NIS 2009 kullanıcılara ne vaadediyor?
Norton Internet Security 2009'a ilk bakış: Acaba bu sefer Norton vaat ettiklerini başarabildi mi?
Çağımızın vazgeçilmez bir gereksinimi olan ve yıldan yıla kullanım alanı genişleyen internet, aynı zamanda geçmişten bugüne bakıldığında daha tehlikeli bir platform haline geldi. İnternetin içerdiği bu riskleri bertaraf etmek için ise çeşitli güvenlik yazılımları geliştiriliyor.
Virüsler, spy'lar, spam'lar, trojan'ler, malware'ler, adware'ler ve daha nice zararlıların karşısına dikilen ve onları kullanıcıların PC'sinde tespit edip en az zararla sistemden kaldırmaya çalışan güvenlik yazılımları, her kullanıcının bilgisayarında bulundurması gereken yazılımların başında yer alır.
Hal böyle olunca, kullanıcıların bu yöndeki ihtiyaçlarını gidermek adına birçok güvenlik yazılımına rastlamak mümkün. Norton'dan Nod32'ye, avast'tan Avira'ya, Kaspersky'dan AVG'ye kadar geniş yelpazede bulabileceğiniz güvenlik yazılımları, PC'lerin güvenliğini maksimum seviyede sağlamaya çalışırlar.
Ancak güvenlik yazılımlarının birçoğu ücrete tabidir. Ücretsiz olan deneme sürümleri ise ya kısa süreli kullanım içindir, ya da ücretli olan sürümüne göre birçok özelliği içerisinde barındırmıyordur. Bu nedenle güvenlik yazılımları arasında tercih yaparken sadece işini iyi yapmasına değil, bu gibi noktalara da dikkat edilmesi gerekir.
Dünyanın tercihi: Norton
Symantec'in geliştirdiği Norton bilinen en iyi güvenlik yazılımlarının başında yer alıyor. Bugün dünya geneline bakıldığında milyonlarca kullanıcı tarafından bu yazılımın kullanıldığı rahatça söylenebilir.
Geçtiğimiz haftalarda beta sürümü yayınlanan Norton Internet Security 2009, önceki sürümlere göre getirdiği farklı özellikleriyle dikkat çekiyor.
Symantec'in son sürüm Norton'dan beklediği en önemli şey ise hiç şüphesiz kullanıcının performansından ödün vermeden Norton'u rahatça ve güven içinde kullanabilmesi. Sonbaharda kullanıcılara sunulması beklenen NIS 2009, en hızlı ve sık güncellenen güncellenen güvenlik yazılımlarından biri.
Symantec'den geçtiğimiz günlerde yapılan bir açıklamada, her ay
yüzbinlerce Norton kullanıcısının Norton teknik destek'ten
faydalandığı ifade edildi. 512MB RAM belleği olan bir sistemde
mevcut belleğin %40'ını kullanan Norton, 1GB RAM söz konusu
olduğunda mevcut belleğin %57'si ile çalışmaktadır.
Şimdi isterseniz Norton Internet Security 2009
(NIS) yazılımının beta sürümünü daha yakından tanımaya
çalışalım.
NIS 2009 ile performans artışı
İlk yükleme zamanına baktığımızda, Norton Internet Security 2009'un 2008 sürümüne göre çok daha hızlı bir şekilde sisteme yüklendiğini söyleyebiliriz. Yaklaşık 30 dakikada sisteme kurulumu tamamlanan ve kullanıcılarını fazlasıyla bekleten NIS 2008'e göre NIS 2009'un sisteme kurulması, kullanıcının en fazla 5 ila 6 dakikasını alıyor.
Kullanıcı, NIS 2009 ile sistemi tamamen taratmak istediğinde ise tarama işlemi yaklaşık 2 saat sürüyor.
Ancak Norton'un asıl sıkıntı çektiği konu PC'lerin güvenliğini sağlarken kullanıcıların performansının da yazılımlarından olumsuz yönde etkilenmesiydi.
