NASA Dünya'yı göktaşlarından nasıl koruyacak?

Dünya'yı göktaşlarından kurtarmak için ne yapmalı? İşte bilimin bu soruya verdiği ilginç yanıtlar...

Uzayda ve yeryüzünde bulunan teleskoplar, tehlike yaratabilecek gök cisimlerini incelemek için en ekonomik çözümler olsa da gelecekte daha farklı yöntemler kullanılabilir. Bir grup bilim adamının "Dünya'yı olası bir göktaşı tehlikesine karşı nasıl koruyabiliriz" diyerek yaptığı çalışma da NASA'yı gök cisimleri konusunda uyarıyor.

Yapılan çalışmaya göre Dünya'yı tehdit eden büyük göktaşları değil, küçükler. Dinazorların da neslinin tükenmesine neden olan 10 km çapındaki göktaşları ortalama 100 milyon yılda bir ortaya çıkıyor. Bu büyüklükteki cisimler Dünya'yı iklimsel olarak büyük değişikliklere sürükleyip, nesillerin tükenmesine neden oluyor.

NASA çapı 1 km ve daha büyük olan gök cisimlerini rahatlıkla önceden tespit edebiliyor. Yapılan araştırmada dikkat çekilen nokta ise daha küçük çaptaki cisimler. Çapı 140 metre olan göktaşları yaklaşık 30.000 yılda bir tehlike yaratıyor ve ciddi bölgesel hasara neden oluyor. Çapı 30-50 metre arasında olan göktaşları kulağa küçük gelse de bu kadar küçük gök cisimleri bile ciddi hasar verebiliyor.

İşte bilimadamlarından NASA'ya birkaç öneri

Nasa son yıllarda bu konuya daha fazla önem verir hale gelmiş...

Araştırmayı yapan bilim adamları gökcisimlerinin sürekli gözlemlenmesini bir "sigorta poliçesi" olarak görüyorlar. Poliçeye ne kadar para harcarsanız o kadar rahat edersiniz, tabii ki ne kadar para harcayacağınız tamamen size bağlı.

Çalışma NASA'ya sunduğu seçenekler arasında şunlar var:

1) Sivil savunma (Sığınaklar, tahliye)
2) Savunma sistemi: Yapılacak bir savunma sistemiyle küçük göktaşlarının yok edilmesi sağlanabilir.
3) "Yavaş itme-çekme" yöntemi: Bir uzay mekiğiyle göktaşına yaklaşılarak ekseni değiştirilebilir ve Dünya'ya çarpması önlenebilir.
4) Kinetik yöntemler: Kinetik yöntemlerle göktaşının yönü değiştirilebilir. Ancak bunun yapılabilmesi için göktaşının önceden farkedilmesi gerekiyor.
5) Nükleer yöntem: Büyük göktaşları için şimdilik başka bir seçenek yok gibi gözüküyor.

Bu yöntemlerden en basitleri bile henüz tam uygulanabilir gözükmüyor. Savunma sistemi yaratmak ve sivil savunma yöntemlerini uygulamak için bile belli bir altyapı oluşturmak gerekli.

Bununla birlikte NASA da son yıllarda tehlike yaratabilecek gök cisimlerine daha fazla önem vermeye başladı. Uzay istasyonlarının bazılarında uzayda yeni görülen cisimler, dünyaya yakın gezegenler ve yıldızlar gözlemleniyor.

Sonraki Haber

Forum