NASA, Dünya'nın çok uzağında gezinen Voyager 1'in gizemli sorununun çözüldüğünü açıkladı

NASA, Voyager 1 uzay aracında bir süredir devam eden gizemli sorununun nihayet çözüldüğünü duyurdu.

Yıldızlararası... Bu sadece gişe rekorları kıran bir bilimkurgu filminin adı değil, aynı zamanda güneş sistemimizin dışındaki kozmosu araştıran ve yaş ve mesafeden kaynaklanan bazı sorunlar yaşayan 45 yaşındaki kaşif Voyager 1 uzay aracı için gerçeğin kendisi. NASA JPL, Salı günü yaptığı duyuru ile Voyager ekibinin sinir bozucu bir veri arızasının kaynağını bulduğunu bildirdi.

NASA, yaşanan sorunu Mayıs ayında paylaşarak bir gizem olarak nitelendirmişti. Voyager 1, uzay aracını konumlandırmaktan ve anteninin Dünya ile iletişim kurmak için doğru yöne yönlendirildiğinden emin olmaktan sorumlu olan tutum eklem ve kontrol sisteminden (AACS) garip, bozuk telemetri verilerini geri gönderiyordu. Ancak, inceleme aracı normal çalışıyor gibi görünüyordu.

Voyager 1 çok uzaktayken bir sorunu teşhis etmek ve düzeltmek zor, ancak ekip bunu çözmeyi başardı. NASA JPL yaptığı açıklamada "AACS, telemetri verilerini yıllar önce çalışmayı bıraktığı bilinen bir yerleşik bilgisayar aracılığıyla göndermeye başladı ve bilgisayar bilgileri bozdu” dedi. Düzeltme, AACS'ye veri göndermek için doğru bilgisayara geri dönmesini söylemeyi içeriyordu.

Çözüm basit gibi görünse de, aksaklık daha derin bir sorun ihtimaline işaret ediyor. Mühendisler, en başta bu sorunun neden ortaya çıktığını bilmiyorlar, ancak hatalı bir komut gönderen başka bir bilgisayar suçlu olabilir. Voyager proje yöneticisi Suzanne Dodd, ekibin ihtiyatlı bir şekilde iyimser olduğunu, ancak konuyu araştırmaya devam edeceklerini söyledi.

Voyager ve ikizi Voyager 2, 1977'de fırlatıldı ve şu anda ikisi de güneş sistemimizin dışında. Uzay aracının sesiyle yayın yapan NASA Voyager Twitter hesabı, "Ekip beni sağlıklı ilan etti, bu harika, çünkü daha yapacak daha çok yıldızlararası keşiflerim var!" şeklinde bir tweet de göndermeyi ihmal etmedi.

Sonraki Haber

Forum