Neden bazı ağaçların dibi beyaza boyanıyor?
Gezintiye çıktığınızda bazı ağaçlarının dibinin beyaza boyandığını mutlaka görmüşsünüzdür. Peki bunun anlamı nedir? Neden böyle bir şey yapılıyor?
Aslında doğada, ağaçları boyayan doğal bir mekanizma yok. Ancak insanlar onları kesmek için işaretlemek veya korumak için sık sık boyayabiliyor.
Ormancılık sektöründe ağaçlara çeşitli işaretler bırakılır. Bazılarını kesmek, bazılarına dokunmamak için özel boyalar sürülebilir. Dünya genelinde kullanılan semboller için standart bir anlam bulunmuyor. Her ülke ve kurum kendi sembollerini kullanabiliyor.
Bu işaretler, hasat edilecek ve kereste olarak kullanılmak üzere işaretlenmiş ağaçların üzerine yerleştirilirken, farklı renklerdeki işaretler ormandaki bir sınırı işaret edebilir. Bazı durumlarda ise, geniş bir alanda ağaç kesilecekse, sadece kesilmeyecek ağaçlar işaretlenebilir.
Öte yandan, bu "işaretlemelerin" dışında bazen ağaçların gövdesinin boylamasına beyaza boyandığını görürüz. Peki bunu neden yapıyoruz?
Bu ağaçlar genellikle meyve ağaçlarıdır ve çiftçiler ağaçların kış soğuklarında hasar almaması için ağacın dibini beyaza boyar.
Kış vakti güneş çarpar mı?
Güneş çarpması, elma, armut, vişne, kiraz, kayısı ve erik gibi genç meyve ağaçlarında daha sık görülen bir kış olayıdır. Genellikle ağacın güney tarafları etkilenir, çünkü kar tarafından yansıtılan güneş donmuş kabuğu ısıtır ve çok hızlı çözülmesine neden olur. Bu da kabuğun çatlamasına neden olur ve ciddi vakalarda ağaçta yapısal hasara yol açabilir.
Ağaçlar olgunlaştıkça, kalınlaşan kabuklarının bir sonucu olarak güneş yanığına karşı daha dirençli hale gelirler. Ancak genç ağaçları beyaza boyayarak korumak gerekir. Bu beyaz boya ışığı daha fazla yansıtarak ağacın kışın kar örtüsü altında aşırı ısınmasını önler.