Netten Canlı Yayın Yapın

Tek bir program kullanarak web kameranızdan tüm dünyaya yayın yapabilirsiniz.

Active WebCam adlı yazılım sayesinde birkaç kolay işlem sonunda kameranızdan canlı yayına hemen başlayabilirsiniz. Active Webcam adlı program PY Software'in kullanıcılara sunduğu bir canlı yayın dağıtım programıdır. Active WebCam, bilgisayarınıza bağlı kamerayı kullanarak birçok yöntemle görüntü aktarımına yardımcı oluyor.

Programın üreticisi PY Software, Active WebCam'in hemen her türlü kamerayla rahatlıkla kullanılabileceğini vurgularken, programın çalışacağı bilgisayarın işlemcisinin saat hızının en az 2 GHz, belleğinin en az 256MB (512MB tavsiye ediliyor) olması gerektiğini belirtiliyor. Program sabit diskte de en az 1GB'lık boş yere ihtiyaç duyuyor. Eğer işletim sistemi olarak da Microsoft Windows 2000, XP, 2003 ya da Vista 32bit kullanıyorsanız programı kullanmaya hazırsınız demektir.

Active WebCam'i İndirin

Active WebCam'i Yükleyin

İlk olarak bilgisayarınızda sahip olduğunuz web kameranızın sürücülerinin doğru yüklendiğinden ve yazılımında bir sorun olmadığından emin olun. Kameranız her şeyiyle sağlam ise, sayfanın sonunda sizlere verdiğimiz linkten boyutu yaklaşık 10.5MB olan PY Software Active Webcam'i bilgisayarınıza indirin. Kısa bir indirme işleminden sonra Active WebCam'i sisteminizde uygun olan bir yere kurun ve çalıştırın.

Programı çalıştırdığınızda sizi bir hoş geldiniz menüsüyle karşılayacaktır. Programın hoş geldiniz menüsünü kapatın ve ana pencereden "Language" seçeneğine gidip "Turkish"i seçin ve programı baştan açın. Programınız artık Türkçe. Hoş geldiniz menüsünde yukarıda bulunan resimde olduğu gibi "Yeni Kamera Oluştur", "Kamera Ara", "Bütün Video Yakalama Kanallarını Aç" gibi seçenekler bulunmaktadır. Bilgisayardaki kameranızı programa tanıtabilmeniz için ikinci seçenek olan "Kamera Ara" bölümünü işaretleyin ve "Tamam"ı tıklayın. Program bilgisayarınıza bağlı USB kameraları ve video yakalama araçlarını aramaya başlayacaktır.

Active WebCam'i İndirin

Kamera Yayınınızı Hazırlayın

Active WebCam programında "Kamera Ara" seçeneği ile aratma yaptığınızda program birkaç saniye içinde webcam'inizi bulacaktır. Eğer bilgisayarınızda televizyon kartı varsa Active WebCam onu da bir yayın aygıtı olarak bulacaktır. Programın bir avantajı da burada ortaya çıkıyor. Televizyon kartınıza ulaşan herhangi bir televizyon yayınını da arkadaşlarınızla paylaşma şansınız var. Eğer televizyon kartınız yoksa program tek seçenek sunacaktır.

Program webcam'inizi küçük bir kare içinde gösterecektir, karenin üzerine gelip, çift tıkladığınızda kameranızda görüntü program penceresinin içinde belirecektir. Görüntüde bir sorun olmadığına emin olduysanız şimdi sıra yayınınız ile ilgili ayarlamaları yapmaya geldi. "Araçlar" menüsü altından "Yayınlama Ayarları" seçeneğine tıklayın. Karşınıza beş farklı yayın yapma seçeneğini içersinde barından yepyeni bir pencere açılacaktır.

HTTP Prokolünden Canlı Yayın

Karşınıza çıkan pencereden ikinci seçeneği yani "HTTP Sunucusu" seçeneğini işaretleyin. Bu seçenek sayesinde web kameranız ile (ya da televizyon kartınızla) yakaladığınız görüntüyü HTTP protokolü üzerinden internet tarayıcılar vasıtasıyla başkalarıyla paylaşma imkanı yakalıyorsunuz.

"HTTP Sunucusu" seçeneği içersinde de dikkatinizi çektiği gibi ayarlama kutucukları bulunmaktadır. İlk ayar olan "Kare Hızı" kutucuğu web kameranızla yakalanan görüntünün saniyede, dakikada ya da saatte kaç kare olarak aktarılacağını belirtmeye yarıyor. Buradaki değer ne kadar yüksek olursa o kadar yüksek bir bağlantıya ihtiyaç duyarsınız ortalama bir kalite için program ile gelen otomatik ayarı tercih edebilirsiniz. Bir satır altta yer alan "Port" ayarından seçtiğiniz görüntü biriminin rahatlıkla aktırılabilip aktarılamayacağını "Port Uygunluğunu Kontrol Et" seçeneği ile test edebilir ve "Tamam" diyebilirsiniz.

Yayın ve Web Klasörlerini Belirleyin

"Port" kontrolünü yaptıktan ve herhangi bir sorunla karşılaşmadıktan sonra pencerenin sonundaki "Tamam" seçeneği ile bir adım daha ilerleyin. Karşınıza Windows işletim sisteminizin bir özelliği olan güvenlik duvarı uyarısı karşınıza gelecektir. Active WebCam programının engellemesini kaldırarak işleminize devam edin. Eğer daha başka güvenlik duvarları ya da benzer uygulamalarla alakalı sorunlar yaşamaya devam ediyorsanız aynı satırda bulunan "Ekstra Ayarlar" seçeneğine gelerek ek ayar penceresini açın.

