Nerede kaldı bu cep devrimi?

7 yıl önce "cep telefonlarında devrim" olarak tanıtıldı ama hala ondan ses seda yok. Peki ama neden?

Bundan yaklaşık 7 yıl önce bir devrimin eşiğinde duruyorduk. Hidrojen yakıt hücreleri sayesinde taşınabilir aygıtların pil sorunu olmayacaktı.

Dizüstü bilgisayarlardan, cep telefonları, kameralar ve Mp3 player'lara kadar her cihaz bunlardan yararlanabilecekti. Hibrit otomobillerde kullanılan bu çözümün daha küçük bir sürümü 2003 yılında çok çekici görünüyordu.

Hedef sıradan lityum iyon batarya teknolojisini geride bırakmaktı. Intel, Toshiba, NEC gibi teknoloji şirketleri bu teknolojiye yatırım yaptı. Amaçları hızla bu alanda ürünler çıkartmaktı ama bir türlü olmadı.

Peki sorun neydi ve şimdi neler olacak?

İşte sorunları ve çözümleri

Güneş enerkisiyle kartuşu yenilemek de mümkün

Hidrojen yakıt hücreleri kimyasal reaksiyon ile elektrik üretiyorlar. Ancak bittiklerinde yeni bir hidrojen kartuşuna ihtiyaç oluyordu. Bununla birlikte oldukça uzun süre dayanıyorlar. Toshiba 2003 yılının bilgisayarlarında yenileme gerektirmeden 20 saat boyunca, tam güç çalışan, en üst seviyie bir dizüstü bilgisayarı çalıştırdığını duyurmuştu.

Bunların küçültülmesi gerekiyordu. Bu başarıldı ama mesele değiştirilecek hidrojen kartuşlarının kolayca edinilebilir olmasıydı. Bunun da ötesinde aynı anda pek çok farklı standart ortaya çıkacaktı. Bu standartların oturması da oldukça önemliydi.

Günümüzde askeri alanda kullanılmalarına karşın henüz yaygınlaşmış değiller. Ancak bu durum değişebilir. Geçtiğimiz yıl Toshiba ilk pratik, taşınabilir hidrojen yakıt hücresi örneklerinden Dynario'yu Japonya'da satışa çıkarttı.

Sonraki Haber

Forum