DART görevinden yeni veri: 1 milyon kilogram toz uzaya karışmış olabilir

NASA'nın iddialı DART görevinden elde edilen veriler, 1 milyon kilogram toz uzaya karışmış olabileceğini söylüyor.

NASA bir süredir Dünya’yı uzaydan gelebilecek tehklikeler karşısında koruma altına almayı sağlayacak bir sistem üzerinde çalışıyor. Eğer daha önce Derin Darbe ya da Armageddon filmlerini izlediyseniz, NASA’nın üzerinde çalıştığı projeyi daha kolay anlayabilirsiniz. Amaç, Dünya’yı hedefleyen astreoidlerin yörüngesini değiştirmek.

26 Eylül'de NASA fütüristik projenin ilk adımını başarıyla tamamladı: İnsanlığın ilk gezegenler arası savunma sistemini kuran NASA, DART (Double Asteroid Redirection Test) isimli okul otobüsü büyüklüğündeki uzay aracını, Dünya'dan yaklaşık 7 milyon mil uzakta süzülen kozmik bir kayaya çarptırdı. Ve bunu yaklaşık saatte 22 bin 530 kilometre hızda yaptı.

Çalışmanın amacı, çarpışmanın Dimorphos isimli bu asteroidin Didymos adlı daha büyük bir asteroid etrafındaki yörüngesini değiştirip değiştiremeyeceğini görmekti. Hayır, ne Dimorphos ne de Didymos gezegenimiz için herhangi bir tehdit oluşturmuyor. Bu, NASA'nın bir gün böyle bir sorunla karşılaşmamız halinde Dünya ile çarpışma rotasındaki asteroitleri saptırmanın bir yolunu bulabileceğimizi göstermek için yaptığı bir kanıtlama deneyiydi. Eğer böylesi bir senaryo ile karşılaşırsak, NASA’nın bu girişimi başarıya ulaşacak gibi görünüyor. Zira çarpışma işe yaradı. Bilim insanları DART'ın hedefinin yörüngesini resmi olarak 33 dakika değiştirdiğini doğruladı.

Ve şimdi, bilim insanları bu çarpışma neticesinde daha fazla bilgi elde ettiklerini ve bu sonuçları da yakında açıklayacaklarını söylüyorlar. Ama önemli bir tahminlerinden de bahsediyorlar: Çarpışmanın, asteroitin tozlu yüzeyinden 2 milyon pound'dan (1 milyon kilogram) fazlasını uzaya karıştırdığını tahmin ediyorlar.

Ekip, bağlam açısından, bunun altı veya yedi vagonu doldurmaya yeteceğini söylüyor. DART program bilimcisi Tom Statler yaptığı açıklamada, "DART görevinden öğrenebileceklerimiz, NASA'nın asteroitleri ve güneş sistemimizdeki diğer küçük cisimleri anlamaya yönelik kapsamlı çalışmalarının bir parçasıdır," derken konuşmasını şu sözlerle tamamlıyor: "Asteroide çarpmak sadece bir başlangıçtı. Şimdi gözlemleri, bu cisimlerin neden yapıldığını ve nasıl oluştuğunu incelemek için kullanıyoruz, ayrıca bize doğru gelen bir asteroit olması durumunda gezegenimizi nasıl savunacağımızı da öğreniyoruz."

Sonraki Haber

Forum