Açılan "Ekstra Ayarlar" penceresi yardımıyla dosyaların, bilgisayarınızda hangi klasörde yer alacağını belirliyorsunuz. Aynı pencereyi kullanarak yayınıza ulaşacak kişilerin sayısına da kota koyma şansınız bulunuyor.

Yayın İçin Bir Web Sayfası Gerekiyor

İşleme devam ettiğinizde; seçtiğiniz HTTP Sunucusu'nda webcam.html dosyasının oluşturulmadığına ve bir web sayfası oluşturmanız gerektiğine dair bir uyarı alacaksınız.Bu adımı "Tamam" demekten başka bir şansınız yok.

Gördüğünüz gibi canlı yayını gerçekleştirmek için bir web sayfası oluşturmanız gerekiyor. Eğer yayın pencereniz güzel bir sayfa içersinde yer alsın ve dikkat çekici görünsün diyorsanız, amatör web sayfaları hazırlayabiliyorsanız kontrol bu aşamada tamamen sizde demektir. Ancak tasarımdan bihaberseniz Active WebCam programı bu işi de sizin yerinize çözebiliyor. Yayın sayfasının görünümünden yayının aktarılmasına kadar her türlü işi yazılım kendiliğinden oluşturabiliyor. Şimdi işi otomatik pilota bağlamak için "Araçlar" menüsü altında ilk seçenek satırı olan "Web Sayfası Oluştur" a tıklayın.

Web Sayfasını Oluşturun

"Web Sayfası Oluştur" seçeneğini tıkladıktan sonra açılan pencerede "Sonraki" diyerek "Yayımlama Metodu" adlı yeni pencereye ulaşın. Burada karşınıza üç seçenek gelecektir.

İlk seçenek "Web Sunucuyu Bilgisayarımdan Çalıştır" seçeneği ile bilgisayarınızdaki yayını, tüm dünyadan kullanıcılar bulunduğunuz adresi kullanarak ve bilgisayarınıza girerek alabileceklerdir. İlk seçeneği seçip "Sonraki" diyerek işleme devam edin.

Java Uygulaması ile Her Bilgisayara Ulaşın

Program bu aşamada sizlere "Görüntüleme Metodu" adlı yeni bir pencere açacaktır. Burada gördüğünüz gibi birkaç adet metot bulunmaktadır. "Use Media Player" seçeneğini kullanırsanız yayın MPEG-4 görüntü formatında ve MP3 ses biçimiyle yalnızca Windows işletim sistemi kullanan bilgisayarlar tarafından görüntülenebilecektir.

"ActiveX Kullan" seçeneği de sadece Windows işletim sistemlerinde çalışan akıcı bir görüntü aktarımı gerçekleştirecektir. En son seçenek olan "Sayfa Yenilemesini Kullan" seçeneği ise özel bir işletim sistemi ya da medya oynatıcıya ihtiyaç kalmadan internet tarayıcı içersinden video izlettirmeye yarayan seçenektir. Ancak bu seçenek sabit resimlerden oluşan saniyede 2 kare atan basit bir yayın oluşturur ki bu yayın hiç keyif vermez.

Üçüncü sırada yer alan "Java Uygulaması" seçeneği ile işleme devam edin. Bu sayede Java destekli internet tarayıcısına sahip olan her bilgisayar yaptığınız yayını alabilecektir.

Yayının Kaynağını Belirleyin

"Java Uygulaması" seçeneğini işaretleyip sonraki adıma geçtiğinizde karşınıza "Web Sayfası Konumu" adlı bir pencere çıkacaktır. Sunucu Klasörü'nü belirlemek için "Göz at"ı tıklayın ve konumu belirtin.

Ancak buradaki tavsiyemiz programın kendi ayarlarıyla yola devam etmeniz yönünde. Böylece web kameranızın görüntüsü, bilgisayarınız bir sunucu olarak görerek internet bağlantınız yardımıyla yayını gerçekleştirmeye başlayacaktır.

Sayfanın Görüntüsünü Belirleyin ve Yayını Başlatın

Artık kameranız internet üzerinden canlı yayına hazır duruma gelmiş durumdadır. Son adım olan bu bölümde sıra geldi canlı yayının yapılacağı sayfasının görüntüsünü belirlemeye.

"Sayfa Özellikleri" adlı bu pencere yardımıyla sayfa görünümünü kendi zevkinize ve yayınınızın türüne göre değiştirebilirsiniz. Sayfa Başlığı, Üst Başlık ve Alt Başlık bölümlerini yazmak istediğiniz açıklamalarla değiştirebilirsiniz. Yaptığınız her değişikliği yandaki küçük görünüm kutusundan izleyebilirsiniz.

"Metin ve Arkaplan Renklerini" ve "temanızı" belirledikten sonra artık yapmanız gereken işlemi "Sonraki" diyerek web sayfasını oluşturun ve yine "Sonraki" diyerek web sayfası testini gerçekleştirin. Kameranızdaki görüntü internet tarayıcınızda da Java kullanılarak çalışıyorsa işlemi tamamladınız demektir. "Bitiş" deyip işlemi sonlandırın.

İnternet Tarayıcınızda test yaparken adres çubuğundaki adresi giren tüm kullanıcılar artık diledikleri yerden yayınınızı alabileceklerdir.

Sonraki Haber

Forum