Symactec'in daha önce yaptırdığı bir araştırma da bu durumu doğrular nitelikte: Norton kullanıcılarının %39'u performans kaybından şikayet ederken, %28'i yazılımın işlevselliğini, %23'ü ise yazılımın fiyatını cazip bulmadıklarını belirttiler.
Bu nedenle performans kaybını en aza indirgemek isteyen ve kullanıcıların bu yöndeki şikayetlerini ortadan kaldırmayı amaçlayan Symantec, NIS 2009'da önceki sürümlere nazaran bir değişikliğe giderek yazılımın ana penceresinde, Norton'un CPU'nun ne kadarını kullandığını gösteren bir bölüm eklenmiş.
Norton Insight
NIS 2009'daki bu performans artışının en önemli etkenlerinden biri, yeni sürüm Norton'a eklenen 'Norton Insight' fonksiyonu.
Güvenli görülen dosyaları tarama işleminden geçirmeyen ve şüpheli dosyalar üzerinde yoğunlaşan NIS 2009, böylece gereksiz performans kaybının da önüne geçmiş oluyor.
Güvenilir dosyalar ise şöyle belirleniyor: Her PC'de bulunan ve genel olarak tehdit unsuru içermeyen dosyalar NIS tarafından 'güvenli' görülerek tarama işlemine tabi tutulmuyor. Bunun anlamı ise ciddi bir performans artışı demek; zira Symantec'in hesaplarına göre NIS, artık dosyaların neredeyse %65'ini taramayacak.
Norton Process Trust penceresinde grafiksel olarak kullanıcılara bu konuda bilgi verilirken, sistemde bulunan dosyaların ne kadarının tarama işleminden geçeceğini de bu şekilde öğrenebilmek mümkün.
Norton Silent Mode
Symantec'in NIS 2009 ile beraber kullanıcılara sunduğu bir diğer yeni fonksiyon ise 'silent mode' yani 'sessiz mod'.
Bu özelliğin NIS'e eklenmesindeki en büyük neden özellikle kullanıcının oyun oynarken ya da film izlerken Norton'dan gelecek herhangi bir uyarının kullanıcıyı rahatsız etmesinin önüne geçmek.
Diğer bir deyişle kullanıcılar, Norton'un uyarılarını bir süre için görmek istemediklerinde 'Silent Mode' fonksiyonunu kullanarak Norton'dan gelecek herhangi bir uyarı ve güncellemenin kullanıcıyı rahatsız etmesinin önüne geçebilecek.
Sonuç olarak NIS 2009'a genel olarak bakıldığında, özellikle kullanıcıların performans kaybını azaltmak isteyen Symantec'in NIS 2009 ile çokça şikayet aldığı 'performans' probleminden sıyrıldığı söylenebilir.
Risk Impact & Security History
Onarma özelliği NIS 2008 ile kıyaslandığında ise NIS 2009 kullanıcılara pek bir yenilik getirmiyor. Belirlenen riskleri kullanıcılara gösteren ve önerilerini sunan Norton, önceki sürümlerde olduğu gibi kullanıcıların tek bir tıklama yapması ile harekete geçiyor.
Web tabanlı saldırılara karşılık tarayıcı koruması da bulunan NIS 2009, kişi tabanlı malware denetleyicisiyle de gerçek zamanlı koruma sağlayabiliyor. Risk Impact penceresi ise sistem performansı ve kullanıcıların gizliliği üzerinde herhangi bir riskin olup olmadığını kullanıcılara bir özet rapor vererek bildiriyor.
Security History (Geçmiş) ise Norton'un gerçekleştirmiş olduğunu aktiviteleri kullanıcılara gösteren bir günlük şeklinde de değerlendirilebilir. Alınan ve gönderilen byte'lar, geçen zaman, hangi portların kullanıldığı gibi bilgiler bu bölümde yer alır.
Resolved Security Risks (Giderilen Riskler), Scan Results (Tarama Sonuçları) ve Firewall Network gibi log'ları da içerisinde barındıran NIS 2009'u kullanan standart bir ev kullanıcısının bu sonuçlar ne yapacağını hayal etmek güç olsa da, Symantec'in güvenlik anlamında Norton'u bu yeni sürümüyle birlikte fazlasıyla donattığını kolayca söyleyebiliriz.
