Büyük mucitler de yanılır: İşte Nikola Tesla'nın en büyük yanlışları
Her ne kadar büyük bir mucit olduğu herkes tarafından kabul edilse de, Nicola Tesla'nın da yanıldığı bazı büyük fikirleri vardı. İşte "Nikola Tesla'nın en büyük yanlışları..."
Alternatif akım üzerine yaptığı çalışmalarla ünlü bilim insanı Nikola Tesla, muhteşem bir mucit, makine mühendisi ve fizikçiydi. Buluşlarının, onları yazmasından 100 yıl sonra bile beklenenden daha iyi çalıştığı kanıtlanmış durumda. Ancak hiç kimsenin her zaman haklı olmadığını gösteren bir şekilde, Nikola Tesla'nın yanıldığı bazı konular da yok değil.
Tesla, Einstein ile aynı fikirde değildi
Tesla, görelilik hayranı değildi ve onu "cahil insanların kral sandığı mora sarılı bir dilenci" olarak nitelendirmişti: "Ben uzayın hiçbir özelliği olamayacağı için eğri olamayacağını düşünüyorum. Tanrı'nın özellikleri olduğu da söylenebilir. O'nun yoktur, sadece nitelikleri vardır ve bunlar bizim yapımızdır. Sadece alanı dolduran madde ile uğraşırken özelliklerden bahsedebiliriz. Büyük cisimlerin mevcudiyetinde uzayın büküldüğünü söylemek, bir şeyin hiçbir şey üzerinde hareket edemeyeceğini söylemekle eşdeğerdir. Ben şahsen böyle bir görüşe katılmayı reddediyorum."
Elbette bu konuda haklı değildi. Örneğin, uzaydaki galaksiler ve diğer büyük nesneler, uzay-zamanı, teleskopları kullanarak görebileceğimiz şekilde bükebilir, arka plandaki nesneler bazen "yerçekimsel merceklenme" olarak bilinen olay ile büyütülür.
Tesla, ışıktan daha hızlı yolculuğu ölçtüğünü düşündü
Einstein'ın yanıldığından bu kadar emin olmasının bir nedeni, ışıktan hızlı seyahati ölçtüğüne inanmasıydı. Akrep takımyıldızındaki en parlak yıldız olan Antares'ten gelen ve evrenin hız sınırından 50 kat daha hızlı hareket ettiğini düşündüğü kozmik bir ışın bulduğunu söylüyordu.
Bir güvercine aşıktı
Her ne kadar bunun tam bir “doğru” veya “yanlış” olduğunu söyleyemesek de, bahsetmeye değer göründüğü kesin. Tesla, onu düzenli olarak ziyaret eden bir güvercine aşık olmak da dahil olmak üzere oldukça garip bir son birkaç yıl geçirdi. Kuş hakkında “Bir erkeğin bir kadını sevdiği gibi o güvercini sevdim” dedi ve ekledi: “Ve o da beni sevdi. O yanımda olduğu sürece, hayatımın bir amacı vardı.”
Elektronlara inanmıyordu
Elektrik (bir iletkenden elektronların akışı) üzerine yaptığı çalışmalar göz önüne alındığında bunun tuhaf olduğu kesin. Ancak Tesla elektronlara inanmıyordu, atomların evrenin en küçük yapı taşları olduğunu düşünüyor ve eğer daha küçük yapı taşları var olursa sadece mükemmel bir boşlukta olabileceklerini savunuyordu. 19. yüzyılın "eter" (ether veya aether) ile elektrik akımları ilettiği görüşüne inanıyordu.
Atomun bölünemeyeceğini düşünüyordu
Doğal olarak elektronlara inanmaması onu atomların bölünemeyeceği inancına götürdü. "Atom enerjisi fikri bir yanılsamadır, ancak zihinlerde o kadar güçlü bir yer edinmiştir ki, 25 yıldır ona karşı vaaz vermeme rağmen, hala gerçekleştirilebileceğine inananlar var. En iyi icatlarımdan biri olarak kabul ettiğim 1896'da çıkardığım yüksek potansiyelli bir vakum tüpüyle yaptığım deneylerde atomları parçaladım. 4.000.000 ila 18.000.000 volt arasında değişen basınçlarla çalıştırdım. Daha yakın zamanlarda, büyük bilimsel öneme sahip birçok sonuç üretmesi gereken 50.000.000 volt için bir cihaz tasarladım" diyordu.
Ama atom enerjisine gelince, deneysel gözlemlerinin, parçalanma sürecine, mevcut teorilerden beklenebileceği gibi, böyle bir enerjinin serbest bırakılmasının eşlik etmediğini gördüğünü söylemişti.
Atom ilk olarak 1932'de parçalanmıştı.