NASA açıkladı: Neden bugüne dek uzaylılarla karşılaşmadık?

NASA bilim insanları bugüne kadar neden başka akıllı yaşam formlarıyla karşılaşmadığımıza dair yeni teorilerini açıkladılar.

NASA bilim insanları yayınlanan yeni bir makalede, bugüne kadar dünya dışı akıllı yaşamla neden karşılaşmadığımız konusuna açıklık getirdiler. NASA, tüm akıllı yaşamların evrimde böyle bir karşılaşmayı destekleyecek kadar sofistike bir noktaya ulaşmadan önce muhtemelen kendilerini yok etmiş olduklarına ve eğer harekete geçmezsek, aynı kaderin insanları da beklediğine inanıyor.

Yayınlanan makalede geçen "Büyük Filtre" teorisi (çeşitli yaşam biçimlerinin "filtrelenmesi") evrenin yaşamı boyunca başka uygarlıklara beşik olduğunu savunuyor. Ancak bu uygarlıkların Dünya ile temas kuramadan kendilerini yok ettiklerine dikkat çekilen makalede, başka yaşamların olduğunu öğrenebilmemiz ve kendi yok oluşumuzu önleyecek adımları atabilmemiz koşuluyla, insanlık için hala biraz umut olduğu öne sürülüyor.

Astrofizikçi Jonathan Jiang ve ortak yazarlarının yayınladığı makalede, "İnsanlığın böylesine evrensel bir filtreden başarıyla geçmesinin anahtarı... kendimiz için [yıkıcı] nitelikleri belirlemek ve bunları önceden etkisiz hale getirmektir," deniliyor.

Yazarlar, insanları yok etmesi muhtemel görünen her şeyin, diğer gezegenlerdeki akıllı yaşamları da tehdit edebileceğini savunuyor. Yazarlar, insanlar veya diğer akıllı yaşam formları tarafından etkilenebilecek olası felaketler arasında nükleer savaş, salgın, iklim değişikliği ve kontrolsüz yapay zekanın yer aldığını belirtiyor. Buna karşılık olarak ise yine araştırmacılar, en büyük zorluğun, hayatta kalmak için birlikte çalışmak olacağını belirtiyor: "Tarih, türler arası rekabetin ve daha da önemlisi iş birliğinin bizi icadın en yüksek zirvelerine götürdüğünü göstermiştir. Yine de, uzun vadeli sürdürülebilir büyümenin antitezi gibi görünen kavramlar karşısında hazırlıklı olmalıyız: Irkçılık, soykırım, adaletsizlik, sabotaj.”

Makalenin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Sonraki Haber

Forum