Norton Kimlik Koruma
NIS 2009'da yer alan ve diğer sürümlerde bulunmayan bir diğer yeni özellik ise Identity Safe; yani Kimlik Koruması.
NIS 2009'un bu özelliği, bankacılık işlemleri, alış-veriş ve online oyunlardaki bilgileri gibi bireysel önem arz eden bilgileri saklar ve bu tip sitelere tekrar girildiğinde bu bilgilerin sadece bir kez girilmesine izin verir. Bu işlemin ardından ise kullanıcı bu bilgileri tekrar bu sitelere girmek durumunda kalmaz.
Ancak NIS 2009'un bu özelliği Firefox altında çalışmazken, Internet Explorer ile Norton, kullanıcıların kişisel bilgilerini de bu fonksiyon sayesinde koruma altına almayı amaçlıyor.
Elbette NIS 2009, Firefox ile sorunsuz bir şekilde çalışabiliyor; ancak Indentity Protection fonksiyonu söz konusu olduğunda kullanıcıların girdiği kişisel bilgiler sadece Internet Explorer aracılığı ile Norton'a iletiliyor ve kayıt altına alınıyor.
Norton 'Uzaktan Kontrol'
NIS 2009'da yer alan bir diğer fonksiyon da Home Network. Bu fonksiyon ile NIS, kullanıcılara bir ağ aygıt haritası çıkararak, ağda bulunan aygıtları gösterir.
Bu fonksiyonda yer alan bir diğer özellik ise 'Uzaktan kontrol' özelliği ise tanımlanmamış ve kişinin kontrolünde olmayan cihazları tespit ederek kullanıcıları bu konuda bilgilendirmeyi amaçlar.
Norton'un Home Network özelliğinin son ayağını ise Trust Controls oluşturuyor. Bu özellik ile kullanıcılar bağlı oldukları ağlar için, varsayılan (önceden belirlenmiş) ayarları görüntüleyebilir ya da değiştirebilir.
Norton Yardım & Destek
NIS 2009'un destek hizmeti de oldukça dikkat çekici. One-Click Support servisi, ücretsiz olarak kullanıcıları Norton'dan bir teknisyene bağlıyor. Ancak bu servisten faydalanmadan önce Flash güncellemesi yapmanız gerekiyor.
Symantec, one-click ile ücretsiz e-mail ve konuşma desteğini sunmasının yanında telefon ile de teknisyenlerle görüşülebiliyor.Bu yardım kanalları gerek yazılımın kurulum esnasında gerek başka herhangi bir noktada her zaman kullanıcıların hizmetine sunulmuş durumda.
Phishing saldırılarına karşı da etkili bir koruma sağlayan NIS 2009'da eğer bir phishing saldırısı NIS tarafından algılanmazsa, Symantec LiveUpdate ile en güncel virüs veritabanını sisteme yükleyerek sistemin tamamını taramadan geçirdikten sonra zararlı görülen dosyaların hepsini kaldırmaya çalışır.
Sonuç: Hem yüksek performans hem maksimum güvenlik
Sonuç olarak Norton Internet Security 2009'un beta sürümüne baktığımızda Symantec'in özellikle kullanıcıların performansına oldukça önem verdiğini ve performansı azaltan pek çok etkeni devre dışı bıraktığını söyleyebiliriz.
Yazılımın sisteme kurulması önceki sürümlere göre göreceli olarak daha kısa sürmesinin yanında HDD'de de daha az yer işgal ediyor.
Norton Internet Security 2009 yazılımının sistem gereksinimleri ise kısaca şöyle:
- 300 MHz ya da daha yüksek işlemci,
- 256 MB RAM,
- 200 MB kullanılabilir boş alan,
- Antispam özelliği için Outlook 97 veya yukarısı, Outlook Express 6.0 veya yukarısı,
- Web tarayıcısı olarak Firefox 2 veya yukarısı, Microsoft IE 6.0 veya yukarısı,
- Desteklenen anlık mesajlaşma yazılımları: AOL, Yahoo! Messenger, Windows Live Messenger, Trillian.