Nasıl Vikipedi editörü olunur? Vikipedi sayfaları nasıl düzenlenir?

İnternetin en büyük ansiklopedisi olan Vikipedi (Wikipedia) için yeni sayfalar oluşturmak ya da mevcut sayfaları düzenlemek mi istiyorsunuz? Bu yazıda, "Nasıl Vikipedi editörü olunur?" sorusunun yanıtını veriyoruz.

Ocak 2001'den bu yana, Vikipedi (Wikipedia) dünyanın en büyük referans sitesi haline geldi ve her ay milyarlarca kez ziyaret ediliyor. Ve tabii ki üzerindeki makaleler de insanlar tarafından düzenlenebiliyor.

İçeriğin güncel ve doğrulanmış kaynaklardan gelmesi şartıyla Vikipedi’ye katkıda bulunmanız mümkün. Korunmayan herhangi bir makaleyi düzenleyebilirsiniz ancak yine de yönergeleri izlemeniz gerekir.

Herkes Vikipedi için editör olabilir ve kaydolmanız veya oturum açmanız gerekmez. Ancak, kayıtsız bir hesapla düzenleme yapmak, düzenlemeyi yapan IP adresinin izlenmesine ve düzenleme geçmişinde görünmesine neden olur.

Anonim olarak düzenleyebilmenize rağmen, bu düzenlemeler Vikipedi’ni tarafından takip edilir. Yaptığınız düzenleme, kayıtlı olmayan kullanıcıları IP adresleri, yüklü tarayıcı eklentileri ve saat dilimleri aracılığıyla tanımlayabilen cihaz parmak izi üzerinden gerçekleştirilir.

Genel olarak, bir makaleyi düzenlemek istiyorsanız öncelikle kaydolmanızı tavsiye ediyoruz. Kayıt olmak, IP adresinizi korur ve düzenlemelerinizin Vikipedi tarafından engellenmesini önler. Kayıtlı bir Vikipedi kullanıcısı olmak için uygulamanız gereken kayıt işlemi ücretsiz ve kolaydır.

Vikipedi'ye nasıl kayıt yapılır?

İlk olarak Vikipedi’ye girin ve kayıt sayfasına yönlendirilmek için sağ üstteki Hesap oluştur'a tıklayın. Bir kullanıcı adı ve şifre oluşturarak ve e-posta adresinizi girerek formu doldurun. Herkese açık olacağı ve değiştirilemeyeceği için uygun bir kullanıcı adı seçin.

Formu doldurduktan, CAPTCHA güvenlik kontrolünü tamamladıktan ve hesabınızı e-postanızda doğruladıktan sonra, artık kayıtlı bir kullanıcı olacaksınız. Eğer düzenlemek istediğiniz makale korumalı değilse, giriş yaptıktan sonra Kaynağı düzenle'ye tıklayarak makaleleri düzenleyebilirsiniz.

Kayıtlı bir kullanıcı olarak, sayfanızı görüntüleyenlerin sizi biraz tanımasını sağlamak için bir kullanıcı sayfası oluşturabilirsiniz. Düzenleme alıştırması yapmak için özel bir alanı ve Vikipedi'nin stil kılavuzunu kullanabilirsiniz. Diğer editörlerle iletişim kurmak için bir makalenin tartışma sayfasını da kullanabilirsiniz.

Vikipedi’ye kaydolmak IP adresinizi koruyacak ve size kayıtsızken kullanamayacağınız kullanıcı erişim seviyeleri aracılığıyla özellikler sağlayacaktır. Örneğin, on düzenlemeye sahip dört günlük hesaplar, yarı korumalı sayfaları düzenleyebilir.

Ayrıca yeni makaleler oluşturabilir, mevcut sayfaları yeniden adlandırabilir ve resimler yükleyebilirsiniz. En az 500 düzenlemeye ve 30 günlük geçmişe sahip hesaplar, genişletilmiş korumalı sayfaları düzenleyebilir. Bu sayfalar, bir hesap olmadan düzenlenemez.

Diğer avantajlar arasında, en yeniden en eskiye doğru Vikipedi’ye yaptığınız tüm katkıların kaydını tutabilme olanağı da bulunuyor. Bir makalede değişiklik yaptığınızda, sayfayı istediğiniz süre boyunca izleme listenizden takip edebilir ve diğer kullanıcılar değişiklik yaptığında bildirim alabilirsiniz.

İşaretleme ve yönergeleri öğrendikten sonra Vikipedi’de bir hesap oluşturmak ve makaleleri düzenlemek kolaydır. Giriş yaparak düzenleme yaptığınızda, diğer editörler ve sayfa ziyaretçileri sizi çevrimiçi kimliğiniz üzerinden tanıyabilecektir.

Sonraki Haber

Forum