefonlardan oluşan bir dünya kuruyor fakat şu sıralar ufak bir imaj problemi ile yüz yüze. Satın almalı mı yoksa almamalı mı? Sizlere N95 8GB'tan 3500 classic'e kadar tüm güncel Nokia telefonlarının güçlü ve zayıf yönlerini göstereceğiz. Aynı zamanda en yakın rakip alternatifleri de söyleyeceğiz.

Pazar liderinin en güçlü yanı devasa bir ürün-paletine sahip olması; yani ürün çeşidi çok fazla. Doğal olarak en ucuz telefondan en akıllı telefona kadar birçok fırsat mevcut. Tüm modeller geniş telefon/mesaj fonksiyonlarından oluşan sağlam bir altyapı sunuyor. Buna ek olarak telefonlar çok rahat kullanılabiliyor.

Fakat Sony Ericcson, Motorola diğer üreticilerin sunduğu çekici alternatifler de yok değil. Sizlere ilerleyen sayfalarda on adet Nokia cep telefonu ve bunlarla aynı sınıfta olan rakiplerini tanıtcağız.

10'lu savaşa genel bir bakış:
Nokia N95 8GB - Samsung SGH-G800
Nokia N82 - Sony Ericsson K850i
Nokia E90 Communicator - HTC Tytn II
Nokia E61i - Sony Ericsson P1i
Nokia N81 8GB - Sony Ericsson W960i
Nokia 6110 Navigator - Samsung SGH-i550
Nokia N76 - Motorola MOTORIZR Z8
Nokia 6500 classic - Samsung SGH-U700
Nokia 6300 - Motorola MOTORAZR2 V8
Nokia 3500 classic - Sony Ericsson K550i

N95 8GB - Samsung SGH-G800

Nokia devleri olan N95 8GB ve N82'nin birer rakiplerinin olabileceğini ilk raundumuz gösteriyor.

Nokia N95 8GB
Nokia bu cihazı kapsamlı bir şekilde donattı. GPS navigasyonundan 5 Mega piksel kameraya kadar her şey teknolojinin en güncel noktasında bulunuyor. Buna ek olarak 8 GB dâhili hafızası "en iyi telefonlar listemizde" haftalardır bir numarada yer almasını sağlıyor. Daha fazla fotoğraf eğlencesi için gerçek flaşa sahip olabilirdi. Buna ek olarak 725 € + KDV fiyatı ile N95 8GB hiç de ucuz değil.

Satın al: Nokia N95 8GB

Alternatif: Samsung SGH-G800
Cihaz devasa bir hafıza ve uydu destekli yön belirleme sistemi sunmuyor. Fakat 5 Mega piksellik kamerayı burada da elde edebilirsiniz. Artısı: G800 gerçek flaş ve 3X optik zum ile donatıldı - şu an bu özellikleri sunan fotoğraf odaklı cep telefonu sayısı çok az. Hızlı veri transferi HSDPA, müzik çalar ve genişletilebilir hafızadan feragat edilmemiş.

Sonuç
5 Mega piksel kamera ve şık bir kızağa değer verenler ille de N95 8GB'a değil daha ucuz olan G800 ile de idare edebilirler.

Nokia N82
GPS navigasyon ve birçok veri transferi özellikleri ile N82 fotoğraf alanında bir adım daha ileri gidiyor: Finlandiya üretimi gerçek bir Xenon flaşa sahip. Carl Zeiss mercekli kamera 5 Mega piksel ile fotoğraf çekiyor. Optik zum yine eksik. Fakat fiyat unsuru burada da devrede: N82'yi 509 € + KDV'ye elde edebilirsiniz.

Satın al: Nokia N82


Alternatif: Sony Ericsson K850i
GPS navigasyon gibi konularda K850i de yarışamıyor - tabi bu cep telefonu fotoğrafçılarını pek rahatsız etmeyecektir. Burada da gerçek flaşlı 5 Mega piksel kamera ve güçlü telefon/veri özellikleri elde ediyorsunuz.

