NASA uzaydan gelen 'hazineyi' ilk kez gösterdi: İçinde ne var?

NASA, 100 milyon kilometre uzaklıktaki Bennu asteroidinden gelen ilk örnekleri sergiledi... Peki, Bennu astreoidinden getirilen ve 'bilimsel hazine' olarak adlandırılan örneklerler neler söylüyor? İşte ilk inceleme sonuçları

This browser does not support the video element.

NASA'nın Osiris-Rex uzay aracı yaklaşık 3 yıl önce Bennu astreodinden aldığı toz ve kaya örnekleriyle Dünya atmosferine girmiş, serbest bıraktığı kapsül, Bennu'nun yüzeyinden 2020'de toplanan örnekleri dünyaya getirmişti. NASA dünyanın ilk günlerine ilişkin sırları aydınlatabileceğini düşündüğü örneklerle ilgili ilk açıklamayı yaptı. Aynı zamanda toplanan örnekler ilk kez gösterildi. Bilim insanları asteroit örneklerinin karbonun yanı sıra su tutucu kil mineralleri formunda su taşıdığını belirtti. Arizona Üniversitesi'nden Dante Lauretta "Suyun Dünya'ya bu şekilde ulaştığını düşünüyoruz" diyor.

SU VE KARBON VAR

NASA'nın açıklamasınde "Uzayda toplanan ve Dünya'ya getirilen 4,5 milyar yıllık asteroit Bennu örnekleri üzerinde yapılan ilk çalışmalar, Dünya'daki yaşamın yapı taşlarının kayada bulunabileceğini gösterebilecek yüksek karbon içeriği ve su kanıtlarını gösteriyor" denildi. NASA Çarşamba günü Houston'daki Johnson Uzay Merkezi'nden yaptığı açıklamada bilim insanlarının Eylül ayında inişinden bu yana ilk kez asteroit materyalini gösterdiklerini duyurdu.

NASA Yöneticisi Bill Nelson, "OSIRIS-REx örneği bugüne kadar Dünya'ya gönderilen en büyük karbon zengini asteroid örneğidir ve bilim insanlarının gelecek nesiller için kendi gezegenimizdeki yaşamın kökenlerini araştırmasına yardımcı olacaktır. NASA'da yaptığımız hemen her şey kim olduğumuza ve nereden geldiğimize dair soruları yanıtlamaya yöneliktir. OSIRIS-REx gibi NASA görevleri, Dünya'yı tehdit edebilecek asteroitlere ilişkin anlayışımızı geliştirirken, bize bunun ötesinde neler olduğuna dair bir fikir verecektir" dedi.

NASA "Bulunan karbon bileşiklerinin doğasını anlamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulsa da, ilk keşif asteroit örneğinin gelecekteki analizleri için iyiye işaret. Asteroitten gelen kayalar ve tozun içerdiği sırlar, güneş sistemimizin nasıl oluştuğu; gezegenimizle asteroit çarpışmalarını önlemek için ne gibi önlemler alınması gerektiği konusunda bilgiler sunarak önümüzdeki on yıllar boyunca incelenecekti" diyor.

BONUS MATERYAL

OSIRIS-REx'in örnek toplama hedefi 60 gram asteroid materyaliydi. Ancak beklenenden daha fazla örnek getirilmiş görünüyor.

Bill Nelson, kayaların ve tozun su ve büyük miktarda karbon içerdiğini, bunun da asteroitlerin Dünya'ya yaşamın yapı taşlarını taşımış olabileceğini düşündürdüğünü söyledi. Dr. Jason Dworkin'e göre, numune ağırlıkça yaklaşık %5 karbon içeriyor. Nelson, "60 gramlık hedefimizin çok ötesinde olan bu örnek, şimdiye kadar Dünya'ya getirilen karbon açısından zengin en büyük asteroit örneği" dedi. "Karbon ve su molekülleri tam da bulmak istediğimiz türden malzemeler. Bunlar kendi gezegenimizin oluşumunda çok önemli unsurlar. Ve yaşama yol açabilecek elementlerin kökenini belirlememize yardımcı olacaklar."ZAMAN <

ZAMAN KAPSÜLÜ GİBİ

OSIRIS-REx baş araştırmacısı Dante Lauretta, "Asteroid Bennu'nun toz ve kayalarında korunan antik sırlara bakarken, güneş sistemimizin kökenleri hakkında bize derin bilgiler sunan bir zaman kapsülünün kilidini açıyoruz. Karbon açısından zengin materyalin bolluğu ve su taşıyan kil minerallerinin bol miktarda bulunması kozmik buzdağının sadece görünen kısmı.Bennu'dan gelen her keşifle kozmik mirasımızın gizemlerini çözmeye daha da yaklaşıyoruz" diyor.

Sonraki Haber

Forum