Ne kadar RAM'e ihtiyacınız var?

Bilgisayarınızın ne kadar RAM'e ihtiyacı olduğunu biliyor musunuz? Öğrenmenin tam zamanı...

Bilgisayar alacaksınız ya da olan bilgisayarınızın daha fazla RAM'e ihtiyacı olduğunu düşünüyorsunuz; peki ne yaptığınızı gerçekten biliyor musunuz?

Bu soruyu birine sorduğunuzda genellikle alacağınız cevap "4GB bellek al, zaten ucuz bellekler boşuna sıkıntı çekme" olacaktır. Bu son derece mantıklı ve doğru bir cevap olsa da oldukça genel olmaktan kurtulamıyor.

Daha fazla belleğin daha iyi olduğu bir gerçek. Windows önbellek dosyalarını RAM'e atarsa daha hızlı erişir, daha az sabit disk yüklemesi beklersiniz. Ama bununla kalmıyor, bu makalede daha fazlasını kurcalıyoruz...

Eski PC'lerin ihtiyaçları

Eski PC'ler için 1GB takviye bile çok işe yarar

Eski bir bilgisayarınız varsa arkadaşlarınızın eski PC'lerinden ya da 2. el olarak satın alacağınız, nereden olursa olsun ucuza bulacağınız DDR2 bellekler işinizi görecektir. 2GB ekleyin ve farkı görün!

Yeni DDR3 belleklerden kullanıyorsanız, dahası hızlı ve yeni nesil modellerden aldıysanız bu iş biraz daha pahalıya patlayabilir. Paranızı harcarsınız 32 bit işletim sisteminde 4 GB belleğin ve üstünün sadece 3.2 GB'ını kullanabilirsiniz.

Yani sizin anlayacağınız paranız azsa ve 32 bit işletim sistemi kullanmayı sürdürüyorsanız 3 GB RAM oldukça ideal olacaktır.

Windwos Vista'nın minimum ihtiyacı

Vista'nın ilk ihtiyacı yazılanın üzerindeydi

Windows Vista için ne kadar bellek gerekir? Microsoft'un dediklerine göre 512 MB RAM Home Basic sürümü için yeterli ama diğer sürümler için 1GB gerekiyor.

Bu doğru bir ifade, Windows Vista Home Premium'da 1 GB bellek yeterli olabiliyor. Elbette bu güncel bir Vista sürümü için geçerli, ilk sürümlerdeki memory leak sorunları yüzünden RAM yetiştirmek pek kolay değildir.

1 GB bellek ile Vista'da basit işlemler, internette sörf vb mümkün ama basit oyunlar, video izlemek, fotoğraf ve medya düzenlemek için en az 2 GB bellek gerekiyor.

Windows 7 işletim sisteminde

Windows 7 son derece verimli

Windows 7 için ne kadar bellek gerekir? Microsoft'a göre 32 bit sürümler için minimum 1GB bellek, 64 bit sürümler için 2GB bellek gerekiyor.

Bu tespit son derece gerçekçi ve Windows 7'nin düşük bellekteki performansı Vista'ya göre çok daha yüksek. Windows 7 belleği son derece verimli kullanan bir işletim sistemi olarak eski sistemlerde bile ihtiyaçlarını ideal şekilde ayarlamayı başarıyor.

Ancak yine de daha fazla bellek gerekiyor. Güçlü uygulamalar ve oyunlar RAM'i yiyor bitiriyor. Yapabileceğiniz en mantıklı hareket kullanacağınız uygulamanın ve oynayacağınız oyunun internet sayfasından minimum ve önerilen sistem ihtiyaçlarına bakmaktır.

Oyun oynamak için...

Akıcı oyunlar için minimuma kanmayıni tavsiye edilene bakın

Oyunlar için ne kadar bellek gerekir? Oyunlar genel uygulamalardan çok daha fazla bellek tüketirler ama esas yük aslında ekran kartında, işlemcide ve sabit disktedir.

Sims 3, 1-1.5 GB bellek gerektiriyor, Mafia II, R.U.S.E., Battlefield Bad Company 2, Mass Effect 2, Pro Evolution Soccer 2011 ve diğer pek çok oyun ise 2 GB bellek ihtiyacı olduğunu kutusunda belirtiyor.

Aslında bu çok da dürüst değil, oyunların bellek ihtiyacı genellikle daha fazla olsa da satış için 2GB listeleniyor. Minimum sistem ihtiyacı 2GB bellek olan bir oyun genellikle 2GB bellek ile iyi bir performans sunmayacaktır.

Video düzenleme gibi işler

Akıcı çalışma için bellek gerekli

Video düzenleme gibi karmaşık işler için ise emin olun çok daha fazla belleğe ihtiyacınız var.

Adobe Premiere Elements 8, Windows XP üzerinde 512 MB, diğer işletim sistemlerinde 1GB hatta HD grafiklerle uğraşmak için 2GB bellek gerekiyor. Ancak bu işler ile uğraşanların çok iyi bildiği gibi hızlı çalışmak için daha da fazlası gerekiyor.

Sony Vegas Movie Studio HD Platinum, Nero Multimedia Suite 10 ve diğerleri HD düzenleme için 1 ve 2GB istiyor ancak 4 ile rahat çalışıyor.

Görüldüğü gibi şu an için 3-4GB bellek oldukça ideal ve daha fazla performans için ekran kartına, işlemciye ve de SSD bir sabit diske yatırım yapmak çok daha mantıklı.

Sonraki Haber

Forum