Satın al: Sony Ericsson K850i

Sonuç
Uygun fiyatlı fotoğraf çözümü - bu kombinasyon K850i'yi N82'ye rakip haline getiriyor.

E90 Communicator - HTC Tytn II

İşgüzar cep-telefonu-PDA'lar E90 Communicator ve E61'in rakipleri HTC Tytn II ve Sony Ericsson P1i.

Nokia E90 Communicator
Efsanevi mini-laptop biçimindeki güncel E90, haftalardır akıllı-telefon listemizde yerini koruyor. E90 Office özellikleri ve birçok bağlantı arayüzünün yanında hızlı veri transferi HSDPA ve GPS navigasyon sunuyor. 3 Mega piksellik kamera E90'ı fotoğraf çekmeye uygun hale getiriyor. İçinde çok olduğu gibi dışında da çok: Geniş bir şekilde yayılmış olan daktilo-klavyesi ve geniş ekranı iri bir kasa biçimine sebep oluyor.

Satın al: Nokia E90 Communicator

Alternatif: HTC Tytn II
Windows Mobile 6 sayesinde sayısız Office uygulaması kurabilirsiniz, Tytn II aynı zamanda GPS alıcısı da sunuyor. Hızlı veri transferi HSDPA ve WLAN cihazı sosyal hale getiriyor, fotoğraflar ise 3 Mega piksel kalitesinde çekiliyor. E90'ın geniş fonksiyon yelpazesi kaydırılabilir klavye ile daha kompakt bir şekilde sunuluyor. Bunun dışında Tytn II'de dokunmatik ekran da mevcut.

Sonuç
HTC Tytn II, sosyal ve işgüzar bir cep telefonunun sunabileceği her şeyi sunuyor. Ayrıca E90'dan daha kompakt olması cihazın artı puan hanesine yazılıyor.

Nokia E61i
E61i'de Nokia, Office gücü ve muazzam veri-özellikleri ile etkilemeyi başarıyor - bir de buna ek olarak sağlam bir multimedya donanımı. Uzun batarya süresi, kolay kullanım ve düz yapı-şekli de E61i'nin dikkat çeken özelliklerinden. Fakat cihaz ufak Q-klavyesi ile bayağı bir geniş gözüküyor. Word dokümanlarını daha rahat düzenlemek için dokunmatik ekran üzerinden konforlu kullanım, Nokia'da yine eksik olan özelliklerden.

Satın al: Nokia E61i

Alternatif: Sony Ericcson P1i
Testimizde Sony Ericsson P1i Office programlarını ve multimedya uygulamalarını başarılı bir şekilde harmanlıyor. Buna ek olarak tam-klavyesi veya ekranı üzerinden kontrol edilebiliyor. Hızlı veri transferi HSDPA P1i'de yok ama yine de UMTS destekleniyor. İnternette dolaşma işleminizi kablosuz olarak da gerçekleştirebiliyorsunuz. Tüm bunların hepsi P1i'yi güncel ikinci-şampiyon yapıyor.

Satın al: Sony Ericsson P1i

Sonuç:
P1i akıllı telefon listesinde sadece en iyi sırayı almakla kalmıyor, dokunmatik ekran üzerinden de kullanımı destekliyor.

N81 8GB - Sony Ericsson W960i

Mobil eğlence ve navigasyon - çok özel güçlere sahip telefonlar sadece Nokia'dan çıkmıyor.

Nokia N81 8GB
Kızaklı telefon N81 hem müzik tutkunlarına hem de oyunculara hitap ediyor. Yeni bütünleşik N-Gage platformunu destekliyor. Yeniden elden geçirilmiş multimedya menüsü müzik çalar kullanımını kolaylaştırıyor. Oyunlar ve en yeni hit şarkılar için 8 GB dâhili Flash hafıza mevcut. Fakat N81 sadece 2 Mega piksel çözünürlüğünde fotoğraf çekebiliyor ve testte cihazın sallanan kızağı dikkatimizden kaçmadı.

