NASA'nın yeni uzay teleskopları, kara deliklerin sırlarını çözecek

NASA, 2032'de fırlatacağı uzay araçlarıyla, kara delikler hakkında daha önce ulaşamadığımız verileri toplamak için çalışmaya başladı.

NASA, önümüzdeki yıllarda yapılacak bilimsel çalışmalar konusunda yol haritasını netleştirdi. Çalışmaların ana konularından biri de kara deliklerin daha detaylı araştırılması olacak gibi görünüyor.

NASA bu çalışmalar için, iki yeni uzay aracı geliştirmek için düğmeye de bastı. Kara delik çalışmalarına dair öneriler, NASA'nın, Bilim Görevi Müdürlüğü'nün hedefleri doğrultusunda düşük maliyetli bilim görevleri geliştirmeye odaklanan ajansın en eski sürekli programı olan Explorers Programı'ndan geliyor.

Explorers Programı'nda bu güne kadar yapılan önerilerden 90'ı gerçek çalışmalara dönüştürüldü. Bunlardan bazıları bilim insanlarına Nobel ödülleri bile kazandırdı. Bu görevler araştırmacıların etrafımızdaki evreni ve kozmosun son 13,77 milyar yılda nasıl değiştiğini anlamalarına yardımcı olan gerçek bilime yol açtığı için büyük önem taşıyor.

Bilim insanları yeni çalışmalar öneriyor, NASA değerlendiriyor

Daha fazla inceleme için düşünülen kavramlar arasında Gelişmiş X-ışını Görüntüleme Uydusu ve Astrofizik için Uzak Kızılötesi Araştırma Görevi yer alıyor. Bunlardan ilki, galaksilerin merkezlerinde bulunan ve etkileşimleri uzay-zaman dokusunda dalgalanmalar oluşturan kütlesel, aşırı yoğun nesneler olan süper kütleli kara deliklerin tohumlarını inceleyecek bir X-ışını gözlemevi.

Araştırma, Chandra X-ışını Gözlemevi ve Neil Gehrels X-ışını Gözlemevi'nin çalışmaları üzerine inşa edilecek.

Ayrıca bu araştırma için özel bir uzay teleskobu inşa edilecek ve 2032 yılında uzaya fırlatılacak. Böylece ünlü James Webb uzay teleskobunun yanında, derin uzaydaki kara delikleri araştıracak yeni bir uzay teleskobumuz daha olacak.

Sonraki Haber

Forum