Neden hastalanmaya devam ediyorum? Uzmanlara göre bu sorunun 2 temel yanıtı...

Bu yıl pek çok kişi sık sık soğuk algınlığı ve grip semptomplarından yakınıyor. Peki, bir kişi neden hastalanmaya devam eder? Insider da makalesinde bu soruyu uzmanlara sormuş...

Çoğu yetişkin yılda iki ila üç kez soğuk algınlığına yakalanır ancak uzmanlara göre ortalamadan daha sık hastalanmanın iki nedeni vardır. Uzmanlar Insider'a, genellikle bir yetişkinin hastalanma sayısının şunlara göre değiştiğini söyledi: Ne sıklıkta virüse maruz kaldıkları ve bağışıklık sistemleri.

UCLA'daki David Geffen Tıp Fakültesi'nden tıp profesörü olan Otto Yang, "İnsanlar çok değişkendir. Bütün soğuk algınlığı ve grip mevsimi boyunca hasta gibi hisseden insanlar ve bundan etkilenmemiş gibi görünen başka insanlar var" diyor.

Yaklaşık 7 ila 10 gün sürebilen soğuk algınlığının bazı semptomları şöyle: Öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı, tıkanıklık, baş ağrısı ve hapşırma. Rinovirüsler en yaygın olmasına rağmen, birçok farklı virüs buna neden olur.

ÇOCUKLAR DAHA SIK HASTA OLUYOR

Çocuklar yetişkinlerden daha sık hastalanır ve çocukları olan veya çocuklara bakan kişiler genellikle hastalığı onlardan kapar. Yale New Haven Çocuk Hastanesi'nden Doktor Thomas Murray, çocukların bağışıklık sistemleri tam olarak gelişmediği için hastalanma olasılıklarının daha yüksek olduğunu ve kalabalık yerlerde kolayca enfekte olan diğer çocuklarla daha fazla zaman geçirdiklerini söyledi.

Cleveland Clinic'ten Dr. Frank Esper ise okul öncesi çocukların ayda bir defaya kadar hastalanabileceğini, ancak el hijyeni uygulayacak kadar büyüdüklerinde bu sayının yılda yaklaşık dört ila altı defaya düştüğünü söyledi.

İŞ YERİ KOŞULLARI

Dr. Murray, bir kişinin çalıştığı yerin de hastalanma olasılığına katkıda bulunabileceğini söyledi. Örneğin, genellikle evden çalışırken enfekte olma riski, bir günde birden fazla kişiyle temasın olduğu bir iş yerinde olduğundan daha düşüktür. Murray, "Ellerini yıkamayan ve semptomları olan kişilerle yakın temastaki kişilerin enfekte olma ihtimali daha yüksek" diyor.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ

Bir virüse maruz kaldığınızda ne derece etkilendiğiniz de bağışıklık sisteminize bağlıdır. Soğuk algınlığının bu kadar yaygın olmasının nedenlerinden biri de "çok çeşitli virüslerden" kaynaklanması. Birine yakalanmanız diğerine karşı korunduğunuz anlamına gelmiyor

Dr. Hunter, bugün hastalanırsanız, vücudun virüslere karşı savunmasının bir parçası olarak yaklaşık bir hafta sonra başka bir enfeksiyondan biraz korunacağınızı söyledi.

Dr. Murray ise birkaç sık sık nezle olan yetişkinlerin çoğunun muhtemelen çevrede dolaşan tüm virüsleri ve pandemi sonrası sosyalleşmenin getirdiği etkileri yaşadıklarını söyledi.

10 GÜNDEN UZUN SÜRÜYORSA

Bununla birlikte, 10 günden uzun süren soğuk algınlığı veya nezleye ek olarak bakteriyel enfeksiyonlar zayıf bir bağışıklık sisteminin belirtileri olabilir.

Uzmanlar "şiddetli", "olağandışı" veya 10 günden uzun süren soğuk algınlığı olan kişilerin bir doktora görünmesi gerektiğini söylüyor.

SOĞUK ALGINLIĞINI TAMAMEN ÖNLENEMEZ

Uzmanlara göre genellikle insanların soğuk algınlığını önlemek için yapabileceği pek bir şey yoktur çünkü onlara neden olan virüsler çok bulaşıcıdır. Dr. Hunter, "Kendinizi soğuk algınlığından tamamen koruyabileceğinizi sanıyorsanız, yanılıyorsunuz" diyor.

Sonraki Haber

Forum