Satın al: Nokia N81 8GB

Alternatif: Sony Ericsson W960i
Bu cihazda da müzik arşivinizi 8 GB flash hafızaya kaydedebilirsiniz. Fotoğraf çekmek isteyenler ise 3 Mega piksel kamera için sevinebilirler. Ayrıca iyi tasarlanmış dokunmatik ekran üzerinde oyun oynamak ayrı bir zevk veriyor. W980i'yi Office makinesi olarak kullanabilir veya WLAN ile kablosuz internetin tadını çıkarabilirsiniz. HSDPA mevcut değil ama yine de biraz daha yavaş olan UMTS sunuluyor.

Sonuç
Office uygulamalarını kullanan fotoğraf-heveslisi kişiler Sony Ericsson'un sunduğu bu kombinasyondan faydalanabilirler.

Nokia 6110 Navigator
6110 Navigator, Route 66 yazılımı ile beraber sunuluyor ve yön bulma ile ilgili verileri doğrudan hafıza kartından çekiyor - N95 8GB veya N82'de olduğu gibi bir lisans ücreti söz konusu değil. Fakat sınırların dışındaki bir adrese gitmek isteyenler 6110'da da ellerini ceplerine atmalılar. Bunun dışında Finli, 2 Mega piksel kameralı tam-donanım akıllı telefon özellikleri sunuyor.

Alternatif: Samsung SGH-i550
Akıllı GPS telefonu yeni harita verilerine sahip, güçlü Navigon yazılımını kullanıyor. Ayrıca i550, Nokia cep telefonlarının S60 kullanıcı arayüzünden vazgeçmeyenleri de tatmin edecek. HSDPA, 3.2 Mega piksel kamera ve genişletilebilir hafıza cihazın diğer özellikleri arasında.

Sonuç
Samsung i550 çoklu mega pikselleri ile fotoğraf çekebilen güncel bir yol kılavuzu olabilir.

N76 - Motorola MOTORIZR Z8

Şimdi ise cep telefonu-güzellerine geliyoruz. Nokia Duo N76 ve 6500 classic'i hangi rakipler ile kapıştırdığımızı burada öğrenebilirsiniz.

Nokia N76
N76 ile Finliler ilk kez ince kasalı bir akıllı telefona geçiş yaptılar. Bu sınıftaki telefonlar için 14 mm kalınlık son derece iyi bir değer. Fakat N76'nın kapağı kirlenmeye müsait bir izlenim bırakıyor. Telefonu sürekli parıl parıl görmek için yanınızda bir cila-bezi taşımalısınız.

Satın al: Nokia N76

Alternatif: Motorola MOTORIZR Z8
Cihazın kalınlığı 16 mm. Dolayısıyla alternatifimiz N76'ya göre pek de ince yapılı değil. Bunun yerine Motorola Kick-Slider (Vur-Kaydır) mekanizması ile cihaza optik bir bonus kazandırmış. Kullanıcı Z8'i yukarı doğru ittiğinde cihaz ortada bir miktar bükülüp son olarak muz şeklini alıyor. Böylece telefon görüşmesi sırasında yüze daha iyi oturuyor.

Sonuç
Zevk meselesi: Nokia'nın N76 kapaklı telefonu da, gösterişli MOTORIZR Z8 gibi hayranlarını bulacaktır.

Nokia 6500 classic
Nokia UMTS cep telefonu 6500 classic'i aşırı ince bir metal kasaya sığdırdı. Daha çok müzik 2 Mega piksellik resimler için dâhili hafıza 1 GB'a çıkarıldı - fakat bu kapasite bir hafıza kartı ile genişletilemiyor. Buna ek olarak beceriksiz hoparlör de sinirlerimizi bozdu. Bunun dışında genel olarak iyi bir tablo çiziyor. 370 € + KDV cihazın fiyatı.

Satın al: Nokia 6500 classic


Alternatif: Samsung SGH-U700
Samsung şık kabuğu ile dikkatleri çekiyor. Kızak yapısı sayesinde ekran ve klavyeyi genişçe kullanabilirsiniz. Bunu dışında 3.2 Mega piksel kamera ve testte bizi pek de ikna edemeyen HSDPA mevcut.

Sonuç
Burada optik vurgular puanı belirliyor. Fakat Samsung'un U700'ü, 6500 classic'i daha fazla donanım ve uygun fiyatı ile kalbinden vuruyor.

3500 classic - SE K550i

Tasarım, yarışmamızın son raundunda da yine konu unsuru olmaya devam ediyor. Elbette giriş seviyesi segmentine de göz attık.

Nokia 6300
Orta-seviye cep telefonu 6300 metal kasalı, son derece şık bir cihaz ve yüksek çözünürlüklü bir ekran ile donatılmış. Ne müzik çalardan ne de kameradan vazgeçmenize gerek yok. Kameranın çekimleri ölçülü bir kalitede ve mobil internete sadece EDGE ile erişebiliyorsunuz. Daha hızlı olan UMTS bağlantısı desteklenmiyor.

Satın al: Nokia 6300

Alternatif: Motorola MOTORAZR2 V8
Efsanevi RAZR V3'ün ikinci nesli olan MOTORAZR2 V8 testte Motorola ikonlarının kalitesini avantaj olarak kullanıyor. Yeni sürüm iyi işlenmiş bir düz-kasa sunuyor, neredeyse tüm GSM şebekeleriyle çalışabiliyor, büyük ve net iç ekranı ile etkiliyor. Bunun haricinde dış kapak üzerinde oynatıcı için özel tuşlar mevcut. Bunlarla yetinebilenler sınırlı hafıza ve eksik UMTS'den şikâyet etmeyecektir.

Sonuç
MOTORAZR2 V8 dış görünüşte önde olsa da donanım olarak Nokia 6300'ın gerisinde.

Nokia 3500 classic
2 Mega piksel kameralı giriş seviyesi telefon mu? Bugünler de bu cümle pek sansasyon yaratmıyor. Bu cihaz sınıfında 3500 classic daha da fazlasını sunuyor. Mesela bir müzik çalardan vazgeçmenize gerek yok. Fakat dâhili 8 MB hafıza resmen şaka gibi. Bununla beraber daha fazla kapasite için hafıza kartı da kutu içeriğine dâhil edilmemiş. USB kablosu ve hızlı veri transferi de mevcut değil - zaten bu da 119 € + KDV gibi düşük bir fiyatı açıklıyor.

Satın al: Nokia 3500 classic

Alternatif: Sony Ericsson K550i
K550i, Sony Ericsson'un giriş seviyesi Cybershot telefonlarından sayılıyor. İyi telefon özellikleri sunuyor, sağlam bir müzik çaları var ve 2 Mega piksel kalitesinde güzel resimler çekiyor. Otomatik odaklama özelliğine de sahip ki, bu fiyat-sınıfı için hiç de anlaşılır bir özellik değil. Buna ek olarak K550i fabrika çıkışı 74 MB boş hafıza sunuyor. Hafıza kartını ekstra satın almanız gerekiyor. USB kablosu kutu içeriğine dâhil.

Satın al: Sony Ericsson K550i

Sonuç
K550i'nin Fiyat/Performans oranı, 3500 classic'e nazaran çok daha yüksek.

Sonuç: Şık rakipler

İster ince ister kalın donatılmış olsun Nokia, çekici cep telefonları sunuyor. Fakat rakiplere bir göz atmakta her halükarda fayda var.

5 Mega pikselli veya iyi MP3 çalarlı cep telefonları yahut çalışma-hevesi bol veya tasarruflu telefonlar - Nokia bunların hepsini sunuyor. Yine de rakipler gerçek alternatifler sunabiliyor.

Bizim yaptığımız ise kıyasıya rekabeti gözler önüne serip Nokia telefonların güçlü/zayıf yanlarını ve alternatiflerini genel anlamda sunmak oldu.

Sonraki Haber

Forum